fbpx

Istället för att importera tvättnötter från Asien råkar vi faktiskt ha en fantastisk renande ört i våra hemtrakter också! Såpnejlikan har jag nyss börjat bekanta mig närmare med och tänkte försöka mig på att odla egen nästa sommar. Kanske kan den ersätta tvättnötterna så skulle man slippa den långa frakten?
(Kommentera gärna ifall ni testat och berätta om era erfarenheter!)

Såpnejlika (Saponaria officinalis)

Såpnejikan är en flerårig ört som blir ca 30-90 cm hög. Den har en upprätt eller uppåtböjd stjälk, grov, lätt rödaktig och kan vara hårig eller kal, enkel eller förgrenad. Rot är en krypande jordstam, 5-6 mm tjock med rynkig, brunröd till gråbrun bark och gulorange innanmäte samt har många trådiga smårötter och utlöpare.

Såpnejikan blommar i juli till september. Blommorna växer i knippen i stjälktoppen och är vita till ljust rosa. De är sött kvällsdoftande, med fem eller flera 3-4 cm långa kronblad, ibland fyllda. Blommorna ger rätt mycket nektar och också en hel del pollen som bina tycker om. Frukten är en enrummig kapsel. Bladen är smala, släta, lansettformade med tre längsgående nerver, utan skaft och sammanväxta nedtill. De sitter motsatt varandra i par eller flera tillsammans på stjälken.

Blommorna eller hela den blommande örten kan man samla in vid torrt väder på kvällen när doften är som starkast. Roten kan man samla in i september till oktober. Rötter samlas in först andra-tredje året och inte direkt efter ett regn.

Kan hittas förvildad i gamla trädgårdar och tomter, vägrenar och skräpmark. Frosthärdig och sprider sig som ett ogräs genom många små utlöpare. Den kan förökas från frö vår eller höst, från sticklingar på försommaren eller genom att rötterna delas.

Recept

Såpnejlikeinfusion till ylletvätten

Plocka örten på sommaren då den blommar och torka.
Koka växten och sila av.
Lägg ner yllekläder, kjolar och klänningar. Kläderna blir mjuka och får tillbaka sin glans.

Såpnejlikeschampo

  • 5 dl vatten
  • 1 dl torkad rot av såpnejlika. Använder man färsk rot tar man dubbla mängden.
  • Eventuellt 1 msk andra örter, t ex kamomillblommor för ljust hår eller salviablad för mörkt.

Låt dra i vattnet några timmar.
Koka upp och sjud 10 minuter.
Låt stå några timmar
Sila av och använd som schampo.
Tvättar effektiv, men löddrar inte så mycket. Mängden såpnejlika kan fördubblas om man vill ha mer lödder.

Konserveringsmedel är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än en vecka. Konservera med 40 %-ig vodka (en tredjedel av volymen). Passa då på att göra kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget så blir det en kombinerad infusion – tinktur och både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen.

Surt av citronsaft, vassla, vinäger eller mjölksyra konserverar inte direkt, men de fördröjer försämring och bibehåller den röda färgen.

Ansiktstvätt mot acne

  • 5 dl vatten
  • 150 ml riven rot av såpnejlika

Lägg rotbitarna i kallt vatten.
Koka 10 min, sila av.
Badda på acne 2-3 ggr om dagen.

Används även till baddning på eksem och hudirritationer, bölder och andra utslag då infusionen är renande. En dekokt (som fått koka längre tid) är bra på klåda.