fbpx

Inlägget om tvättnötter innehåller köplänkar till Glimja.

De senaste 5 åren har jag uteslutande tvättat våra textilier med tvättnötter. De är fantastiska och kan användas för tvätt av alla tyger och i alla temperaturer! Tvättnötter är skonsamma, ekologiska, effektiva, doftfria samt hud- och miljövänliga och är naturens eget tvättmedel. Sen är de billiga också! För mig räcker 100 gram nötter (ca 26 st) till ungefär 16-20 tvättar.

Här hittar du tvättnötter.

Är du nötallergiker? Lugn! Tvättnötter är egentligen inte en nöt och lämpar sig därför väl för allergiker, astmatiker och för dem med känslig hud då de inte irriterar huden. Tvättnötter (eller såpnötter, såpbär, såpböna) är torkade bär från träd av släktet Sapindus och växer vilt i Himalayatrakten. De lämnar inga kemikalier i tygen såsom många andra medel ofta gör. Tvättnötterna kan krossas eller torkas och användas som tvättmedel.

De har använts och används fortfarande i Asien och på muséer i hela världen. De är särskilt omtyckta för tvätt av känsliga textilier som siden, ylle och lin och de ger samtidigt ett skydd åt textilierna. Tvättnötter tillhör såpbärsväxterna och finns i varianterna Sapindus saponaria L. i Brasilien, Sapindus mukorossi Gärtn. i Indien, Kina och Japan samt Sapindus trifoliatus L. i Indien och södra Asien.

Ett “vanligt”, dyrt tvättmedel från butiken innehåller förutom starka parfymer och andra oönskade kemikalier, verksamma tensider. Tvättnötter innehåller istället saponiner som funkar precis som tensider genom att göra vattnet mjukare så att smutsen lossnar från textilierna. Saponinerna löses ur skalet i vatten över 30 grader.

Rena kläder

Tvätta kläder i maskin

Lägg 4-8 tvättnötter i en liten tvättpåse av bomull eller en gammal, tunn strumpa som du knyter ihop och lägg den i tvättmaskinen med kläderna. Låt dem ligga med hela tvättprogrammet. De klarar flera tvättar, men då de tappat glansen är det dags att sätta dem i komposten och ta nya.

För vittvätt: tillsätt ½ dl matsoda i facket för tvättmedel.

Tvättnötterna är naturligt mjukgörande, så skippa sköljmedlet med sina starka kemikalier! Det kan vara lite konstigt i början då byket inte doftar då det är klart. Vill du att det ska dofta kan du sätta ett par droppar eterisk olja av t.ex. citron eller lavendel i facket för sköljmedel, men det är egentligen helt onödigt.

Om du har fläckar kan du behandla dem före tvätten med flytande galltvål.

Luktar din maskin illa kan du få hjälp av att tillsätta ättika. Här kan du köpa ättika.

Tvätta kläder för hand

 1. Lägg några tvättnötter i en balja med vatten tillsammans med de plagg som skall tvättas.
 2. Låt stå några timmar.
 3. Tvätta som vanligt.

Rent hem

Recept på flytande tvättnötsmedel

 • 1 liter vatten
 • 100 g tvättnötter
 1. Koka upp under lock.
 2. Ta sedan kastrullen av plattan och låt dra i ca 15 min.
 3. Sila av när det kallnat.
 4. Häll upp i en flaska och förvara den sedan i kylskåpet

Tvättnötsmedlet lämnar en tunn skyddande hinna som såpa och kan användas till:

 • Maskintvättmedel (ca 3 msk)
 • Maskindiskmedel (ca 3 msk)
 • Fönsterputs (2 msk medel + ättika)
 • Allrengöringsmedel i kök, badrum och alla tvättbara ytor.
 • Golvtvättmedel
 • Tvättmedel för frukt och grönsaker. Låt dem ligga ett par minuter i tvättnötslösningen. Skölj med vatten efteråt.
 • Spruta på växter för att skydda dem mot löss, insekter och annan ohyra samt mögel
 • Putsmedel för guld- och silversmycken (ger glans och skyddar mot oxidation)
 • Biltvättmedel, ger samma effekt som vaxning, vattnet pärlar lättare av.

Recept på hårschampo och hundschampo

 • 1 liter vatten
 • 5-6 hela tvättnötskal

Låt koka i ca 10 minuter och sila av.Schampot är bra mot mjäll och parasiter.

Tips! Om du ska resa kan du lägga 4 nöthalvor i en flaska. Sen är det bara att fylla på med varmt vatten och skaka om och du har ett instant schampo. Var nog med att massera in ordentligt och låt verka en stund innan du masserar igen och sen sköljer ur.

Kritik

Det finns en del som påstår att tvättnötter inte har mera effekt än att tvätta i bara vatten. Det stämmer inte! Däremot kan det vara svårt att få bort fläckar med endast tvättnötter, men det samma gäller ju vanligt tvättmedel! Svåra fläckar behandlas med galltvål före tvätten.

Det som jag däremot kan vara kritisk mot är den långa transportsträckan. Men då får man också minnas att tvättnötter är många kvinnors huvudinkomstkälla för att kunna försörja sin familj. Dessutom sparar man på skogen då bären ger en större handel.

 

På Glimja kan du klicka hem tvättnötter och andra ekotvättmedel.