fbpx
Härom veckan körde jag en så kallad “leverrening”. Den lär ska vara bra för att bli av gallstenar från gallblåsan och levergallgången och “lätta” på kroppen lite. Jag följde den procedur som Sanna Ehdin rekommenderar och har fått så många frågor kring detta att jag tänkte dela med mig här om hur jag gjorde. Kuren tar två dagar, så en helg är att rekommendera.

Procedur

Du behöver:

 • 4 msk magnesiumsulfat (epsomsalt), finns på apoteket.
 • 8 dl källvatten
 • 1-1,5 dl kallpressad, ekologisk olivolja
 • 1 ekoblodgrapefrukt
 • 1 mogen ekocitron

Ta inga mediciner eller kosttillskott på reningsdagen, ät endast kokt råris och färska grönsaksjuicer till frukost och lunch. Detta gör att gallan kan bygga upp ett tryck i levern så att fler stenar kan komma ut.

Kl 14

Ät och drick inget efter kl 14 – detta är mycket viktigt!

Blanda 4 msk epsomsalt i 7,5 dl vatten (blir fyra portioner, alltså 8dl) och ställ detta i kylskåpet.

Kl 18

Drick 2 dl av den kalla epsomsaltlösningen.

Den har en skarp, bitter smak. Skölj gärna munnen efteråt för att slippa smaken, men svälj inte mer.

Kl 20

Drick ytterligare 2 dl av den kalla epsomsaltlösningen.

Kl 21:45

Gör i ordning olivoljeblandningen så här:

 1. Häll olivoljan i en burk med tättslutande lock.
 2. Pressa grapefrukten och citronen (citron valfritt men det måste vara cirka 1,5 dl färsk juice).
 3. Blanda ner i olivoljan, sätt på locket ordentligt och skaka kraftigt tills det blandat sig helt.

Om du behöver gå på toaletten innan läggdags, gör det nu!

Kl 22

Drick olivolje-juicemixen inom fem minuter.

Lägg dig genast på din högra sida i sängen och ligg still minst 20 minuter.

Du får ingen smärta tack vare epsomsaltet som har gjort att musklerna slappnar av och öppnar gallgångarna.

Nästa morgon:

Kl 6

Vid uppvaknandet (helst kl 6-7) ta din tredje dos epsomsaltlösning. Somna gärna om.

Kl 8

Ta den sista dosen saltlösning efter två timmar.

Saltlösningen är vattendrivande så du kan förvänta dig diarré på morgonen. Och gallstenarna flyter så du kan alltid se dem i toaletten (om du vill). Vanligen är de gröna, men kan vara bruna i olika nyanser.

Kl 12

Vid 11-12-tiden kan du börja dricka och äta igen, men ta det försiktigt med maten i början.

Jag fick diarré redan på kvällen och nästa dag kom det bara grönt vatten (av gallan) och gallstenar – säkert 100 ljusgröna stenar, allt från några mm till 1 cm i diameter. Jag kände inga smärtor under reningen, men hade ett lätt illamående på morgonen. Ingen farligt och det var kanske också på grund av hunger. Det gick dock om ganska snart.

Det känns jätteskönt nu efteråt och man känner sig ren och lätt i kroppen.

Bakgrund

Levern har en mängd små gallgångar som utsöndrar galla till den stora levergallgången, vilken i sin tur mynnar ur i tarmen. En frisk lever producerar 0,5-1,5 liter galla varje dag och gallblåsan, som sitter fäst vid levergallgången, fungerar som en reservoar för gallan. En måltid med fett eller protein stimulerar gallblåsan att tömma sitt innehåll efter cirka 20 minuter.

Om balansen mellan lösliga substanser i gallan rubbas kan partiklar fällas ut. Gallstenar bildas när kolesterol binder in till partiklarna, och man kan ha från hundra till mer är tusen små gallstenar i levern. Vi får fler gallstenar ju äldre vi blir och ibland kan kroppen göra av med dessa den naturliga vägen. Ibland kan de dock ställa till problem i ett gallstensanfall. Kvinnor som har eller har haft övervikt samt fött en eller flera barn har oftast ett större antal gallstenar. Män drabbas mycket mer sällan av gallstensanfall.

Det finns flera olika sorters gallstenar, och de kan vara svarta, rödvita, gröna eller gyllenbruna. Allt eftersom fler gallstenar bildas skapas ett undertryck i levern, vilket gör att en mindre mängd galla produceras och detta kan skapa en negativ spiral. Dessutom försämras kroppens förmåga att göra sig av med kolesterol, vilket kan leda till ökad kolesterolhalt i blodet. Givetvis sätts leverns förmåga ner och det är inte bra eftersom levern är kroppens “dirigent”.

Epsomsalt är magnesiumsalt. Det är ofarligt och går i princip inte att överdosera. Det är muskelavslappnande och väldigt laxerande och gör att man får diarréer.

Olivoljan och grapefruktlösningen sätter fart på gallan som ska bryta ner fettsyrorna.

En första leverrening kan avlägsna från ett par tiotal till flera hundra gallstenar. Detta kan leda till sänkta kolesterolvärden i blodet och en avsevärt förbättrad matsmältningen, vilket främjar det allmänna välbefinnandet och energinivån. Det finns de som rapporterat att de blivit av med allergier och smärtor i skuldror, överarmarna och övre ryggen.

För att få ett ännu bättre resultat av leverreningen kan man först göra parasitrening för att bli av med eventuella parasiter som vi kan bära på och som kan gömma sig i levern. Då rekommenderar jag Holistics UltraBalans UltraDetoxkur som Sanna Ehdin också rekommenderar.

OBS!

Leverreningen utförs på eget ansvar och om man har problem med blodsockerhalten eller gallsten (stora gallstenar) eller är försvagad på något sätt bör man iaktta försiktighet. Rådgör alltid med läkare om du känner dig osäker, men var beredd på att det är få läkare som känner till denna metod. Rätt utförd ska det inte medföra några problem – tvärtom mår man bättre efteråt. Dock kan man bli matt och trött dagen efter kuren.

Har man problem med stora gallstenar kan det vara bra att göra en kur med Chansa Piedra först. Det är en ört som också kallas “stenkrossaren” eftersom den hjälper “lösa upp” gallstenar, njurstenar och sånt i kroppen.

Jag rekommenderar att man uppsöker läkare, naturmedicinare eller näringsterapeut om man har problem med lever, galla, hälsan i allmänhet eller bara är osäker.

Källor

Information om leverrening är hämtad från Sanna Ehdins hemsida!

Läs mera om leverrening på Hälsosidorna!

Kontinuerlig leverrening

En betydligt mildare form av leverrening kan man göra under en längre tid. Detta “smörjer” också tarmarna och höjer pH-värdet.

Gör såhär varje dag:

 • Blanda 1 – 2 matsked kallpressad olivolja + en citron + 1-2 glas vatten.
  • Tillsätt eventuellt lite färsk ingefära och pressa i två vitlöksklyftor.
 • Drick en tredjedel av blandningen på tom mage, före varje måltid (räcker till 3 måltider).
 • Eller drick hela blandningen bara en gång om dagen.
 • Fortsätt kuren minst en månad, sen efter behov.

​Kuren gör även så att svullnader i lymfnoderna går ner, vilket medför att näringsupptaget i kroppen ökar. Metoden är bra för att rena tungmetaller och är även lymfrenande.

Kritik

Det finns en del kritik om att gallstenarna som kommer ut de facto inte är gallstenar, utan en produkt av oljan och saltet. Jag vet inte vilket som är sant, men oberoende vad det är för grejer som kommer ut, så sätter kuren iallafall fart på levern och gallan.