fbpx

Att ta hand om sina tänder är jätteviktigt för även vår allmänna hälsa, eftersom ohälsa i munhålan kan ge upphov till kroppsliga symtom.

Att borsta våra tänder lär vi oss redan som barn och tandborstningen blir en vana och rutin vi sällan ruckar på. Det är ju bra, men tyvärr innehåller många traditionella tandkrämer kemikalier som skadar våra tänder och stör vår orala hälsa!

Jag tänkte dela med mig av hur jag sköter mina tänder och det behöver inte ta mycket mera än 5-8 minuter och det är värt varenda minut. Tekniken baserar sig på Nadine Artemis 8-stegs-metod.

Jag bör kanske även nämna här att jag inte har en enda kariesdrabbad tand och sedan jag började med dessa steg har också min tandsten försvunnit – och jag har haft mycket tandsten!

 

Förbättra salivens pH och munhålans hygien

1. Skölj munnen med en saltlösning

Gör en 10%-ig saltlösning genom att blanda ½ dl himalayasalt eller keltiskt havssalt i 5 dl källvatten och skaka om. Det löser sig mera efter några dagar.

2. Skrapa tungan med en tungskrapa

En tungskrapa kan se ut på olika sätt. Beläggningen på tungan är full med bakterier och genom att skrapa tungan med en tungskrapa så avlägsnar man dessa bakterier, vilket bidrar till en bättre andedräkt och bättre smaksinne.

3. Borsta tänderna med en jonisk tandborste

En jonisk tandborste som joniserar och alkaliserar saliven. Borsta försiktigt i riktning från tandköttet och ut på tanden i 2 minuter.

En jonisk tandborste har en halvledande titandioxidstång inuti handtaget som aktiveras av ljus och ger ifrån sig negativt laddade joner. Dessa joner blandas med vatten och saliv och binder upp positiva vätejoner från syran i placket på tänderna.

Du kan även sätta en droppe Neem enamelizer, Healthy gum drop eller Yogi tooth serum på borsten.

4. Polera tänderna med eltandborste och matsoda

Med en eltandborste polerar du tänderna vitare. När du använder en eltandborste behöver du varken gnugga eller trycka hårt, utan bara föra borsten längs tandraden.

Istället för matsoda (bikarbonat) kan du även droppa på 1 droppe Yogi tooth serum eller Healthy gum drops och en dutt Tooth truth powder Polish. Aktiverat kol av kokosnöt är också effektivt för vitare tänder.

5. Rengör tandköttskanten med en Sulcaborste.

Med en sulcaborste kan du kontrollera tandköttskanten och mellan tänderna efter eventuellt kvarliggande plack. Följ den på insidan och utsidan genom hela munnen.

Du kan också droppa på Healthy gum drops eller Yogi Tooth serum.

6. Rengör mellan tänderna med tandtråd

Ta med tandtråd mellan varje tand hela munnen och gör sedan hela munnen en andra gång.

Du kan droppa på en droppe Yogi tooth serum eller Healthy gum drops och dra ut droppen längs med hela tandtråden så når oljorna också in mellan dina tänder.

7. Skölj med saltlösningen igen.

Se punkt 1.

8. Skölj munnen avslutningsvis med kolloidalt silver

Kolloidalt silver dödar bakterier och virus. Ta ungefär en matsked och skölj munnen några minuter. Gurgla och spotta ut om du vill.

Orkar du inte laga produkterna själv?

För blottande handhalsar, blödande tandkött eller liknande problem kan man avsluta med att gnida in tänderna med Healthy gum drops eller Yogi Tooth serum. De olika essentiella oljorna och speciellt Neem oljan balanserar munhålans pH värde.

Efter varje måltid kan du skölja med saltvattnet som drar ut toxiner från tandköttet, reducerar svullnader, lindrar smärta och dödar skadliga bakterier. Du kan också skölja munnen med kamomill-, salvia- eller ringblomste. Du behöver alltså inte borsta tänderna efter varje måltid.

Neem enamelizer, Healthy gum drops, Yogi Tooth serum och andra härliga produkter från Living Libations kan du köpa från Kolminaisuus.fi. Uppge koden “MorotsLIV” så får du 11€/100SEK rabatt på din beställning!

Oil Pulling

Glöm inte att regelbundet också köra Oil Pulling! Det brukar jag göra efter punkt 7 och sen upprepar jag 7:an och fortsätter till punkt 8.

Snabbisen: Om jag är bortrest och inte har med mig allt så brukar jag bara köra punkt 2 och 3 och sen oil pullingen och så 3:an igen. Det funkar bra så där i nödfall, tycker jag.

Oral hälsa ger allmän hälsa

En skadad tand kan ge olika symptom i kroppen beroende på vilken tand som är drabbad, eftersom varje tand är kopplad till en meridian och meridianerna är ju i sin tur kopplade till organ i hela kroppen.

Parodontit (inflammation i tandkött eller tandben) ger bakterier i blodet som skapar inflammation och sjukdom i kroppen och också rotfyllningar kan ge problem. Hjärtat, blodkärlen och njurarna är exempel på organ som kan drabbas om du har parodontit. Många kroniska symtom och sjukdomar såsom bihåleinfektioner, ögonproblem eller muskelvärk samt många neurologiska sjukdomar, såsom MS, epilepsi och malignt gliom kan också ha sin orsak i munhålan.

Vissa ryggkotor har också en stark koppling till enskilda eller flera meridianer och så en förskjuten ryggkota kan påverka meridianens energiflöde. Nackkotan C3 är kopplad till tandvärk, dåliga tänder, karies, tandköttsinflammation med mera.

Saliven

Saliven är en saltlösning av enzymer, peptider, mineraler och bikarbonat. I din saliv finns en massa kemikalier och enzymer som tar hand om din tänder. Saliven:

 • återmineraliserar eller tar bort mineraler från dina tänder enligt behov
 • kontrollerar bakteriefloran i munnen
 • är ett viktigt första steg i matsmältningen
 • producerar viktiga hormoner

Om din saliv är för sur skadas emaljen, bakterier börjar frodas och tänderna blir känsliga. Men om saliven är för basisk utsöndras ett överskott av kalcium som ger tandsten. Saliven ska ha ett pH-värde kring 7 för att tandhälsan ska hållas optimal.

Tändernas lymfsystem

Dina tänder utsöndrar också genom emaljen ämnen som behövs för att bryta ner maten och mot skadliga bakterier. Då du svalt maten och den når matsäcken skickas information om vad maten består av så att rätt sorts ämnen utsöndras genom emaljen för att bryta ner maten och hålla tanden och tandköttet välmående.

Om vi äter socker och snabba kolhydrater stryps informationsflödet från magsäcken till tänderna så att istället för att trycket i tanden går upp, så börjar tanden istället dra i sig bakterier och andra ämnen. Om emaljen dessutom är skadad eller porös, dras bakterier in i tandens sprickor och ger senare karies.

Ät rätt

Du kan åtgärda ett icke-fungerande informationsflöde och hjälpa dina tänder att återuppbygga en skadad emalj genom att göra ändringar i din kost.

 • Lämna bort socker och kolhydratrik mat
 • Tillför näring för tänderna såsom fosfor, koppar, magnesium, K2-, D3- och A-vitamin
 • Förbättra salivens pH och munhålans hygien (enligt stegen i början av detta inlägg)

10 fakta om dina tänder och tandvården:

 1. Dina tänder lever och kan läka sig själva.
 2. Vår saliv tar hand om våra tänder och vi måste hjälpa saliven att göra sitt jobb effektivt.
 3. Vanligtvis får tandköttet problem innan tänderna. Blödande tandkött kan ofta avhjälpas, ibland på 24-48 timmar, och läker lätt med lite engagemang och några mindre dagliga förändringar. Tandköttet är som polotröja tröjor till våra tänder.
 4. Undvik blekning av tänderna – vitheten bör komma inifrån dina tänder! Polering av tänderna är dock ett bra sätt att ta bort biofilm och missfärgning.
 5. Traditionell tandkräm innehåller kemikalier skulle du inte vill ha i din mun eller din kropp! Fluor gör emaljen porös och starka tensider torkar ut slemhinnorna.
 6. Kroniska sjukdomar kan komma från rotfyllda tänder, bland annat kroniska degenerativa sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och ledsjukdomar , kan spåras till rotfyllningar.
 7. Amalgam läcker kvicksilver som tränger in i det centrala nervsystemet. Om du har amalgamfyllningar, kan de vara ansvariga för den största exponeringen du någonsin har att kvicksilver i din livstid. De bästa alternativen för fyllningar eller restaureringar är keramik och keramik-hartshybrider, som skiljer sig från porslin.
 8. När du har rengjort dina tänder finns det många skadliga bakterier i saliven. De kommer att återupprätta sig på tänderna och i blodet, så man ska inte donera blod i 48 timmar efter en grundlig rengöring av tänderna.
 9. För att att undvika karies räcker det inte att undvika godis utan allt socker i kosten. Bibehåll låga dagliga glukosnivåer eftersom bearbetade och raffinerade livsmedel kan störa matsmältningen och det endokrina systemet samt förändra flödet av näringsämnen till tänderna.
 10. Tätningsmedel såsom plast för att förhindra karies läcker Bisfenol A (BPA) som är giftigt. Tätningsmedlen håller ungefär ett år och medan de ska skydda tänderna från bakterier blir vissa bakterier fast under tätningsmedlet, vilket resulterar i en ännu svagare tand när tätningsmedlet sedan slits bort.