fbpx
Marianne och jag

Idag har jag varit på en otroligt intressant föreläsning med Marianne Arnström! Föreläsninge hette “Hormoner och kvinnors hälsa” och arrangerades av Ann-Katrine Backman som har Friskvårdskliniken Natur och Hälsa i Närpes.

Ofta då jag far på kurser eller föreläsningar brukar jag inte ha så mycket förväntningar på vad jag ska få ta del av – varken höga eller låga. Jag brukar se en intressant rubrik och så far jag dit och ser vad som serveras. Idag var det annorlunda. Jag har redan tidigare läst en del om hormoner och hur hormonbalansen kan ställa till det för oss då den inte är som den ska vara. Idag hoppades jag innerligt på en dag med mycket fakta, vetenskapligt förankrad forskning, detaljer och tydligt beskrivna samband. Inget skrap på ytan med andra ord. Och jag fick verkligen vad jag önskade!

Marianne lyckades trollbinda hela auditoriet i sex timmar! Hon var vetenskaplig, hänvisade till fakta och forskning (främst av Dr Lee, men även andra) och var lättbegriplig och passionerad med lätt humor. Precis min stil! Jag var knappast ensam om att åka därifrån med en känsla av entusiasm över de ändringar som nu vöntar, men samtidigt en släng räddsla över vad man faktiskt utsatt sin kropp för under sina levnadsår. P-piller, hormonstörande ämnen i mat, hudvårds- och hygienprodukter, mediciner… Hemska tanke så mycket knasigt man gjort i god tro gentemot det västerländska levernet.

Som ni vet utsätts vi dagligen för hormonstörande kemikalier vare sig vi vill eller inte. Det som händer är att vi för för mycket östrogen i kroppen i förhållande till progesteronet. Det finns olika östrogener. Östron (E1) och östradiol (E2) är båda sådana som ska respesenteras 10% var, medan östriol (E3) ska vara 80%. Det är viktigt att de två förstnämnda inte blir i för höga nivåer för då ökar riksen för att få cancer. Östriol och progesteron arbetar däremot EMOT cancer.

Östrogendominans uppstår av t.ex. p-piller, östrogenliknande kemikalier (exen-östrogener) i vår omgivning, hysterektomi, förklimakteriet och klimakteriet samt konventionell hormonterapi (med syntetiska hormoner). Det kan ge oss en mängd symptom såsom depression, allergier, sköldkörtelproblem, minskad sexlust, viktökning, hjärt-kärlproblematik, gallstensproblem, håravfall, sterilitet, sömnproblem, PMS, stroke, livmodermyom, cancer med mera.

Progesteron motverkar östrogendominansen och dess skadliga effekter på vår hälsa. Progesteronnivån kan man balansera på effektivaste sättet genom att smörja sig med en progesteronkräm med naturligt progesteron. (Inte syntetiskt som finns i många läkemedel.) Det finns några olika, bättre och sämre. Dr Lee rekommenderade Pro-Gest Emerita parabenfri progesteron. Men kolla först hur dina nivåer ser ut! Det finns enkla test du kan göra hemma och skicka till labb för undersökning.

Förutom detta var det många som fick påminnelse om att slänga ut mikron, sluta övertvätta sig, äta naturlig, ekologisk och hemlagad mat, röra på sig tillräckligt och så vidare.

Om Marianne Arnström kommer nära din hemort i höst så rekommenderar jag hennes föreläsning å det varmaste! Här kan du hitta hennes kurser.