fbpx
Nu har de gjort det igen på Naturskyddsföreningen i Sverige: en ny (skitsnygg) kampanjfilm. Åh, jag tycker så om deras kampanjfilmer! De är snygga, enkla, sakliga och mycket sevärda. Dessutom har de “glimten i ögat”.
I den senaste kampanjfilmen reder komikerduon Anders och Måns ut hur oekologisk odling påverkar dig, dina barn, vår natur och våra djur. Se den här:

5 viktiga varor att byta till eko

I vilken ände ska man riktigt börja när man ska börja köpa ekologiskt? Naturskyddsföreningen har gjort en lista över de värsta bovarna som man verkligen vill undvika som oekologiska. Så i den änden är det bäst att börja – och sen låter man det sprida sig i hela matkassen förstås!

1. Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar och dödar både natur, djur och människor.

Själv dricker jag inte kaffe (vi äger faktiskt inte ens en kaffebryggare), men min man brukar dricka ekologiskt snabbkaffe som han blandar ut i en kopp chaga. Svippa i lite ekomjölk eller en tesked kallpressad ekologisk kokosolja och du har en riktigt prima kopp kaffe.

2. Kött
Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är inhemskt naturbeteskött (som fått gå på grönbete) också bra.

Men det viktigaste av allt är faktiskt att äta mindre kött överhuvudtaget. Börja med att för in en vegetarisk dag i veckan så du får en början och sen är det bara att öka på. Vegetariskt kan faktiskt vara jättegott!

3. Mejeriprodukter

För några cent extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både här hemma och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.

Har du en ekomjölkbonde i din närmiljö rekommenderar jag att du kontaktar dem och frågar om du får köpa mjölken där i stället. Den är SÅ mycket godare. Eller gör som vi och slå ihop er med grannarna och turas om att åka och hämta mjölken varje vecka. Funkar jättebra!

4. Bananer och vindruvor

De är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Och tänk på att russin och vin ju faktiskt kommer från dessa vindruvor!

Så om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något helt annat. Välj något inhemskt och enligt säsong såsom inhemska ekoäpplen!

5. Potatis

Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla våra inhemska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest. En riktig skurk är King Edward – en kung som borde störtas!

Vill du hänga upp Naturskyddsföreningens fina affisch på ditt jobb eller skola?

Skriv ut den här: www.naturskyddsforeningen.se/ekoaffischKälla: Naturskyddsföreningen