fbpx

Ärr är den vävnad som bildas vid läkning efter ett djupt sår och består av tjocka hudlager som ersätter den förlorade originalhuden och sitter kvar ofta hela livet. Mörka streck efter sår eller rispor där hudvävnaden ej klyvts igenom alla lager är inte ärr, utan bara en del av läkeprocessen.

Hudbristningar kan bildas när huden inte ”hinner med” växten av annan vävnad under. Bristningar uppkommer vid övervikt, hård styrketräning (snabb ökning av muskelmassa), fetma och i puberteten, samt vid graviditet. Bristningar är i sig ofarliga, men kan i vissa fall orsaka klåda. Bristningar kan indelas efter vilken färg de har, striae rubra (röda), striae alba (vita), och striae purpurae (lila). Färgen beror på var i hudlagret bristningen uppstått och hur gammal den är.

Många vill bli av med sina ärr och hudbristningar. Somliga ärr kan avlägsnas kirurgiskt med laser, men det finns också enklare knep som kan snygga till fula ärr och hudbristningar. Vi ska titta på några sätt.

Vallört

Vallört (Symphytum officinale) är vanlig i gamla trädgårdar och är en väldigt bra läkeväxt. Namnet kommer av det gamla ordet välla, som betyder foga ihop. Vallörten kan nämligen läka ihop benbrott och snygga till fula ärr. I rötterna finns ämnena allantoin och symphytocynoglossin, som stimulerar nybildning av ben- och hudvävnad och som gör att benbrott läker snabbare.

Man kan både koka en infusion (te) av rötterna och göra tinktur om man vill göra ett omslag för skadad hud. Tinkturen kan du göra på förhand och förvara i upp till 4 år, medan infusionen blir dålig ganska snart.

Vallört

 

Mjölksyra

Mot ärr ska även mjölksyra fungera! Jag har en väninna vars man blev av med så gott som alla sina acneärr med hjälp av Molkosan som han blandade 50/50 med olivolja. Han behandlade huden en gång i veckan till ärren var borta. Man kan låta blandningen verka 10-30 minuter beroende på hur det känns – eftersom det är frätande bör man vara försiktig! Och om man har svåra ärr kan det behandlingen behöva håll på i två år, så det är ingen ”quick fix”.

Sheasmör och oljor

Sheasmör är suverän när det gäller att förhindra och ta hand om ärrbildning och hudbristningar. Oljor man kan smörja sig med är framför allt nyponfröolja som är jättebra mot både ärr och pigmentfläckar, men även gurkört-, och vetegroddsolja är bra.

Sheasmör

Örtolja

Sen är det super att göra egen örtolja och då tänker jag på ringblomsoljeutdrag. Plocka alltså ringblommor (eller köp färdigt torkade) och låt dra i olja i en glasburk i fönstret några veckor. Du kan också göra tinktur, alltså spritutdrag, av ringblommorna och göra din egen ringblomssalva genom att tillsätta bivax och eteriska oljor (av de som jag räknar upp längre ner i inlägget) till tinkturen och örtoljan.

Varför inte testa att ersätta en del av bivaxen med sheasmör? Tillsätt gärna också A- och E-vitamin som både konserverar salvan och vårdar huden.

Lermask

Man kan även testa att göra en mask av lera och då skulle jag välja den vita kaolinleran som är skonsam, men som ändå är väldigt effektiv att suga i sig fett och smuts. Men om du har torr och känslig hud kan den ändå torka ut för mycket, så var lite försiktig om du testar lera!

Lecitin B

Lecitin B (i flytande form) mjukar upp och återfettar och den kan man blanda ut 5-15 % i en hudolja. (Dock inte jojobaolja då den inte emulgerar med den.)

Kosttillskott

Om vi ser på kosten så lär pigmentfläckar också blekna om man tar en lång och rejäl B-vitaminkur med alla B-vitaminer, lecitin, E-vitamin, zink och linfröolja.

Vallörtsomslag/ansiktsvatten

 • 1 tsk vallörtstinktur
 • 2 msk vatten i en skål.

Blöt och vrid ur en kompress och lägg kompressen på den skadade huden. Täck med en bit plastfolie och fäst med hudtejp och byt omslaget två gånger per dygn.

Man kan också använda som ansiktsvatten på grov och slapp hud eller badda ärr regelbundet så blir de mycket finare.

Hudolja för ärr och hudbristningar

 1. Börja med en grundolja som vetegroddolja eller olivolja.
 2. Du kan blanda ut den med t.ex. solrosolja som går in lätt i huden.
 3. Tillsätt en näringsrik olja med mycket fleromättat fett (upp till 10 %): gurkörtsolja, nattljusolja, nyponfröolja.
 4. Om du vill, kan du förtjocka med sheasmör som smältes och tillsätts.
 5. Tillsätt slutligen eteriska oljor (upp till 60-90 droppar per dl hudlja) såsom:

eternell, frankincense, geranium, grapefrukt, jasmin, lavendel, mandarin, morotsfrö, myrra, neroli, romersk kamomill,  palmarosa, patchouli, rosenträ, rosmarin, salvia.

Recept 1:

 • 1 dl vetegroddsolja
 • ½ dl solrosolja
 • 15 ml nyponfröolja
 • 10 ml sheasmör
 • 30 droppar morotsfröessens
 • 30 droppar lavendelessens
 • 30 droppar neroli (= pomeransblomsessens)
Recept 2:
 • 25 ml nyponfröolja
 • 5 ml E-vitamin
 • 25 droppar lavendelessens
 • 20 droppar eternellessens
 • 20 droppar rosenträessens
 • 5 droppar neroli (= pomeransblomsessens)

Blir totalt ca 33 ml varav eterisk oljan utgör ca 9 %.

Massera in på ärr två gånger om dagen. Kan vara verksam även på gamla ärr och naturligtvis på hudbristningar.

Förebygg hudbristningar

Vill du inte blanda egna produkter? Då kan du köpa färdigt härifrån.

Till exempel vid graviditet kommer lätt bristningar. Minimera risken genom att smörja med Nadine Artemis ”Best Skin Ever – Lavish Abundance”.

Den och en massa andra härliga produkter från Living Libations kan du köpa från Kolminaisuus.fi.

Uppge koden ”MorotsLIV” så får du 11€/100SEK rabatt på din beställning!

Man kan också smörja med kokosolja.

Källa: Shenet

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande