fbpx

I våras bestämde jag mig för att testa på en joniska tandborste.  Efter att ha testat, sökt och läst en massa om olika typer av tandborstar och hur man på ett bra sätt kan vårda sina tänder och sin orala hälsa bestämde jag mig för att köpa denna joniska tandborste.

Nu har jag använt denna sedan maj 2013, men jag har också använt en (icke-jonisk) eltandborste i min tandtvättningsrutin.

Men tillbaka till den joniska tandborsten. Allt du behöver när du använder den är alltså vatten och ljus! Saliv räcker faktiskt ifall du inte har tillgång till vatten och tandkräm behövs inte alls.

Så här funkar det

I placket på tänderna (och även i din mat) finns bakterier som producerar syra som ger dålig andedräkt, karies och tandköttsproblem. Saliven neutraliserar normalt denna syra, men då plack byggs upp börjar det fungera som en barriär och förhindrar saliven att slippa åt.

Den joniska tandborsten

  • ger en effektiv plackborttagning (med eller utan tandkräm)
  • minskar mängden bakterier som orsakar karies
  • stoppar blödande tandkött och startar självläkningen
  • gör att tänderna känns och ser renare och vitare ut
Enligt tillverkaren har den en halvledande titandioxidstång inuti handtaget som aktiveras av ljus och ger ifrån sig negativt laddade joner. Dessa joner blandas med vatten och saliv och binder upp positiva vätejoner från syran i placket på tänderna. Detta resulterar då i att syran neutraliseras och plack sönderdelas och löses upp fotoelektroniskt.

Ekologisk och ekonomiskt

Om du tar hand om din tandborste håller handtaget och staven hela livet ut. Det finns sen fyra olika utbytbara borsthuvuden: medium, mjuk, barn och avsmalnande som du kan byta ut lika ofta som du skulle byta en vanlig tandborste.

I medeltal spottar du ut 3 dl tandkräm i året. Om du inte längre behöver tandkräm sparar du nu ännu mer.

Vatten

Saliv är alltså tillräckligt för att borsta tänderna utomhus, men hitta ändå en källa till rinnande vatten för att kunna rengöra borsten efteråt. Rengör också stången efter varje användning, speciellt noga ska du vara om du bor i ett område med hårt vatten (kan ge kalkfläckar).

Ljus

Det måste också finnas en ljuskälla för att aktivera halvledaren. Eftersom J3X har en solcell så håller den staven aktiverad även långt inne i munnen. Ju ljusare källa desto bättre resultat. Om du väljer att använda tandkräm så använd bara litegrann, eftersom det kan skumma över stången och blockera ljuset.

Du kommer också att märka att din saliv skummar något. Det är bra för så vet du att tandborsten fungerar effektivt.

Användning

Så här kan du göra om du bara använder den joniska tandborsten, men jag rekommenderar ändå att göra hela tandtvättningsrutinen.

  1. Vät borsten med vatten eller saliv.
  2. Borsta tungan bakifrån och ut mot tungspetsen utan tandkräm.
  3. Skölj borsten med vatten upprepade gånger tills den är ren igen.
  4. Borsta nu tänderna lätt och grundligt på samma sätt som med en vanlig tandborste. Tryck inte för hårt.

Se till att du håller borsthuvudet fäst vid handtaget och staven hela tiden då du tvättar tänderna.

Efter användningen ska du skölja tandborsten och gör rent från eventuell tandkräm som kan ha fastnat i plasthalsen, borsthuvudet eller i halvledaren.

Smak

Om du saknar smaken av tandkräm så är några droppar av naturlig mintolja eller oreganoolja bra. Ibland använder jag också Weledas ringblomstandkräm.

Beställ en egen jonisk tandborste

Du kan beställa din egen Soladey J3X tandborste (och andra tandvårdsprodukter) från KolmiNaisuus. Genom att uppge rabattkoden MorotsLIV får du i rabatt 11€ om du bor i Finland eller 100 kronor om du bor i Sverige.

Ange koden “Morotsliv” så får du 50 kronor rabatt på en Ion5 tandborste från Balansbutiken i Sverige.

 

Källa: Living Libations