Jag har tidigare skrivit om vikten av att fylla på med goda bakterier varje dag. De flesta sjukdomar har sitt ursprung i matsmältningssystemet och genom att optimera bakteriefloran med probiotika där så hjälper den dig att bekämpa sjukdomar och optimera din hälsa. En fungerande tarm och matsmältning är viktig för näringsupptaget, hormonproduktionen, immunförsvaret och nervsystemet.
Ät fermenterat varje dag!
Förr (före alla syntetiska tillsatsämnen) var fermenteringen en naturlig konserveringsprocess som gjorde att livsmedlen höll sig längre. Men dessutom gav den oss en hälsosammare tarm tack vare de gynnsamma probiotiska bakterier som finns i fermenterade livsmedel. Hela 70% av ditt immunförsvar sitter i tarmarna, så därför kan det vara bra att hålla den i skick, inte sant?
I början kan fermenterade produkter smaka lite konstigt, men man vänjer sig snabbt och snart ropar kroppen efter dem då den märker hur gott de gör. Jag har tidigare också skrivit om hur man gör sin egen kombucha (fermenterat te) och idag kommer ett litet inlägg om hur du enkelt gör din egen surkål. Och det är faktiskt störtenkelt och billigt att göra själv hemma.
Recept på surkål
Enklast är att laga av vitkål som har rätt startkultur naturligt och lyckas nästan alltid. När du lärt dig processen kan du testa att addera morot, rödkål, lingon, blomkål, kryddor såsom fänkål och så vidare. Ju fler satser du gör desto mera kan du variera ingredienserna när du börjar känna att du behärskar processen.
1. Ta bort de yttersta bladen och spara dem. Kålhuvudena behöver i regel inte sköljas.
2. Dela och strimla huvudena och skär bort den hårda ”stocken” och finriv den. Stocken är mineralrik och ger en mer stabil surkål.
3. Om du vill kan du krydda/tillsätta till exempel med kummin, enbär, lingon, lök, rödkål, morot eller äpple, men det behövs inte.
4. Blanda med lite salt i taget (ca 1,5 % = ungefär en matsked per kålhuvud). Knåda och pressa kålen hårt ner i en ren glasburk med knytnäven så en vätska arbetas fram och täcker kålen.
5. Tryck slutligen ner de yttersta bladen som du sparade, så ingen luft är i kontakt med vitkålen och sätt på en tyngd och ett lock.
6. Låt glasburken stå i ca 24°C i 2-3 dagar och sedan i ca 15-18°C i 3 veckor.
7. Låt den stå ytterligare en månad i kylskåp och sen kan du fördela surkålen i mindre brukar om du vill.
Kålen håller i cirka 1,5 år i sin originalburk och efter uppburkning i cirka 4 månader.
Tips! Följ alltid luktsinnet ifall något i processen skulle avvika från planen.
Vad använder du som tyngd i burken? 🙂
Jag brukar använda en liten glasburk som jag placerar under locket så den trycker ner grönsakerna under ytan. Man kan också fylla en påse med ris eller vatten ovanpå grönsakerna. Lycka till! <3 😀
Låter faktiskt superenkelt, tack! 🙂
Tätslutande ska det vara. Ingen syre ska nå kålen.
Lycka till! 🙂
Hej, jag undrar om man ska ha tätslutande lock på hela tiden el om det ska luftas något?