fbpx

Lucka 24 innehåller adlinks till Four Sigmatic.

Sprängticka är kungen av medicinska örter

Chaga, eller sprängticka, är en “tonisk ört”, vilket betyder att den är giftfri och kan tas i stora mängder och under lång tid, utan skadeverkningar. Sprängtickan är en parasitsvamp som lever på björkar. På norra halvklotet växer det i många regioner, bland annat Sibirien, Japan (Hokkaido), de nordiska länderna, de baltiska länderna och områdena i norra Nordamerika. Sprängtickan är känd för att ha varit i folkmedicinen i norra Europa redan under 1600- och 1700-talen.

Denna svamp har extremt högt innehåll av antioxidanter och speciellt superoxiddismutas (SOD) som är en av de mest potenta antioxidantenzymer i kroppen! I jämförelse med andra medicinska svampar innehåller Sprängticka utomordentligt stora mängder av superoxiddismutas (SOD) – till och med 25 till 50 gånger mer. Dessa fantastiska celler spelar en viktig roll i att utrota tumörer och ta bort virusinfekterade celler.

Sprängticka har en stark antitumöreffekt som är nära relaterad till dess aktivering av makrofager och det är bevisat att denna svamp ökar Natural Killer (NK) celler verksamhet med upp till 300 %.

De fettlösliga triterpenerna ökar anticancer och anti-inflammatoriska egenskaperna medan de vattenlösliga polysackariderna reglerar immunsvaret i kroppen. Chaga är också en kraftfull adaptogen som hjälper kroppen att anpassa sig till både inre och yttre påfrestningar.

Fördelar med sprängticka

  1. Förbättrar immunförsvaret
  2. Motverkar cancer
  3. Är anti-inflammatorisk
  4. Är en extremt stark antioxidant
  5. Är en stark adaptogen

Den ryska författaren och nobelpristagaren Alexander Solsjenitsyn förvånades 1950 över de helande krafter Sprängtickan hade i behandling av cancer. Mer än 1600 vetenskapliga studier som undersöker chaga har visat att det är en av naturens mest potenta cancerbekämpande agenter. Sprängtickan omfattar 215 olika fytonäringsämnen med antioxidativ, immunstimulerande, anti-cancer och anti-inflammatoriska effekter.

Chaga traditionellt tas som dekokt. Idag finns det många företag som erbjuder chaga i kosttillskott, oftast i kapsel eller flytande extrakt form. I Finland kan man hitta chagapulver i hälsokostbutiker och koka upp ett eget Chaga te. Om du råkar bo i ett område där svampen växer vilt, kan du skörda, torka ut och koka den själv. Kom bara ihåg att den inte går under allemansrätten, så fråga först om marken inte är din!

Om du vill köpa Sprängticka av hög kvalitet rekommenderar jag Four Sigmatics Chaga med dubbel utvinningsprocess. Den är tillverkad genom att koka svamp i 30 timmar och genom att extrahera den i stark 98% alkohol.

Här kan du läsa mitt fördjupande inlägg om chaga, sprängtickan.

Vad är superfoods?

Superfoods är mat som är extremt nyttig! Den har ett väldigt högt näringsinnehåll i förhållande till den energi den ger och är full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ät superfoods varje dag och maximera dina chanser till att leva ett långt och friskt liv. Superfoods sägs även kunna minska förekomsten av sjukdomar.