fbpx
Lucka 1

På spisen hemma hos oss står alltid en kastrull fylld med källvatten och en näve gojibär. Den får sjuda under kvällen, svalna under natten och på morgonen värmer jag den lätt. Sen silar jag av och häller upp gojidekokten på min vattenflaska i rostfritt stål som jag tar med mig till jobbet och dricker under dagen. Så gott och närande!

Gojibär, bocktörne eller wolfberry har traditionellt använts för att öka livslängden, förbättra hudens kvalitet, stärka immunförsvaret, skydda levern och förbättra synen.

5 fördelar med goji: 

  1. Stärker immunförsvaret 
  2. Vänder effekterna av åldrande
  3. Förbättrar sexuell prestanda
  4. Ger ökad metabolisk aktivitet
  5. Förbättrar blodcirkulationen

Gojibär är ett mycket väl sammansatt bär. Det har gett ett långt och lyckligt liv för miljontals kineser och andra asiater under tusentals år. Gojibär anses inom kinesisk örtmedicin vara en av de bästa örter som finns för att stärka yin (den feminina kraften) och blod. Enligt flera tusen år gamla kinesiska skrifter stärker bäret också qi (livsenergin), ger ett långt liv, stärker ögon, ben och muskler samt njurar, lever och blod.

Goji innehåller en stor mängd antioxidanter, 22 mineraler (såsom järn, kalcium, zink, selen), 21 spårämnen (däribland germanium) och 18 aminosyror (varav 7 essentiella) och 10-14% av sin vikt är protein. Antioxidantaktiviteten är extremt hög med en mycket hög ORAC-poäng. Goji innehåller också ögonfrämjande ämnet zeaxanthin, väldigt höga halter av betakaroten och C-vitamin, E-vitamin, betasistosterol (som sänker kolesterol), solaventivon (kraftigt antibakteriell) och polysackarider (ökar virus- och bakteriemotståndskraft) samt många andra för kroppen välgörande ämnen.
David Wolfe berättar här om goji.

Gojibuskens tre användbara delar enligt kineserna:

  1. Bladen kan användas som te.
  2. Bären kan användas i matlagningen eller som te.
  3. Roten från Goji även känd som ”Cortex” är allmänt använd som örtmedicin.

Det är på dessa tre sätt som man bäst får ut maximal effekt av Gojis hela växt. Långsiktigt ätande av gojibär eller drickande av te på på goji ska heller inte ge några biverkningar.

Rekommenderad mängd gojibär av hög kvalitet är cirka 15g per dag. Ät dem som de är, som snacks eller använd som ingrediens i maten du lagar.

Källa: 
Vad är superfoods?

Superfoods är mat som är extremt nyttig! Den har ett väldigt högt näringsinnehåll i förhållande till den energi den ger och är full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ät superfoods varje dag och maximera dina chanser till att leva ett långt och friskt liv. Superfoods sägs även kunna minska förekomsten av sjukdomar.