fbpx

Lucka 2

Färska eller torkade Schisandrabär kan du krossa och göra en infusion, dekokt eller till och med en tinktur på. (Vid en infusion tillsätter du torkad ört i kokande vatten som du drar av från värmen och låter dra under lock i 5 min. En dekokt låter du sjuda i minst 15 minuter. Och en tinktur gör du genom att låta örten dra i en burk med sprit i rumstemperatur i 2-4 veckor.)

Schisandra har över 2000 år av historia inom traditionell kinesisk medicin (TCM). Kinesisk folktro säger att det kan “lugna hjärtat och tysta anden”. Det kinesiska namnet, Wu Wei Zi , betyder “fem smakers bär” och förknippas med alla stora smaker av TCM – sött, surt, bittert, fränt och salt. Det finns inga andra kända livsmedel eller örter som har alla dessa fem smaker.
Fördelar med schisandra:

  1. Ökar energinivån
  2. Förbättrar mental koncentration och fokus
  3. Vänder effekterna av åldrande
  4. Ger sexuell energi
  5. Stöder kroppens avgiftning

Både män och kvinnor har traditionellt använt schisandra som en tonic för sexuell energi. Det är särskilt populär bland kvinnor då den har egenskaper som förbättrar hyn. Idag är schisandra ett registrerat läkemedel för synproblem såsom närsynthet och astigmatism i Ryssland. Det är också en av de sällsynta örter som finns i toppen av både ayurvediska och kinesiska medicinens örter.

Schisandra håller dig ung och hjälper till mot sömnlöshet. Det används för att hjälpa din kropp att naturligt hantera kemikalier, patogener, elektromagnetisk stress och andra gifter. Schisandra är kanske en av världens mest hyllade hälsoörter som ger bättre organfunktion och vackrare hud.

Schisandra är inom traditionell kinesisk medicin en av de 50 grundläggande örterna. Denna fytosanitära adaptogen har en positiv effekt på immunförsvaret, det centrala nervsystemet samt det sympatiska, endokrina, respiratoriska, kardiovaskulära och mag-tarmsystemet. Schisandra används också för att förhindra tidigt åldrande och för att öka livslängden. Dessutom har det effekt på utvecklingen av experimentell ateroskleros, på blodsockret, syra-basbalansen och myotonisk aktivitet i livmodern.

Schisandra också en mycket kraftfull, men ändå naturlig, säker och laglig prestationshöjare. I Ryssland använde Röda arméns soldater torkat schisandrapulver innan de tog sig an långa skidbackar. Schisandra förbättrade prestandan genom att minska utmattning och trötthet, muskelsmärtor, andnöd samt känslan av törst och torrhet i munnen jämfört med kontrollgruppen i en dubbelblind placebokontrollstudie. En annan studie visar att 60 % av löpare som behandlats med schisandraextrakt kunde springa 1000 meter betydligt snabbare efter behandlingen än före. I studien var den allmänna förbättringen för löparna 4,45 sekunder.

Schisandra är i allmänhet en säker ört och kan användas även i större mängd på en gång. Men det är ändå bra att komma ihåg att det är mer ört än ett livsmedel och bör behandlas på det sättet. Schisandra kosttillskott finns från nästan alla hälsokost butiker, men kolla kvaliteten. Inte alla av dem är av hög kvalitet och många innehåller oönskade och ohälsosamma fyllmedel.

Om du vill testa en produkt som innehåller schisandra av hög kvalitet rekommenderar jag FSF Endurance, som också innehåller rosenrot och sibirisk ginseng. Uppge koden “morotsliv” så får du 5€ rabatt på din beställning!

Källa:
http://www.foursigmafoods.com

Vad är superfoods?
Superfoods är mat som är extremt nyttig! Den har ett väldigt högt näringsinnehåll i förhållande till den energi den ger och är full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ät superfoods varje dag och maximera dina chanser till att leva ett långt och friskt liv. Superfoods sägs även kunna minska förekomsten av sjukdomar.