fbpx

Informationen i detta inlägg baserar sig på de källor som uppräknas i slutet av inlägget och syftet är att ge en mera omfattande bild av vad kolloidalt silver verkligen är. I allmänna media har KS och KS-användare blivit föremål för vad som närmast kan beskrivas som en häxjakt och aningslösa journalister ger ofta en ensidig av KS som skrämmer upp allmänheten. Hur du som läsare sedan vill förhålla dig är helt och hållet ditt eget beslut! Jag vill varken påverka dig att använda eller undvika KS, bara ge dig en större bild. Har du problem med hälsan rekommenderar jag att du i första hand vänder dig till en läkare, naturmedicinare eller näringsterapeut som kan göra en anamnes och därefter en behandlingsrekommendation. 

På den senaste tiden har jag använt kolloidalt silver (KS) lite från och till och jag har blivit riktigt nöjd med resultaten. Jag har både stoppat magsjuka och förkylningar och fått bukt med fotvårtor. Personligen använder jag bara KS vid behov om jag känner mig krasslig eller så. Jag använder KS som ett alternativ till antibiotiska preparat. På så sätt bidrar KS heller inte till det växande problemet av antibiotikaresistenta bakterier. I denna debatt kring KS:s vara eller icke-vara, tycker jag personligen att det är ett bra alternativ till andra medel som ofta kan medföra oönskade biverkningar. Jag anser för dens skull inte att KS är något jag skulle använda på daglig basis, som något slags underhåll, utan bara vid behov.

Jag ska först erkänna att jag i början var lite skeptisk mot kolloidalt silver. Nanopartiklarna var det som gjorde att jag dröjde med att testa KS. Silver i nanoformat har dock varit godkänt via EPA i USA sedan 1950-talet och inga negativa effekter rapporterats. Tvärtom. Dessutom är silver mer effektivt i kolloidal form och då partiklarna är många gånger mindre än mikroorganismen, kan de invadera den och ”kväva den” kemiskt – utan att skada våra celler!

Silver ett naturligt förekommande grundämne som kommer från naturen och utan tvekan klarar av att återgå till naturen. Naturen, djur och människor har sedan urminnes tider samexisterat med silver. Silver finns i jorden vi brukar och i vattnet vi dricker. Även havsvatten innehåller silver och vi vet idag att olika organismer ackumulerar olika mycket silver under sin livstid.

En kolloid är en vätska innehållande partiklar som flyter fritt omkring. Mjölken är till exempel också en kolloid. KS innehåller 99.999% vatten och 0,001% rent silver. KS skadar inte våra celler, men är dödlig för bakterier, virus, svampar och encelliga parasiter såsom amöbor, protozoer och plasmodiumparasiten.

Historia

På medeltiden användes silvernitrat mot nervsystemsjukdomar som epilepsi och nervskador vid syfilis. Silverfolie och silvernät har använts för att skydda sår mot infektioner. Förr droppades lapis (= silvernitrat) också i ögonen på nyfödda för att ta död på bakterier som kunde orsaka ögonskador. I Sverige används silver i dag inom brännskadevården och lapis används mot fotvårtor.

Under den Amerikanska pionjärtiden, Vilda Västern, brukade nybyggare lägga en silverdollar i mjölkkannans botten för att hindra att mjölken blev sur. Experimentera själv genom ta två glas och hälla upp lite mjölk i dessa. Lägg ca en halv procent med KS i det ena glaset, rör om och låt stå i rumstemperatur några dagar och se resultatet. Det sägs att man använde silverjoner till att förlänga hållbarheten på mjölk i USA också någon gång i början av 1900-talet. Och i Argentina så lär man faktiskt använda silverjoner som konserveringsmedel i vin, men när man exporterar sina viner så måste man tyvärr använda sig av sulfiter som konserveringsämne idag.

Silver och silvernitrat användes alltså tidigare inom sjukvården, men då antibiotikan uppfanns i slutet av 1930-talet så tog den över marknaden och silvret föll i glömska. Livsmedelsverket har nyligen förbjudit försäljning av KS som kosttillskott så det får endast säljas som vattenrening nu.

Man kan även köpa EMS salva som innehåller KS och är bra vid till exempel brännskador eller svampangrepp.

Några exempel på var, när och hur man kan använda kolloidalt silver

Från de källor som anges i slutet av detta inlägg har jag samlat några tillstånd där man  kunnat påvisa positiva resultat. Jag har inte personligen erfarenhet men jag finner informationen intressant.

 • Acne, Acne Rosacea.
  • Förbättras oftast när man smörjer med silversalva och dricker kolloidalt silver.
 • Brännskador.
  • Kolloidalt silver accelererar läkningen. Smärta och brännblåsa uteblir oftast.
 • Candidainfektion.
  • Hjälper kroppen att rensa ut svampen.
 • Elöverkänslighet.
  • Kan bero på systemisk svampinfektion som sätter ned immunförsvaret.
 • Förkylningsbesvär, snuva, hosta, heshet.
  • Spraya i näsa och hals och dra in djupt ner i lungorna.
 • Halsont, halsfluss.
  • Spraya halsen ofta. Dra in genom näsan också så nås övre svalgområdet.
 • Hepatit-C.
  • Kolloidalt silver rensar ut viruset ur kroppen sakta men säkert.
 • Njurbesvär.
  • Njurarna får hjälp med att rensa ut eventuella infektioner.
 • Prostatabesvär.
  • Förstorade och inflammerad prostata kan påverkas positivt av kolloidalt silver.
 • Psoriasis.
  • Stabiliserar sjukdomen. Komplettera med MSM.
 • Reumatisk värk, Psoriasis artrit.
  • Kolloidalt silver kan ha effekt på värken.
 • Urinvägsinfektioner.
  • Förebygg urinvägsinfektioner med att dricka ett par teskedar dagligen.
 • Ögoninfektioner.
  • Spraya ögonen. Oftast snabbare effekt än antibiotikasalva.
 • Öroninfektioner.
  • Droppa några droppar kolloidalt silver i öronen. Ligg kvar på sidan ett tag.

Kolloidalt silver mot virus

Vissa virus är enklare än andra att få bukt med, men skulle man få en släng av en förkylning, så lär den i regel bli lindrigare och gå över snabbare med hjälp av KS. Förkylning, influensa och vinterkräksjuka beror alla på olika virus.

Mot vinterkräksjukan rekommenderas att man tar en större mängd KS, till exempel dricka en deciliter på stående fot. Har man redan börjat kräkas och inte får behålla något av maginnehållet kan man spraya små mängder i munnen och upprepa ofta. Ju tidigare man sätter in behandlingen, desto effektivare. Upprepa behandlingen under de kommande dagarna. Det är ett effektivt sätt att få bukt med eventuella överlevande virus som annars kan växa till sig och återinfektera.

Det finns över tvåhundra olika virus som kan ge förkylning! Vissa av dessa förkylningsvirus samt influensavirus omges av ett skyddande lipidskikt, en hinna av fett, som skyddar mot de vattenburna silverjonerna i KS. Man behöver då något för att lösa upp skiktet och hjälpa silvret att ta sig in i viruset.

Silvergroggen

Man kan göra en ”silvergrogg” genom att blanda lika delar kolloidalt silver med brännvin, vodka, tequila eller rödvin + lite färskpressad lime- eller citronjuice. Både alkoholen och syran löser i viss mån upp lipidskiktet och silverjonerna kan lättare ta sig in i viruset.

Man ska då ta en tesked av silvergroggen var femte minut under en timmes tid så märker man att förkylningen klingar av och försvinner ofta inom några timmar. Man kan hålla vätskan under tungan och skölja runt i munnen någon minut innan man sväljer. Då passerar silverjonerna direkt ut i blodomloppet genom munhålans slemhinna. Silvret rensas successivt ut av njurarna till urinen så därför är det bra att upprepa många små doser istället för att ta en stor.

KS mot bakterier

Redan de gamla grekerna använde silver i medicinska sammanhang för att läka sår och få bukt med infektioner. Hippokrates beskriver hur man behandlade infekterade och svårläkta sår med hjälp av silverpulver som man strödde i såren. De gamla vikingarna använde sig också av silver och koppar för att begränsa påväxten på vikingaskeppen.

Kolloidalt silver uppfanns någon gång på 1880-talet och användes flitigt fram till 1940-talet. Silver användes i princip överallt där man ville få bukt med bakterier. Under 1900-talets första årtionden så var läkemedelsindustrin den som mest drog nytta av silvrets bakteriedödande egenskaper och man räknar med att det då fanns ett 90-tal registrerade läkemedel som innehöll silver. Dessa mediciner var uppemot 300.000 ppm starka, byggde ofta på silvernitrat och användes flitigt fram tills penicillinet patenterats.

En stor fördel är att KS kan användas var som helst på kroppen! KS kan droppas i ögonen vid ögoninflammation, användas i nässkölj mot besvär i bihålor, baddas på acne som orsakas av bakterier, droppas i öronen vid infektioner, sprayas på sår och andra hudinfektioner. Om man får spysjuka kan man ta ½ dl KS och ½ dl vatten och dricka det genast. Hålls det inte kvar, så ger man en tsk samma blandning väldigt ofta tills det börjar hållas.

Sprayning av kolloidalt silver kan vara ett effektivt sätt att behandla hals och näsa. Detta upprepas varje timme vid första symtom. Därefter 2-3 gånger under dagen och några dagar efter att symtomen försvunnit.

Eftersom bakterier förökar sig väldigt snabb gäller det att upprepa behandlingen ofta. Precis som med antibiotika bör man hålla på även ett tag efter det att man känner sig besvärsfri för att förhindra att de få överlevande bakterierna förökar sig så att åkomman blommar upp på nytt.

Till skillnad mot antibiotika så har bakterier svårt att utveckla resistens mot kolloidalt silver. KS ska heller inte påverka de goda tarmbakterierna Acidophilus och Bifidus som finns i tarmsystemet, medan däremot antibiotika kan döda de goda tarmbakterierna som bygger vårt immunförsvar.

Kolloidalt silver vid tandvård

Jag brukar ibland skölja munnen med KS i min tandrengöringsrutin och man kan också göra en egen tandkräm med KS, MSM och kokosolja. Man lär få vitare tänder med blandningen, ilningar försvinner, tandfickor och parodontit går tillbaka. Och eftersom tandemaljen är levande vävnad så kan man tydligen också få ett litet hål att gå tillbaka.

Kolloidalt silver som vattenrening eller kosttillskott

I USA säljs kolloidalt silver som kosttillskott men i EU ändrades reglerna för kosttillskott för några år sedan och då bestämdes att mineraler måste kopplas till ett protein för att få klassas som ett kosttillskott.

Om silver kopplas till ett protein, så föreligger det risk för ackumulation och därmed en potentiell risk för argyri, en blå/grå-färgning av huden. Därför kan inte silver klassas som kosttillskott, även om argyri i sig inte innebär någon hälsorisk, endast kosmetisk.

Om silver hade bundits till ett protein, så hade det heller inte längre haft samma desinficerande effekt. Giftinformationscentralen i Sverige har medgivit att det finns inga inrapporterade förgiftningsfall som beror på kolloidalt silver.

Livsmedelsverket har alltså förbjudit försäljning av KS som kosttillskott så det får endast säljas som vattenrening. För att rena vatten kan man tillsätta två teskedar KS i 1 liter dricksvatten, skaka om och vattnet är sedan klart att drickas.

Silver- och kopparjoner har sedan antikens tid använts för att rena vatten från bakterie- och algtillväxt. Den som först använde sig av silver i vattenreningssammanhang var den persiske kejsaren Cyrus (Xerxes) som förvarade vin och vatten i silverklädda kärl.

Silverjondesinficerat vatten har dessutom använts på tusentals fartyg världen över sedan 1970-talet. Flera miljoner människor räknar man har druckit silverjondesinficerat vatten och man har under dessa dryga 40 år inte hittat några biverkningar.

Det finns en massa vattenreningsprodukter som har filter med aktivt kol som impregnerats med silver för att hämma bakterietillväxt, t.ex. Britakannan. Dessa filter är väldigt populära och kan hittas i de flesta hälsokostbutiker.

Men är inte silver giftigt då?

Nej, få produkter kan anses vara så säkra som ett 10 ppm starkt kolloidalt silver. KS innehåller 99.999% vatten och 0,001% rent silver. Det finns inga inslag av syror (som är fallet med silvernitrat). Produkten är oligodynamisk i sin funktion och skadar därför inte däggdjursceller, men är dödlig för svampar, bakterier, virus och även encelliga parasiter.

Silvret som används i KS måste vara rent. Det får inte innehålla några andra legeringar. Partikelstorleken är också viktig. Den ska var så liten som möjligt. Annars kan man drabbas av så kallad argyrios, den enda kända biverkan man känner till vid intag av silver. Silverpartiklar samlas då i vävnaderna och man antar en blågrå nyans. Det syns framför allt om man utsätts för sol. Professionellt tillverkat kolloidalt silver ska inte ge dessa effekter.

Rent silver är varken cancerogent eller mutagent för däggdjursceller.

Många blandar gärna ihop ett modernt elektrokolloidalt silver med 10 ppm styrka, med de gamla silvernitratbaserade produkter med upp till 300.000 ppm styrka som var godkända läkemedel i början av 1900-talet. Det är dessa starka medicinklassade produkter som ställt till med de flesta former av blå- och gråfärgning – såkallad argyri. Det är en milsvid skillnad på de ogiftiga silverjonerna som är genererade på elektrisk väg och de giftiga silverjonerna som kommer ur salpetersyralöst silver, alltså silvernitrat. Silvernitrat (kallas också saltsilver) är på grund av syran i produkten giftigt, frätande och starkt färgande och rekommenderas därför inte för konsumtion.

Silver är precis som järn och koppar klassad som en tungmetall. Det är dock först när man blandar silver med andra ämnen som det kan bli frätande eller färgande. Silver är nämligen också ett spårämne, precis som selen, mangan och zink. Våra kroppar behöver silvret i små mängder. Silver finns i naturen och därför även i maten vi äter och vattnet vi dricker. När det gäller halten av silver kan man göra en jämförelse med de silverkulor som finns i livsmedelsaffärerna till tårtgarnering. Varje kula innehåller motsvarande sex teskedar kolloidalt silver!

Enligt EPA kan man ta in 30 ml och enligt WHO 75 ml kolloidalt silver dagligen i 80 års tid utan att riskera biverkningar. EPA har även konstaterat att det krävs ett intag av 2 – 5 gram silver per kg kroppsvikt innan det blir giftigt. Det skulle innebära att en vuxen man på 80 kilo skulle tolerera mellan 160 – 400 gram rent silver i silverjonform. Detta motsvarar mellan 16.000-40.000 liter KS som intas på en gång. Att så få studier har genomförts beror sannolikt på att KS inte går att patentera.

Till skillnad mot antibiotika så har bakterier svårt att utveckla resistens mot KS. Danska forskare inventerade alla sina 400 antibiotikaresistenta stammar av bakterier 2007 och fann inte en enda som samtidigt var silverresistent. I de få fall av silverresistens som noterats så tappar bakterien ofta resistensen efter några få generationer när bakterien inte har behov för resistensen längre för att spara energi.

Silverjonerna i produkten påverkar oftast inte de goda tarmbakterierna Acidophilus och Bifidus som finns i tarmsystemet. Detta beror delvis på att KS tas upp i magen och övre delen av tunntarmen och därför påverkas inte de goda tarmbakterierna som sitter i tjocktarmen. Delvis beror det också på att de goda tarmbakterierna har en tjockare cellvägg. Jämför med antibiotika som dödar även goda tarmbakterier.

Silver ett naturligt förekommande grundämne som kommer från naturen och utan tvekan klarar av att återgå till naturen. Men miljöorganisationer har nyligen uppmanat regeringen att förbjuda silver i vissa sammanhang eftersom silverjoner i vattnet teoretiskt sett kunde döda akvatiskt djurliv. Men silver används ju som botemedel för akvariefiskar då de drabbas av svamp eller bakterieangrepp. Då häller man ner Fungistop i vattnet som består av en silverkolloid med styrkan 2000 ppm. Detta motsvarar att hälla ned 2 liter rent 10 ppm starkt kolloidalt silver i ett akvarium med storleken 20 liter. Fiskarna dör inte av detta utan får istället hjälp med att läka sår och bli av med bakterie- och svampangrepp. (Jämför med de läkemedelsrester som numera utsöndras från både människor och djur och som inte vattenreningsverken klarar av att filtrera bort.)

Ett annat exempel är då vi bär silversmycken. Då avsöndras silverjoner som till stor del sugs upp av huden och i teorin skulle man då kunna förbjudas att duscha eller bada med silversmycken då det kommer ut silverjoner i vattnet. Trots att mänskligheten under tusentals år använt sig av silversmycken, så finns ingen bred problematik med silverresistenta bakterier. Det saknas idag forskning som skulle visa att detta kan utvecklas till att bli ett stort problem.

Dosering

Hur mycket kan man tryggt ta varje dag då? Jag brukar inte ta kolloidalt silver varje dag, utan bara sporadiskt när jag känner att jag behöver det.

Dr Mercola skriver om säker dosering. Knappast vet väl någon här hur mycket de väger i pounds (lbs), så jag har omvandlat formeln lite så att den passar våra västerländska mått. 1 lbs = 0,45359237 kg, så formeln borde bli ungefär som nedan.

Ppm är 10 om vi använder Ionosils eller Holistics kolloidala silver.

120 droppar vatten ger en tesked (5 ml).

 

1. DAGLIG ANVÄNDNING

Maximala antalet konsumerade droppar KS per dag då man använder det fortlöpande och dagligen under hela sin livstid (upp mot 70 år eller 25 567 dagar).

26 x ___ / ___ = ___ droppar KS per dag
         kg   ppm
Summan av din dagliga användning (#1) och kortvariga användning (#2) ska tillsammans inte överstiga hela livstiden (#3).

2. KORTVARIG ANVÄNDNING

Maximala antalet konsumerade droppar KS per dag då man använder det kortvarigt för ett kortvarigt mål.

260 x ___ / ___ = ___ droppar KS per dag

           kg   ppm
De flesta använder inte KS på en daglig basis utan snarare vid behov. Som en generell riktlinje kan man försöka hålla den kortvariga användningen till ca 10 dagar/månad.

3. HELA LIVSTIDEN

Maximala antalet konsumerade droppar KS som intas under hela din livstid.

675 937 x ___ / ___ = ___ droppar KS

                  kg   ppm
Man ska inte konsumera stora mängder silver under en kort tidsperiod. EPA RfD hänvisar till pågående daglig användning i 70 år (# 1). Kroppen behöver tid att ta till sig och eliminera, vilket är anledningen till att man också bör följa den allmänna riktlinjen för korttidsanvändning (# 2).
Figuren i (# 3) representerar gränsen för ”dagligt bruk” gräns (# 1) under 70 års tid. Även om det är närmast omöjligt att exakt kunna bestämma din livstidsanvändning, ger denna siffra en användbar riktlinje för dina gränser. Den visar också hur generellt säker KS är, eftersom mycket få människor någonsin kommer att närma sig den nivån under hela sin livstid.

Exempel om man väger 70 kg:

(#1): 26 x 70 / 10 = 182 droppar (ger 1,5 tsk) KS/dag.
(#2): 260 x 70 / 10 = 1820 droppar (ger 15 tsk eller 5 msk) KS/dag.
(#3): 675.937 x 70 / 10 = 4731559 droppar (ger 236,58 liter).

Varifrån?

KS säljs i hälsobutiker och hos terapeuter, men man kan också göra sitt eget bara man vet vad man håller på med. Apparater finns också att köpa på internet, men ta för säkerhets skull kontakt med en kunnig terapeut för att få information om vad som är viktigt att tänka på vid köpet.

Inköp och användning

(Uppdatering, 16.12.2014)

Jag varken tillverkar eller säljer vidare Kolloidalt Silver och jag tjänar heller ingenting på att skriva detta blogginlägg. Huruvida du vill använda dig av KS eller inte, är helt och hållet ditt eget personliga val!

Om du vill börja använda KS och undrar över lämplig dosering eller lämplighet för en specifik sjukdom eller liknande, hänvisar jag dig till gruppen ”Kolloidalt Silver 3.0 & Kolloidinen hopea” som finns på Facebook. Där finns pålästa och kunniga yrkesmänniskor och privatpersoner som har erfarenhet kring användning av KS och kan ge goda råd kring dessa frågeställningar.

 

Läs mera här:

Och på engelska: