Ni som följt mig som ”morotsila” på Instagram, vet att vi spenderat en tid söderöver i vinter. Vi har klimatkompenserat, tillämpat köpstopp och sparat pengar under en längre tid för att kunna njuta nästan 4 veckor i Thailands värme denna vinter. Flygbiljetterna är förstås dyra, men boende och leverne går att hålla relativt förmånligt.
![]() |
Min packning. |
Vi ville resa runt och se en del och inte belastas av för mycket packning, så vi lyckades resa med varsitt handbagage som bestod av en vanlig, liten ryggsäck och en liten handväska. Alltså inget check-in bagage! Vilket är ganska fantastisk för att vara oss (läs: jag) som alltid packar alldeles för mycket grejer med ”utifall att”… Så vi satte ganska mycket planering på hur vi kunde göra vår packning så liten som möjligt samtidigt som den skulle vara miljövänlig, ekologisk och klinga fint med hållbar livsstil och holistisk hälsa.
Här kommer vårt recept på vad du kan behöva ha med dig om du reser till ett varmare land och vill leva hållbart.
Viktigt:
- pass
- utskrivna flygbiljetter och ev. boardingpass
- bokningsbevis för hotell
- telefon
- laddare
- hörlurar
- kontanter
- säkra förvar att ha pengar, bankkort och liknande i
- tunn påse/ryggsäck
![]() |
En lättare ryggsäck/påse för vardagen. |
Kolla att passet är i ordning i god tid så ni inte drabbas av en obehaglig överraskning. Det är inte bara datumet som ska vara ok – kolla också att passet är helt.
Hans kläder:
- 1 par långbyxor
- 1 par simshorts
- 1 par kalsonger
- 2 t-skjortor
- 1 tunn, långärmad skjorta
- 1 stickad tröja
- 1 par tåstrumpor
- 1 par stickade sockor
- flipflops
- fivefingers
- 1 par långbyxor
- 2 par trosor
- 1 bh
- 1 bikini
- 1 sarong
- 2 klänningar
- 1 tunn, långärmad skjorta
- 1 stickad tröja
- 1 par tåstrumpor
- 1 par stickade sockor
- flipflops
- fivefingers
![]() |
”Bladtaket” gav en skön skugga när vi låg på stranden! |
Det räcker med en bikini och det kan vara bra att ta en sarong runt sig när man ska och sola, då den lätt blir oljig. Sarongen är också skön att ligga på. Och man klarar sig bra med en bh. Av t-skjortorna kunde han ha på sig en och ha med en extra. Den ena var bra att ha som ”solskjorta” när vi gick till och från stranden. (Men man kan ju också gå utan.)
En tunn långärmad skjorta vi båda på när vi reste, men de var också bra som skydd mot het sol. Vi hade också på oss stickade tröjor då vi reste. De var bra att ha på planet där det kan vara lite kallt drag, men de tar mycket rum sen i packningen så välj en ”liten” tröja…
- bobbles
- solskydd: Badger spf 35
- ringblomssalva
- tvålbitar
- hårborste
- hårband
- rakhyvel
- tandborstar
- tandtråd
- tvättnötter
- örontopps
- havssalt
- nagelfil av glas / nagelklippare
- mascara
- menskopp
- solglasögon
- FSF
- matsmältningsenzymer
- kolloidalt silver
- progesteronkräm
- immodium, allergi- och värkmedicin
Eftersom vi visste att vi inte kommer att ha tillgång till färskt källvatten, tog vi med varsin bobble som är en flaska med ett inbyggt filter. Vi köpte alltså källvatten på flaska och hällde över i våra bobbles och drack från dem. Men oj, så jag saknade mitt eget källvatten hemma…
![]() |
Aloe Vera som ”after sun”. |
Vi hade med en tub av Badgers solskyddskräm. Vi använde det på näsorna och utsatta ställen de första dagarna. Resten av kroppen smorde vi in med kallpressad kokosolja som vi köpte där. Vi smorde in oss ca 4-6 ggr varje dag och höll oss i skuggan de två första veckorna för att inte bränna oss. Sen började det gå att vara i solen i kortare stunder.
Ringblomssalvan är ypperlig om man bränner sig eller får något sår. Vi fick också köpa färska aloevera-blad på stranden som är det allra bästa att ha om man skulle bränna sig. Vi fick fråga oss fram för att hitta såna.
Jag trodde att man skulle kunna köpa bra salt på plats, men det fanns helt enkelt inte! Allt som fanns var jodiserat koksalt (=laboratorieskit), så min kropp skrek efter mineraler… Så läxan lärdes: ta med bra salt! (Himalayasalt eller ett rent havssalt, t.ex. celtiskt havssalt.)
![]() |
Hälsningar från Aonang |
Vårt bästa tips är att försöka besöka ställen som är mindre och inte vara rädda för att bo lite mindre lyxigt. Vi bodde bland annat på en ö som heter Koh Jum och där hade vi till exempel elektricitet bara 6 h varje kväll då generatorn var igång (så endast då kunde vi alltså ladda telefonen och använda wifi). Vi bodde i vad som närmast kan beskrivas som ”hyddor” med väggar av vävt gräs, med en groda som bodde på fläkten (som bara funkade då generatorn gick), myror som bodde i WC-stolen och apor som lekte på taket på morgonen. Den hårda sängen täcktes av ett myggnät som höll myggen borta. Där fanns ingenting annat att göra på dagarna än att bara vara, kanske läsa en bok. Det var absolut underbart och kan varmt rekommenderas!
Och så några ströfoton:
![]() |
Lyxigare frukost får man leta efter. |
![]() |
Vattenfall på Koh Lanta. |
![]() |
Var försiktiga i trafiken om ni hyr en vespa. 😉 |