fbpx

På min senaste kurs “Detox och smoothies” kom det önskemål om att jag skulle skriva lite om tarmrening här på Morotsliv. Och det gör jag ju så gärna! Men åtminstone här i Österbotten är det många som är så väldans pryda av sig, så hör du till en av dem så gör du nog bäst i att klicka på ett annat inlägg istället. 😉

Fortfarande med? Bra! Då kör vi.

Tarmen

Tarmen är det jätteviktigt att hålla i skick för hela vår hälsas skull. Ca 70 % av vårt immunförsvar sitter i tarmsystemet! Och vissa menar att vi har 10 gånger fler bakterier i tarmen än celler i kroppen – begrunda det en stund! Så mår inte tarmen bra, ja, då mår inte vi bra heller.

Tunntarmen är ungefär 6 meter lång och börjar vid den nedre magmunnen i magsäcken och delas upp i tolvfingertarmen, tomtarmen och krumtarmen. Den absorberar näringsämnen, mineraler och vitaminer. Tunntarmen bryter ned näringsämnen i mindre beståndsdelar med hjälp av enzymer från bukspottkörteln som sen absorberas till blodkärlen och lymfkärlen. Slemhinnan i tunntarmen innehåller tarmludd som förstorar tunntarmens yta och effektiviserar näringsupptaget. Slemhinnan innehåller även körtlar som producerar tarmsaft. Tunntarmens bakterier kan också tillverka B12 (kobobalin) till viss del.

Blindtarmen, caecum, är en cirka 10 cm lång del av tarmkanalen och består av den ficka eller påse som tunntarmen mynnar ut i när den övergår i tjocktarmen. Hos människor har blindtarmen ett bihang, appendix vermiformis, som kan bli inflammerat: blindtarmsinflammation. I bihanget finns lymfvävnad där bland annat B-lymfocyterutvecklas och producerar antikroppar.

Tjocktarmen är cirka 1,5 meter lång på en människa och absorberar vatten och salter, gör tarminnehållet fast, producerar slem och absorberar vitaminer såsom K-vitamin, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin) och B9 (folsyra). Väggarna i tjocktarmen innehåller kilovis med bakterier och är täckt av ca 100 biljoner bakterier av ca 1000-talet olika bakteriearter! Vår avföring består faktiskt till hälften av bakterier!

Ändtarmen, stolgången eller rektum, är den sista biten av tarmkanalen. Avföring samlas normalt upp i ändtarmen och då blir vi nödiga och måste vi gå på toaletten.

En fungerande tarm och matsmältning är alltså viktig för:

 • Näringsupptaget
 • Hormonproduktionen
 • Immunförsvaret
 • Nervsystemet
 • Produktionen av vissa vitaminer

Kost för tarmen

Tillräckligt med fibrer och vatten är viktigt för att förhindra förstoppning. Ett bra sätt att stimulera tarmen naturligt är att äta psylliumfröskal eller linfrön. Katrinplommon som har en lätt laxerande effekt kan också användas vid behov. En normal tarm borde tömmas på 16-24 timmar efter att maten ätits. Att tarmarna slaggar igen och blir toxiska kan även beror till stor del på att vi inte äter tillräckligt med basisk föda utan allt för mycket kost som försurar oss. Därför behöver vi äta nyttobakterier/probiotika.

Testa din tarmfuktion genom att blanda 3 matskedar sesamfrön i ett glas vatten och drick i samband med lunch. Nästa morgon (inom 16-24 timmar) bör du kunna se fröna i avföringen. Tar det mera än 24 timmar så är tarmen aningen trög och om du får vänta upp till 3 dar eller mer är du rejält förstoppad.

Aloe vera är väldigt vårdande för tarmens slemhinna och är en av världens äldsta och mest kända medicinalväxter. Den har använts i tusentals år för sina välgörande egenskaper. Holistic Aloe vera destillat innehåller 100 procent Aloe vera och har inget vatten tillsatt och är helt utan lukt och smak. Det är inte laxerande eller skadlig för gravida, och innehåller inga konserveringsmedel eller andra tillsatser.

Vid matsmältningsproblem kan det vara bra att ta in extra enzymer. Enzymerna understödjer matsmältningen, bryter ner stora molekyler i födan och hjälper till att öka upptaget av näring från födan. Holistic Cellenzym innehåller matsmältnings-enzymer som tas i samband med måltider.

Glutamin är den mest rikligt förekommande aminosyran i kroppen och används som energikälla i cellerna och hjärnan, men även tarmslemhinnan är beroende av glutamin som bränsle. Glutamin är populärt hos dem som tränar mycket, speciellt bland uthållighetsidrottare, eftersom glutaminnivåerna i blodet minskar vid längre aerobiska träningspass. Glutamin understödjer reparation och återhämtning av muskler efter träning. Glutamin reglerar dessutom syra/bas-balansen i kroppen och behövs för nybildning av glukos. Det hjälper även till att avlägsna överskott av ammoniak som är en restprodukt vid träning.

Holistic Inflamino innehåller ingredienser som bidrar till att upprätthålla en bra tarmslemhinna. Den är ett hypoallergent, vegetabiliskt näringstillskott baserat på rårisprotein, vitaminer, mineraler, antioxidanter och örter som tolereras av de flesta, även personer med kraftig matallergi. Inflamino innehåller C-vitamin, E-vitamin, selen och zink som är antioxidanter som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Protein bidrar till att öka muskelmassan, bibehålla muskelmassan och till att bibehålla normal benstomme. Den har dessutom en neutral smak och fungerar utmärkt i smodisar och för snabba mellanmål.

Problem i tarmen 

Exempel på symptom:

 • Allergier
 • Depression
 • Dålig andedräkt
 • Dåligt hår
 • Eksem
 • Flytningar
 • Förkylningar
 • Förstoppning eller diarré
 • Gaser
 • Humörsvängningar
 • Inflammationer
 • Kissar ofta
 • Klåda
 • Matsmältningsproblem
 • Mental tröghet
 • Nervositet
 • Reumatism
 • Svampinfektioner
 • Sömnsvårigheter
 • Tjocktarmscancer
 • Trötthetssymtom
 • Värk eller svullnader i muskler och leder
 • Återkommande infektioner
 • Övervikt på grund av överätande

Felaktig mat och överkonsumtion av mat, stress och för lite motion kan göra så att tarmarna blir överfulla av gamla slaggprodukter och toxiner som gör det svårt för tarmen att ta upp näring. Också förruttnelsebakterier av olika slag kan ta alltför stor del av näringen och det blir en obalans mellan nyttobakterier och förruttnelsebakterier.

Om du dessutom får förstoppning så förstärks förgiftningssymptomen då tarmen börjar läcka in toxinerna i kroppen igen. Levern, lymfan och blodomloppet blir då lätt överbelastade. Colon Irritabile eller IBS (Irritable Bowel Syndrome), Crohns och Ulcerös Kolit är vanliga inflammatoriska tarmsjukdomar. Vid nedsatt funktion av tarmen trivs även olika slag av parasiter och svamp, såsom Candida.

Tarmfickor (divertikulos) är små utbuktningar på tjocktarmen. De uppkommer oftast om man är förstoppad och samlar slem och tarmplack och kan i värsta fall skapa inflammationer och blödningar. Genom att rensa tarmarna, dricka rikligt med vatten och motionera kan dessa tarmfickor gå tillbaka.

Om tarmen är förgiftad och förslammad så blir det också problem för lymfsystemet då lymfvätskorna får svårare att föra ut gifter i tarmen. Därför är det bra efter en tarmrening fortsätta med en lymfrening.

Som tur är har koppen en fantastisk förmåga att hela sig själv om du bara ger den lite hjälp på traven. En väl genomförd tarmrening i kombination med fasta, detox och bättre kost med mycket probiotika kan därför vara väldigt bra för en problemtarm.

Varför rena tarmen?

Effekter av tarmrening

 • En ogynnsam bakterieflora kan förbättras
 • Blodcirkulationen kan förbättras
 • Eksem kan bli bättre eller försvinna
 • Huden blir vackrare och slätare
 • Näringsupptaget kan förbättras
 • Magen börjar fungera bättre
 • Psykiskt mer i balans, piggare och lugnare
 • Slemhinnorna kan bli bättre

Vanlig avföring

Det första som kommer ut vid en tarmrening är vanlig ganska “färsk” avföring och ibland också vitt slem som är osmält föda och som kan bero på dåligt med matsmältningsenzymer.

Äldre avföring

Den är lite äldre och är ofta klibbig och kan lukta betydligt starkare och fränare än vanlig avföring. Konsistensen och lukten kan jämföras med den när man renar ett avlopp.

Tarmplack

Riktig gammal avföring kallas tarmplack och brukar vara betydligt hårdare, torrare, luktfri och är allt mellan svart, grå, mörkbrun och mörkgrön. Den allra äldsta avföringen är seg och svart och ser ut som tjärgummi.

Man är inte helt överens inom vetenskapen om ens tarmar kan innehålla tarmplack eller inte. Att tarmarna innehåller tarmplack kan man dock lätt konstatera om man genomför exempelvis Hawaiiansk tarmrening och också vid obduktion har det visat sig finnas plack i tarmarna.

Avföringen kan även innehålla parasiter inkapslade i den äldre avföringen och candidasvamp.

 

​Tarmrening

Innan du påbörjar en tarmrening gör du bäst i att äta raw food eller i alla fall övergå till mera grönsaker och frukt av olika slag och dricka ca 1,5 liter ljummet vatten varje morgon. Under hela dagen ska du dricka regelbundet så du får i dig mycket vätska.

Ät blötlagda linfrön eller psylliumfröskal som är bra för att få igång magen och tarmen. Drick gärna ett par koppar njurte varje dag och ta tillskott av alger, exempelvis chlorella eller spirulina, för att rensa ut tungmetaller. Innan tarmreningen kan du även göra en lättare leverrening om du vill genom att inta 2 – 3 matskedar olivolja med citronsaft innan du går och lägger sig.

Lättare motion under tarmreningen är bra och förstärker reningsprocessen. Torrborstning för kroppen är även bra då det renar lymfan. Håll även munnen och framförallt tungan ren. Det är bra att tillföra probiotika för att stimulera tarmfloran om man använder sig av olika typer av lavemang allt för ofta, eftersom lavemang sköljer bort såväl nyttobakterier som skadliga bakterier till viss del.

Laxermedel

Laxermedel stimulerar motoriken i tarmarna så de töms. Man kan tyvärr lätt bli beroende av laxermedel och det är ju inte så bra, eftersom de anses förslappa tarmen, vilket i sin tur kan skapa förstoppning när man slutar med laxermedlet. Därför bör du bara använda laxermedel när du vill göra en tarmrening av något slag eller vid längre förstoppning.

Vattenlavemang

Vattenlavemang är billigt och enkelt att göra hemma och kan med fördel göras några gånger i året. Det är optimalt att ta tillsammans med fasta och bra om man behöver ny energi eller har förstoppning. Gör en par-tre lavemang efter varandra. Det första rengör lätt och sköljer bort avföring, de andra rengör djupare och ger näring åt tarmen. Lavemangpåse finns att köpa på hälsokosten eller apoteket för några euron. Fråga vid disken/kassan.

Ha en timme för dig själv så du får göra lavemanget i lugn och ro. Elda kanske i bastun så du inte börjar frysa om du inte har golvvärme. Men gör det inte för varmt heller.

Blandning 1

 • Koka upp ca 2 liter vatten i 15 min.
 • Tillför 2 tsk rent havssalt (gör så att vattnet inte sugs upp av tarmväggarna)
 • Tillsätt renande citronsaft och några droppar eteriska oljor såsom teatree, lavendel, pepparmint eller eukalyptus.

Blandning 2

 • Koka upp ca 2 liter vatten i 15 min.
 • Tillför 2 tsk rent havssalt.
 • Tillsätt näring såsom probiotika (töm i några kapslar), vetegräsjuice, alger, reishi, hampaolja, MSM, aloe vera och vitlök mot parasiter.

Såhär kan man göra:

 1. Håll 37 grader när du tar lavemanget. Mycket kallare kan ge kramper och varmare kan bränna, ge svettningar eller vara svårt att hålla kvar.
 2. Fyll och häng upp lavemangpåsen på ett dörrhandtag, toalettrullshållare eller högre.
 3. Öppna kranen så luften slipper ut.
 4. Sätt lite kokosolja på munstycket.
 5. Ligg bekvämt (t.ex. på rygg) på en handduk på badrumsgolvet bredvid WC-stolen.
 6. För in munstycket några centimeter i ändtarmen.
 7. Öppna kranen och släpp in vatten i några sekunder och stäng för en liten paus.
 8. Slappna av och massera magen vid behov.
 9. Upprepa tills påsen är tom eller man känner sig fylld.
 10. Ta ut munstycket.
 11. Massera i cirklande rörelser på magen. Börja nere till vänster och rör dig upp och över magen till höger och ner på höger sida. Följ alltså tjocktarmen.
 12. Håll så länge som möjligt, men gärna 15 minuter.
 13. Dags att sätta sig på toan och låta det komma ut. När du tror det är klart så tar det bara någon minut tills ändtarmen fyllts igen och så kommer nästa tömning. Det upprepas några gånger.
 14. Sen är det dags för andra lavemanget. Gör som tidigare, men med den andra blandningen.
 15. Försök hålla kvar det andra lavemanget ännu längre.

Kaffelavemang

Kaffelavemang är en ganska tuff behandling, men anses kunna lösa upp tarmplacket bättre. Kaffelavemang anses också vara bra för avgiftning av levern då det stimulerar gallproduktionen så att levern får hjälp med att föra bort gifter via gallan. Kaffelavemang ökar också det enzymsystem som tar bort toxiner i levern.​

Ofta kombineras kaffelavemang med fasta. Inom Gersonterapin tar man 3 glas av morötter, gröna blad och äpplen för varje kaffelavemang – ca 5 kaffelavemang och 15 glas juice varje dag. Metoden används mot bl.a. cancer.

Såhär kan man göra:

 • Koka upp 1 liter vatten.
 • Lägg i 3 matskedar malet ekokaffe.
 • Låt koka i 15 min.
 • Tillför ca 2 tsk havssalt.
 • Låt kaffelavemanget rinna igenom ett kaffefilter.
 • Håll kroppstemperatur på kaffelavemanget, ca 37 grader, när du tar lavemanget.
 • Inta kaffelavemanget med hjälp av lavemangsutrustning

Tarmsköljning

Tarmsköljning är en effektivare form av vattenlavemang med en lång historia från många kulturer. Eftersom du kan se vad som renas ut så kan tarmsköljning vara en bra metod för att upptäcka om du har parasiter i tarmarna och också för att ställa en allmän diagnos av ens tarmar.

Den görs hos en terapeut då kroppstempererat vatten förs under lågt tryck in i tarmen och tar med sig gamla tarmrester ut. Det sker i ett tätt och luktfritt system och upprepas flera gånger med allt mer vatten för varje gång. Detta förfarande upprepas med allt mer vatten för varje gång och kan ta ca 2,5 h.

Hawaiiansk tarmrening

Hawaiiansk tarmrening avlägsnar plack effektivare än vanligt vattenlavemang eller traditionella fastekurer. På en vecka renas tarmen på flera kilo plack och gifter. Också mage, lever, njurar, galla och lymfsystem renas under kuren som kan pågå i 4-7 dar eller mer.

Drick 1 liter vatten på morgonen saltat med 2 tsk havssalt. Drick det relativt snabbt inom några minuter. Tänk buljong så går det lätt att dricka. Det går då inte in i njurarna, utan direkt till tarmsystemet tack vare saltet. Saltvattnet ändrar också det osmotiska trycket i tarmen som gör det enklare för placket att lossna från tarmväggarna. Drick sen mängder med vanligt vatten inom 2 timmar efter.

Fasta med grönsaksjuicer, vatten och örtteer. Därtill dricker du ett specialkomponerat pulver som innehåller bentonit, selium och olika hawaiianska örter. Även en “klorofylldrink” med mycket gröna växter skall drickas i renande och uppbyggande syfte.

Hawaiiansk tarmrening bör du inte genomföra på egen hand första gången. Ta hjälp av en fackman om du inte är insatt i reningsmetoden. Efter ett par gånger kan du eventuellt köra reningen på egen hand.

Örtrening

Holistic UltraDetox och UltraBalans är en personlig favorit och kanske en av de enklaste, men effektiva metoderna att rena tarmen och hela reningssystemet i kroppen.

Holistic UltraDetox är en ört- och fiber-drink för utrensning och detox som innehåller mycket fibrer, renar effektivt tarmarna, är bra vid trög mage och renar, reparerar, stärker och vitaliserar din kropp. Man tar helst UltraDetox tillsammans med UltraBalans och en kur räcker i cirka tre veckor.

Såhär kan man göra:

 • Ta 2 teskedar UltraDetox 2 gånger per dag i 3-6 veckor eller enligt rekommendation. Tas mellan måltider.
 • Börja med 1/4-1/2 dos och trappa upp successivt. Blanda med lite vatten eller juice och drick.
 • Drick sedan ytterligare ett stort glas vatten.

UltraDetox innehåller örterna alfalfa, aloe vera, bentonitlera, berberis, blåbär, cascara sagrada, cayennepeppar, enchinacea purpurea, hibiskusblomma, ingefära, kanel, kardborre, kattmynta, kelp, kruskräppa, lakritsrot, läkemalva, maskros, nejlika, olivblad, pepparmyntablad, psylliumfröskal, pumpafrön, rabarberrot, röd alm, rödbeta, salvia, fruktbägare från svart valnötsskal, timjan, vaxpors/myrten, vitpil, verbena/järnört, vitlök, våtnarv, yucca.

 • Ta 2 kapslar UltraBalans 2 gånger per dag i 3–6 veckor eller enligt rekommendation.
 • Börja med 1/4-1/2 dos och trappa upp successivt.

UltraBalans innehåller fumarinsyra, gurkmeja, ingefära, kiselgur, malört, mariatistel, nejlika, olivblad, fruktbägare från svart valnötsskal och Pau D’arco.

UltraTarm, Tarm Slim och Tarm Plus ska också klara av att ta bort tarmplack. Ultratarm innehåller magnesiumoxider, askorbinsyra, citrusbioflavonoider, äppelcidervinäger och fruktooligosackarider. UltraTarms magnesium i formen magnesiumoxider har en låg biotillgänglighet. Detta innebär att magnesium till stor del passerar tarmen utan att tas upp av kroppen. I stället håller det kvar vatten i tarmen, vilket ökar volymen på tarminnehållet och gör det lösare. Båda dessa saker underlättar för kroppen att ha en naturlig tarmtömning. Magnesium är nödvändigt för normal nerv och muskelfunktion – båda är nyckelfunktioner för en fungerande peristaltik (tarmrörelser). Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion och normal muskelfunktion.

Tarmslim innehåller rabarber, granatäpple och cederblad som rensar ur slaggprodukter och avföring som har funnits i tarmarna under lång tid. De ska tas innan läggdags och fungerar även mycket effektivt vid tillfälliga förstoppningar. Produkterna kan även användas tillsammans med och probiotika för goda resultat. Tarmslim ska dock inte intas vid problem med lös mage eller diareé, utan då du bör använda Tarmplus istället.

Tarm Plus innehåller innehåller psylliumfröskal, bentonitelera samt lactobacillus acidophilus samt örter.

Komplettera gärna med fasta, detox, lavemang eller tarmsköljning.

Andra produkter som renar tarmarna är bl.a. Oxytarm, Colon Cleanser, Phosphoral med flera.

OBS!

Tarmreningar utförs på eget ansvar och om man har problem med hälsan eller är försvagad på något sätt bör man iaktta försiktighet. Jag rekommenderar att man diskuterar med läkare, naturmedicinare eller näringsterapeut först.