fbpx

Jag har länge velat testa på denna grundliga, effektiva och avgiftande rening som också är mycket effektiv vid viktnedgång, men det har alltid varit något som kommit i vägen. Men NU ska det bli av. Jag kommer nu här att presentera metoden och sen tänkte jag föra en liten dagbok här på bloggen så får ni följa med mig om ni vill.

Stanley Burrough’s Master Cleanse introducerades i slutet av 1950-talet. Den består av en citronfasta och ett dagligt intag av saltvatten som vanligtvis pågår under 10 dagar eller mer. David Wolfe har idag uppgraderat den till modern tid för att på ett säkert sätt rena kroppen. Den är den versionen jag kommer att utgå ifrån.

Före fastan

Undvik kokt mat, nötter, frön och naturligtvis också socker, spannmål och animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mjölk under några dagar eller en vecka! Ät istället raw food och smoothies. Drick slutligen fruktjuice såsom färskpressad apelsinjuice dagen innan citronfastan börjar.

På morgnarna

Saltvattenlösning


Man börjar dagen med att hela tarmsystemet renas genom att man dricker en liter saltvattenlösning inom några minuter. Saltet gör att vattnet inte tas upp av kroppen eller far till njurarna, utan fortsätter genom tarmen och sköljer ur den. Genom att direkt därefter dricka mycket vatten får man igång tarmen. 

Om man vill uppgradera saltvattenlösningen enligt David Wolfes modell så kan man dricka mycket vatten och 1-3 ampuller Quintone Sea Plasma. Det är alltså algblomsnektar som kan köpas i glasampuller.

Blanda saltvattenlösningen såhär:

 • 1 liter källvatten
 • 2 tsk rent havssalt såsom keltiskt havssalt

Om dina tarmar ännu inte kommer igång kan du behöva göra en tarmrening i form av lavemang eller dricka laxerande te såsom sennate.

Om dagarna

Drick “lemonad”

Under dagens gång, ungefär mellan klockan 9 och 14, dricker man 1 liter citronjuice 1-4 gånger beroende på hur det känns i kroppen. Drick också mycket varmt vatten och örtte under dagen. Man blir lätt frusen under en fasta. 

Den traditionella “lemonaden” består av vatten, citron, lönnsirap och cayennepeppar. David Wolfe har dock uppgraderat receptet och det är den versionen jag kommer att dela med mig av här lite längre ner.

Varför uppgradera?


Om din kropp är alkalisk betyder det att den har mycket naturlig elektricitet. Kosten påverkar din kropps pH-värde. Trots att citronen har en alkaliserande effekt på kroppens pH-värde, så genom att dricka en massa citronvatten och lönnsirap kan man få hypersurhet om pH-balansen redan kanske är ur balans och kroppen är i surare laget.

Vi utsätt dessutom för avsevärt mycket mer toxiner idag än för 70 år sedan. All denna citron och lönnsirap öppnar upp för lagrade toxiner att färdas runt i kroppen och de kanske inte lyckas ta sig ut utan tas istället upp av kroppen igen. Lönnsirapen kan också ge näring åt en redan bråkande candida.


Lemonaden

 • 1 liter källvatten
 • 1 pressad citron
 • 1 skvipp Crystal energy
 • 1 nypa finmalen cayennepeppar
 • 1 msk honung (eller björksirap)
 • 1 nypa havssalt 
 • 1 msk nonipulver
 • 1-2 msk MSM
 • 1 tsk shilajith
 • 2 pipetter fulvosyra
Varför just dessa ingredienser?

Välj alltid det bästa och renaste vattnet du har tillgång till. Det kan till exempel vara källvatten eller filtrerat vatten. Jag dricker nuförtiden bara källvatten och kommer inte att gå tillbaka till kranvatten. Citronen renar levern och “tvättar” kroppen på insidan. Det är viktigt att det är färsk, nypressad citron som innehåller naturliga enzymer och inte något färdigpressat (dött) man köpt i butiken! Crystal energy hjälper vattnet rena kroppen och ger extra energi åt vattnet. 


Cayennepeppar ökar blodcirkulationen och förbränningen och renar blodet samtidigt som det hjälper kroppen att bli av med slem. Honung innehåller enzymer som sätter igång rörelse och hjälper kroppen få ut toxiner och slaggämnen. Björksirap innehåller xylitol och är ett bra veganalternativ till honung. Vid candida, cancer eller sockerkänslighet kan man lämna bort sötningen helt. Havssalt gör drycken mera hydrating/återfuktande och ger elektrolyter. Noni är antisvamp, antivirus samt ger lite lösliga fiber för att vi ska kunna hålla på med fastan längre. 

MSM ger näring och renar bort slaggämnen och toxiner mycket effektivt. Innehåller både svavel som helar skadat protein och methyler (CH3) som hjälper levern detoxa och motverkar åldrande. Passar bra med C-vitaminen från citronen. Shilajit innehåller naturlig fulvosyra, mineraler och elektrolyter. Fulvosyra är källan till att saker får liv och kan växa och hjälper till att stoppa virus och skyddar från giftiga tungmetaller. Zeoliter är också otroligt effektiva avgiftare, så man kan byta ut fulvosyran mot zeoliter.

På kvällarna

Grönsaksjuice

Varje kväll dricker man vatten med gröna pulver eller färska grönsaksjuicer som är mycket basiska för att förhindra att hypersurhet bildas i kroppen.

Chlorella är en basiskt superfood och ett komplett protein som tar hand om tungmetaller såsom kvicksilver och för ut dem ur kroppen.

Färska grönsaksjuicer gjorda på selleri, gurka, rödbeta är också bra. Eller varför inte tillsätta chlorella i grönsaksjuicen?

Efter fastan

Matsmältningssystemet har ju vilat under hela fastan eftersom man inte intagit några fibrer, så när man avslutar fastan behöver man börja äta väldigt försiktigt under de första dagarna. Börja med att dricka fruktjuicer första dagen för att så småningom övergå till att äta fruktsmoothies. Sen efter några dagar kan du börja äta frukter med mjukt fruktkött såsom apelsin, melon eller banan. Börja med omega-3-rika oljor såsom Udo’s oljeblandning (som innehåller linfröolja, solrosolja, sesamolja, kokosolja, jättenattljusolja, riskli- och risgroddsolja). Slutligen kan man försiktigt börja äta raw food.

Man bör mjukstarta med maten under hälften så många dagar som man  fastat. Om man fastat 10 dagar mjukstartar man alltså i minst 5 dagar efteråt. Undvik kokt mat, nötter, frön och naturligtvis också socker, spannmål och animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mjölk och under dessa dagar!

Man bör lyssna på kroppen så man inte gör någon skada under eller efter fastan! 
Kom ihåg att dricka mycket vatten alla dagar!