
Vem betalar dessa billiga kläder då? Miljön såklart! Dessutom sker produktionen i ”billiga” länder där arbetarna får låga löner. Textilierna behandlas med massa kemikalier, men länderna har tacksamt nog dåligt miljöskydd, så arbetarna får dålig eller ingen skyddsutrustning och drabbas av allvarliga sjukdomar.
Vad kan jag göra?
1. Ta hand om de kläder du redan har
Glöm slit-och-släng-eran! Det är dags att satsa på kvalitet och inte kvantitet.
2. Köp second hand
Idag kan man göra fantastiska fynd på lopptorg, second-hand-butiker och på gårdsloppisar.
(Smygreklamsvarning!) Jag och några väninnor ordnar till exempel loppisrace med gårdsloppis och bakluckeloppis i Sundom 9.8. i år igen. Kom med då och fynda eller ordna ett eget loppisrace i din hemby!
3. Hyr festkläder
Festkläder och dylikt som du bara kommer att använda en eller några få gånger istället för att köpa nya.
4. Designa om
Kanske blir jeansbyxan en kjol eller flanellskjortan en klänning eller handväska? Låt fantasin flöda! Och om du inte gillar att sy kanske du känner någon som vill lära dig eller som till och med gör det åt dig? Jag snubblade över en sida med en duktig sömmerska som gör brudklänningar av återanvänt material. Så snyggt och häftigt! Kolla in White Trash Ecobrides!
5. Låt skräddaren/skomakaren fixa
Lämna in trasiga kläder till en skräddare och söndriga skor till skomakaren. Kanske behöver du bara en ny dragkedja eller nya knappar i jackan eller behöver sulan på skon limmas?
6. Byt kläder
Om du tröttnar på dina plagg, men de är i bra skick, varför då inte byta kläder med en kompis? Det brukar också ordnas klädbytardagar där man tar med några plagg och åker hem med andra plagg. Naturskyddsföreningen ordnar Sveriges största klädbytardag 5.4. i år.
7. Skänk bort
Hoppet stjärna, Röda korset och liknande organisationer brukar tacksamt ta emot dina avlagda (hela och rena) kläder och köra dem till fattigare länder där kläderna kan komma till nytta.
8. Bli medveten konsument
Fråga efter ekologisk bomull och miljömärka textilier i butiken! Som medveten konsument kan vi tillsammans påverka utbudet och därmed ge bättre förutsättningar för de som ska tillverka de kläder vi köper.
Filmklippet
Senaste filmklippet som ’är inspirerat av Naturskyddsföreningens miljöarbete. Gjord av Stefan Westerling och Daniel Stor.