fbpx

Att grodda och skotta själv är enkelt och billigt. De är delikata små energibomber som innehåller extremt mycket näring. Många olika linser, bönor (baljväxter) och frön kan man grodda hemma. Vissa tar längre tid än andra, några groddas i mörker och andra växer i jord. Grodda kan man göra under hela året och det är både enkelt och går relativt snabbt. Se groddguiden längst ner i inlägget.

Varför grodda?

Då du blötlägger vaknar det sovande fröet till liv och enzymerna tar fart. Det gör att mineraler och proteiner lättare tas upp av kroppen, jämfört med om man kokar dem eller äter dem råa. Genom att grodda baljväxter över natten innan de ska kokas förkortar man även koktiden och gör dem mer lättsmälta.

Groddning förbättrar näringsvärdet. I ett torrt frö sover alla enzymer som behövs för att starta upp de processer som förbereder fröet att växa till en planta. Vid blötläggningen sugs vatten upp av fröet och väcker de sovande enzymerna som tillsammans med nybildade enzymer modifierar näringen i fröet. Kolhydrater omvandlas till enklare sockerarter och protein till fria aminosyror under groddning.

Mineraler frigörs och blir mera lättillgängliga. Baljväxter innehåller många olika mineraler som järn, magnesium, zink och kalcium, men också fytinsyra (fytat) som binder upp mineraler och gör det svårt för kroppen att tillgodogöra sig dem. Därför är det bra att grodda baljvöxter för att ju längre en baljväxt groddas, så desto mer fytat bryts ner.

Vitaminer och antioxidanter ökar i mängd. B-vitaminer som B2 och folat, likväl som C- och E-vitamin kan öka väsentligt vid groddning. Då baljväxter groddas kan innehållet av folat öka med över 600%.
Antioxidanter hjälper till att skydda celler från skador och mot härskning av fetter. När baljväxter groddas kan innehållet av antioxidanter öka drastiskt, upp till hela 2000%! Detta kan till viss del bero på ett ökat innehåll av vitaminer som C- och E-vitamin samt β-karoten, men även på ett ökat innehåll av fenoler som som påverkar smak, doft och färg och har olika skyddande uppgifter hos växten. På samma sätt kan växternas fenoler ha skyddande och hälsobringande egenskaper hos oss människor och torde kunna inverka positivt mot till exempel hjärt- och kärlsjukdom, cancer, diabetes och allergier. På samma sätt som för den antioxidativa kapaciteten, kan innehållet av fenoler öka upp till 2000% vid groddning!

Ämnen som ger gasig mage minskar. En grupp av dessa ämnen kallas med ett gemensamt namn för α-galaktosider. Då baljväxterna groddas minskar dessa ämnen och redan efter två till sex dagars groddning kan de ha försvunnit nästan helt och hållet.

Vad ska man grodda?

I hälsokostbutiken och på hälsokosthyllan i vanliga livsmedelsbutiker hittar du frön, linser, ärter och bönor som du kan grodda. Pinjefrön, linfrö och nötter går bra att blötlägga, men groddar inte. Mandel (som inte är en nöt) kan du dock grodda om den är rå.Ärter och bönor
Azukibönor, mungbönor, kikärter och sojabönor. Ärter brukar bli godast som skott.
Groddar av kikärter och sojabönor ska förvällas (= kokas snabbt) innan de serveras.

Linser
Gröna linser, svarta linser.Frön
Alfalfa, amarant, bockhornsklöver, bovete, havre, hirs, korn, klöver, krasse, majs, pumpa, quinoa, råg, råris, rädisa, sesam, solros, spelt, vete.

Hur gör man groddar?
Speciella burkar att grodda i hittar du också i hälsokostbutiker eller i trädgårdsbutiker. Det går alldeles utmärkt att använda stora glasburkar med ett glest tyg som nät-lock, fäst det med en gummisnodd. Förvara groddarna i glasburk i kylskåpet. Hållbarheten är ca 5 dagar.

 1. Skölj 1 dl bönor/linser/frön och blötlägg i rumstempererat källvatten i en glasburk över natten.
 2. Spänn ett finmaskigt nät över burköppningen och fäst med en gummisnodd.
 3. Häll bort vattnet nästa morgon och skölj dem igen.
 4. Låt burken stå mörkt och gärna upp och ned med nät över öppningen så att vattnet kan rinna av ordentligt.
 5. Skölj groddarna 2-3 ggr per dag.
 6. Efter några dagar är groddarna klara. (Tiden varierar mellan olika sorter. Se groddguiden nedan.)
 7. Ställ dem i ett ljust fönster en dag så blir de vackert gröna och fulla av klorofyll.

Problem? Ibland börjar det lukta av groddarna. Orsaken är ofta att man har ett för tjockt lager av frön så att inte luft kommer till. Man kan ofta känna att de börjar värmas. Fröna kan också vara gamla och ha dålig grobarhet och då blir effekten densamma. Om du glömmer skölja dina frön kan de också bli dåliga. Släng då och tvätta ur kärlet och starta en ny groddning.

Hur gör man skott?Skott är frön som grott och sen får växa ut till små korta, ljusa stjälkar, vanligtvis med små gröna blad i toppen. Till skillnad från groddning som bara behöver vatten, måste fröna planteras i jord/papper/bomull för att kunna växa. För att få fram skott är det bra att prova sig fram. När man skottar på papper blir skotten fria från jord och är lätta att klippa. Smörgåskrasse fungerar bäst på papper medan övriga skott växer bäst i jord. Skotten är goda att ha i sallad eller på frökex.

På papper eller bomull:

 1. Lägg fuktat hushållspapper eller bomull på ett fat eller tallrik och strö på frön av t.ex krasse.
 2. Spänn över plastfolie med gummiband och ställ ljust.
 3. Håll papperet eller bomullen fuktig hela tiden med hjälp av en sprayflaska.
 4. Efter ca en vecka skördas skotten med sax.

I jord:

 1. Lägg fröna på botten av en låg burk.
 2. Lägg på ett ca 1 cm tjockt lager jord ovanpå.
 3. Fukta jorden och spänn sedan över plastfolie med en gummisnodd.
 4. Ställ ljust och varmt. Plasten ger växthusklimat i ett par dagar.
 5. Tag av plasten när fröna börjar komma igång. Se till att jorden hålls fuktig.
 6. Efter några dagar börjar skotten bli några centimeter och har fått hjärtblad. Dags att klippa och skörda.

Groddguide

Du kan grodda nästan vilka frön som helst. Här kommer morotslivs egen groddguide: