Jag blir lika glad och upprörd varje gång, när jag lyssnar på föreläsningar om våra hormoner och hur hormonell obalans kan ställa till det för oss. Jag har personligen erfarenhet av hormonell obalans och vet vilket helsike det ska ställa till med. Och vi kvinnor är extra känsliga! Läkare vet sällan hur syntetiska hormoner kan ställa till det ännu värre och skriver därför nästan aldrig ut bioidentiska sådana. Men det finns forskning – massor!
Tidigare i veckan hade jag det störa nöjet att få lyssna till sjukvårdslärarinnan och psykoterapeuten Lili-Ann Junell-Kousa som föreläste i Jakobstad, Finland. Hon menar att vi behöver bli vår egen läkare och specialist. Hon uppmanade oss även att kartlägga vår stresshistoria och jämföra den med vår mammas och mormors. Som mamma reagerar på stress gör oftast även dottern.
Undvik stress! Stress är en av de största bovarna. Men även andra faktorer spelar en stor roll, såsom hormonstörande kemikalier i vår miljö, xenoöstrogener, plaster, tungmetaller, gifter och läkemedel. Stress tömmer våra kroppar på hormoner, signalsubstanser, vitaminer och mineraler, aminosyror, osv. När man drabbas av kronisk stress har man ett kaos av hormonell obalans i kroppen. Sköldkörteln kan ha drabbats av under- eller överfunktion. Man kan känna sig utmattad på grund av binjureutmattning då kortisolet sjunker efter kanske år av höga nivåer. Insulinet mäktar inte hålla ner blodsockernivåerna och diabetes 2 knackar på dörren.
![]() |
Lili-Ann Junell-Kousa |
Hormonell obalans kan orsaka bland annat följande:
- sköldkörtelproblem
- PMS
- mensvärk
- endometrios
- PCOS
- ofrivillig barnlöshet
- missfall
- graviditetsillamående
- vallningar
- oro
- cyklisk migrän
- torra ögon och slemhinnor
- fibromyalgi
- benskörhet/osteoporos
- reumatism
- MS
- bröstcancer
- livmoderhalscancer
- äggstockscancer
Ett bra ställe att börja är med ett av de ”snällaste” hormonerna som är progesteron och som har en mycket balanserande effekt. Progesteron har många uppgifter i kroppen och är ett mycket viktigt hormon för både män och kvinnor. Progesteronet är avgörande för att behålla en graviditet men det är också en förelöpare till östrogen och testosteron samt till binjurebarkssteroiderna. Man skulle kunna säga att det är ett råmaterial till dessa andra hormoner. En annan av dess viktiga roller är att upprätthålla den hormonella balansen gentemot östrogenet. Om du är väl inne i klimakteriet sedan flera år tillbaka hjälper progesteronet till att bygga nya benceller och motverka benskörhet.
- Förelöpare till könshormoner, östrogener och testosteron
- Bibehåller det sekretoriska endometriet (gör att ett befruktat ägg kan fästa)
- Skyddar mot fibrocystisk bröstsjukdom
- Är naturligt vätskedrivande
- Hjälper till att använda fett som energi
- Är naturligt antidepressivt
- Hjälper sköldkörtelhormonernas funktion
- Normaliserar blodets koaguleringsförmåga
- Återställer sexlusten
- Hjälper till att normalisera blodsockernivån
- Normaliserar zink- och kopparnivåer
- Återställer cellens rätta syrenivå
- Skyddar mot livmodercancer
- Hjälper till att skydda mot bröstcancer
- Stimulerar osteoblastisk benbildning
- Nödvändigt för överlevnaden av embryo och foster genom hela graviditeten
- Förelöpare i kortisonsyntesen i binjurarna
OBS! Progesteron kallas också gulkroppshormon, men är inte detsamma som det syntetiska gestagen som finns i läkemedel som p-piller, spiraler och kombinationspreparat. Gestagen liknar progesteron, men har annorlunda molekyler som kroppen inte känner igen och orsakar därför ett annat gensvar i cellen och orsakar biverkningar.
Jag har nu använt progesteronkräm i 8 månader. Redan efter två månader slapp jag mina mellanblödningar en cykel och nu igen de två senaste cyklerna har jag också sluppit mellanblödningar. Mellanblödningar som jag haft från och till i snart tio års tid! Dessutom har min kraftiga mensvärk lugnat ner sig.
Se Lili-Ann Junell-Kousa berätta om hormoner i Min morgon, 5.3.2014:
![]() |
http://areena.yle.fi/tv/1852261 |
Källor:
Dr John Lee, Natural Progesterone – The multiple roles of a remarkable hormone, Second revised edition (1999)
Dr John Lee, What Your Doctor May Not Tell You About Menopause (1999)
Dr John Lee, What Your Doctor May Not Tell You About Pre-Menopause (1999)
Dr John Lee, Hormone Balance Made Simple (2006)
Mia Lundin, Kaos i kvinnohjärnan, RNC NP (2009)
Rådgör alltid med din läkare eller vårdgivare om frågor gällande din hälsa.
Hej! Min dotter har flyttat till Helsingfors och är i panik över att inte längre få tag på sin progesteronkräm. Var hittar man dem i Finland? Tacksam för snabbt svar!
Hej! Vilken progesteron kräm har du använt? Jag har precis börjat med ”Helhetshälsa Wild Yam Cream 10%” pga av att jag anser att jag har hormonell obalans pga av p-piller och kanske lite ålder (41år) mår redan bättre (känner det på humöret) men det är bra att få tips om fler produkter