fbpx

Allergin och hösnuvan knackar på dörren. Allergimediciner kan ge lindring, men de ger ofta oönskade biverkningar såsom trötthet, hjärtklappning, hyperventilering och så vidare.

Men det finns många naturliga sätt att slippa eller åtminstone minska på din allergi. Kan du till exempel testat att dricka chaga (sprängticka), tallbarrsvatten eller kombucha?

Här kommer de och även några andra exempel på naturliga medel mot allergier, hösnuva och astma.

Kosttillskott mot allergi

C- och B-vitaminer stärker immunförsvaret och verkar som naturligt antihistamin och därmed minskar sjukdomsrisken under pollensäsongen. Framför allt höga doser av B5-vitamin i kombination med C-vitamin har gett mycket goda resultat. Speciellt då allergimedicinen inte räcker till.

Brist på essentiella fettsyror och omega-3 är en annan faktor bakom de ökande allergierna. Ät omega 3-fettsyror som finns i kallpressad linfröolja eller fiskolja, chiafrön, hampafrön, linfrön och fet fisk.

MSM (metylsulfonylmetan) har en astma- och allergidämpande förmåga genom att verka som ett naturligt antihistamin. Rensar även ut allergena ämnen ur kroppen genom den avgiftande effekt svavel och metyl har. MSM kan minska pollenallergi, pälsdjurs- och kvalsterallergi, födoämnesallergier, läkemedelsallergier/överkänslighet.

Lactobacillus acidophilus och bifidus har kopplats till minskad risk för allergier. En sund tarmflora förebygger allergier och är en av de viktigaste drivkrafterna för att man ska få ett normalt immunförsvar. Studier har till exempel visat att de som äter mer frukt och grönsaker har mindre besvär med astma än de som dricker mer läsk och äter hamburgare. Ät probiotikatabletter och surkål eller andra fermenterade livsmedel och drick kombucha. Ät fiberinnehållande mat som stimulerar en hälsosam tarmflora (grönsaker, frukt, rotfrukter, fullkornsprodukter). Vissa allergiska personer reagerar också på alltför mycket råkost.

Örter mot allergi

Drick chaga (sprängticka) varje dag. Det stärker immunförsvaret och håller bort allergier och astma.

Drick reishi (lackticka) varje dag! Reishi innehåller en komponent som fungerar som en antihistamin i kroppen och hjälper till att förhindra allergiska reaktioner.

Grönt te ger också naturlig antihistamineffekt tack vare antioxideaterna quercetin och katekin som minskar utsläppet av histamin.

Rooiboste, afrikanskt rött te, saktar ned igentäppning och lindrar brännande eller kliande hals.

Alfalfate kan lindra den brännande känslan i ögonen och minska slem och snor.

Ginkgo bilobate innehåller så kallade ginkgolider som minskar slem och kliande ögon.

Bivax är bra att tugga när hösnuvan gör sig påmind. Ska förebygga och lindra nästäppa. Bivax är ett vax som framställs av bin och sägs förebygga allergi, eftersom man får i sig små doser pollen som då stärker immunförsvaret. Fortsätt tills det inte är risk för pollen i luften längre.

Honung har en liknande effekt, eftersom den innehåller lite pollenrester, precis som bivaxen. Köp honung som är närproducerad och tänk på om du dricker den i till exempel te så ska det inte vara för varm – ,max 37 grader. Är teet för varmt dör mjölksyrebakterierna och de bakteriedödande ämnena.

Några tallbarr får dra i ett glas vatten i någon timme eller över natten och dricks sedan sakta. Du kan också blanda större mängder och dricka under dagen.

Att dricka varmt nässelte eller äta nässeltabletter lindrar allergibesvär och har också en förebyggande effekt mot allergi. Nässelpulver finns att köpa i hälsokostbutiker och det är ett perfekt sätt att blanda i till exempel smoothies. Nässlor har också en positiv effekt på hud och hår.

Att dricka stora mängder björksav, helst en liter om dagen, kan hålla bort björkpollenallergin.

Ögontröst och sabadilla har länge använts mot hösnuva. De anses stimulera tårkörtlarna och slemhinnorna i övre luftvägarna.

Allermin är ett naturligt preparat som ger snabb lindring utan kända biverkningar. Det är ett örtextrakt från den kinesiska medicinalväxten Perilla, vilken visat sig ha både antiallergiska och antioxidativa egenskaper.

Allmin och Allmyn är också de kosttillskott gjorda på örten Perilla som sägs motverka rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda. Finns flytande eller som kapslar och tuggummi.

Astaxin består av naturligt mikroalgpulver rikt på vitamin C och E och ska hjälpa vid allergi.

Polbax är ett pollenextrakt som säljs i hälsokostaffärer där det sägs ge energi i förebyggande syfte.

Huskurer mot allergi

Lök gör att du gråter bort irriterande partiklar från ögonen.

Dr Hauschkas ögontröst är ögonkompresser mot svullna ögonlock.

DROP-it är engångspipetter med steril saltlösning som sköljer bort pollen och andra partiklar från ögat så att de inte ligger och irriterar.

Nasaleze är en nässprej gjord av finkornigt cellulosapulver av tall. Bildar ett gelé som förstärker näsans naturliga skyddsbarriär mot pollen. Studier visar att symptomen lindras och inflammationen verkar minska. Inga biverkningar har rapporterats.

Netipot är en nässköljningflaska som fylls med saltvatten. Koksaltlösningen hälls i ena näsborren och rinner ut genom den andra. Sköljer bort pollen från näsan samtidigt som den återfuktar slemhinnorna. Metoden rekommenderas av de flesta öron- näsa-halsläkare.

Renässans är en koksaltlösning som droppas eller sprayas i näsan 2-3 gånger per dag för att späda ut de allergiframkallande ämnena i näsan. Dels skonas slemhinnan, dels får man bättre effekt av sina antiallergiska läkemedel. Renässans protect är däremot ett fettsprej som bildar en hinna i näsan och därmed hindrar pollenkornen från att nå slemhinnan och då slipper man en allergisk reaktion över huvud taget.

Luftrenare förebygger besvär genom att filtrera bort damm, sporer, kvalsterträck, pollen och tobaksrök. Flera märken finns, men räkna med en kostnad på 2300 –10000 kronor.

Medinose är en batteridriven apparat som med hjälp av dioder utstrålar rött ljus i näsborrarna. Enligt tillverkaren behövs bara 3 x 4,5 minut ljusterapi per dag för att slippa hösnuva, allergiska bihålebesvär och pollenallergi.

Miniluftrenare är en bärbar liten manick som ska suga upp alla pollenkorn runt dig och förstöra dem.

Alternativ och traditionell medicin mot allergi

Medicinsk qigong kan hjälpa mot astma, allergi och eksem. En studie vid Karolinska sjukhuset av 31 astmatiker visade att 80 timmars qigongträning gav signifikant ökad lungfunktion. Över hälften av deltagarna minskade eller slutade med astmamedicinerna. Andningsträning hjälper även mot astma.

Akupunktur kan också ge goda resultat. Ta 6-8 behandlingar av akupunktur tidigt på våren. Akupunktören går in på punkter som direkt ska påverka allergin.

Antroposofiska behandlingar är holistiska och ser till hela kroppen, istället för att bara ta bort de allergiska symptomen. Inom antroposofisk medicin används bland annat citrusextraktet, Gencydo, som tas i sprutor tre gånger i veckan.

Inom homeopatin finns t.ex. Rhinoplex som är ett homeopatmedel mot snuva nästäppa, nysningar och svidande ögon.

Pollenimmunisering innebär en serie injektioner av pollenskal utspätt till en oerhört låg koncentration, vilket tar bort kroppens reaktivitet mot pollen. Det utförs endast på remiss via specialistläkare till särskilda allergikliniker.

Undvik denna mat vid allergi

Vissa födoämnen kan ge korsreaktivitet med pollen, så undvik äpple, rå potatis, nötter, banan och kiwi!

Vissa frukter och bär innehåller ämnen med liknande aktivitet som acetylsalicylsyra, så undvik björnbär, blåbär, körsbär, dadlar, apelsiner, katrinplommon, hallon och jordgubbar!

Undvik mjölk, eftersom det är slembildande och kan därför irritera luftvägarna!

Undvik halv- och helfabrikat! Barn som äter mycket helfabrikat, icke färsk eller djupfryst mat har också astma i högre utsträckning.

Undvik citronsyra!

Undvik fluor i tandkrämen!

Obs! Kör inte alla metoderna på en och samma gång. Testa dig fram försiktigt och kontakta läkare om du har svåra allergiska symptom.

Vilka är dina bästa tips för att slippa allergi?