fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Bodystore.

Detta är en del i Morotslivs serie om vilda växter och deras användning.

Granskottssirap

Nu har vi juni och det är just nu som är den bästa tiden att plocka örter och växter. Och det är just nu som granskotten har skjutit fram och de är ännu mjuka och fina.

Granskotten är ypperliga att göra en effektiv hostsirap på, så se till att du gör tillräckligt stor sats så ni klarar er hela vintern sen!

Granskottssirap smakar som rena godiset och passar dessutom utmärkt på plättar (glutenfria sådana förstås).

Ikväll när vi var till källan efter mera dricksvatten fyllde jag mina fickor med granskott. Jag får bege mig en kväll till och ta med glasburkar eller en ordentlig påse så jag får lite större mängd.

Tänk på att inte ta för mycket från en enda gran, utan sprid ut ta lite grann av många granar istället! Sen behöver du lika mycket indiansocker, ekologiskt råsocker eller honung som granskott.

Så här gör du en egen granskottssirap:

  1. Plocka granskott som är ungefär en fingernagels storlek.
  2. Varva skotten med indiansocker, kokossocker eller honung i en glasburk, vartannat lager skott, vartannat honung så du har ungefär lika stor mängd av vardera ingrediens.
  3. Skruva på locket och ställ burken i ett fönster som vetter mot väst eller öst.
  4. Låt stå i 3-4 veckor. Skaka och vänd på burken varje dag.
  5. När skotten tappat färgen och sockret smält är sirapen klar.
  6. Sila av och häll på mörk glasflaska.

Sirapen håller i drygt ett år och ska förvaras i kylskåp.

Det går också att göra hostsirap genom att ersätta granskotten med tallskott, färsk timjan eller färsk gul lök. Tallskotten ska då inte vara längre än ett pekfinger.