fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Bodystore.

MSM

Har du hört talas om MSM? Eller du har kanske sett förpackningen i butiken, men inte vetat vad det är bra för? Eller kanske ger du det åt din häst för att höja prestationsförmågan och återhämtningen?

MSM är ett kosttillskott som stöder en frisk bindväv såsom senor, ligament och muskler och är faktiskt ett av de minst giftiga ämnen som finns i naturen – lika ogiftigt som vatten. MSM är också bra för hud, hår, naglar, mage, tarm samt blodkärl och hjärta.

MSM står för MetylSulfonylMetan och där får du i dig bland annat organiskt svavel i en form som är biologiskt tillgänglig för oss. MSM ger även tillskott av kolvätet metyl som hjälper levern ta hand om skadligt östrogen.

Här kan du köpa MSM.

Organiskt svavel

Organiskt svavel har en massa hälsobringande egenskaper som vi faktiskt känt till i hundratals år. Redan de gamla romarna badade i heta svavelhaltiga källor för att läka stridsskador. Och nu för tiden badar man i svavelhaltiga källor över hela Europa för att få hjälp med allt från hudproblem till reumatiska besvär. Svavel har länge använts mot olika hudbesvär såsom eksem, psoriasis, acne, astma samt i hårvårdsprodukter mot mjäll. Det har använts flitigt i USA i över tjugo års tid.

Svavel har en massa häftiga egenskaper. Det gör håret och naglarna starkare och huden mjukare. Det dämpar allergiska reaktioner från föda, pälsdjur, damm och pollen och verkar antiinflammatoriskt och smärtlindrande vid ryggvärk, artros, reumatism, ledvärk och andra sjukdomstillstånd. Det till och med hjälper mot förstoppning och andra magbesvär.

Räcker det inte att äta bra mat då? Tyvärr så får vi i oss mindre och mindre svavel från kosten. För jordbrukaren räcker det att gödsla med kalium, kväve och fosfor för att grödan ska växa. Hen får inga bidrag för att tillsätta svavel i den brukade jorden, vilket gör att den får brist efter ett tag. Storbrist på svavel kan leda till sjukdomssymtom. Se längre ner.

MSM kommer från havet

Alger utsöndrar flyktiga svavelsubstanser som stiger upp i atmosfären där de med solens hjälp omvandlas till bland annat MSM. Regnet sköljer sen ned MSM till marken där det ansamlas i växter och hittas sen i bland annat kött, grönsaker, fisk, fågel, ägg, te, kaffe och mejeriprodukter. Animaliskt protein har något högre mängd än växtproteiner. Opastöriserad komjölk innehåller ca 6 mg MSM per liter. Tyvärr förstörs det vid upphettning eller torkning. Organiskt svavel i pulverform som hittas i hälsokostbutikerna är dock inte värmekänsligt.

Svavel är en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin som bygger upp brosk, senor, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar. Hälften av kroppens svavel återfinns i muskler, hud och skelett.

En bristvara

MSM är ett av de minst giftiga ämnen som finns i naturen – lika ogiftigt som vatten. Organiskt svavel är ett kroppseget ämne och återfinns i vår blodplasma i koncentrationer mellan 0,7 och 1,1 ppm (parts per million). Men människan har bland de minsta svavelreserverna av alla djur och den reserven töms snabbt om man lever på en diet baserad på ett lågt proteinintag. Olika läkemedel som metaboliserar svavel tömmer också snabbt reserven. Och ju äldre vi blir, desto mindre svavelreserver har vi i kroppen.

Problemet är att våra kroppar ibland inte klarar av att ta upp all näring, eftersom många har en bukspottkörtel som av olika anledningar inte korrekt utsöndrar de spjälkande enzymer som ska bryta ner protein till olika aminosyror. Dessa aminosyror använder kroppen i sin tur till olika processer och till att bygga olika proteiner som kroppen behöver för att fungera.

Kroppen måste kunna ta upp det organiska svavlet och brist på saltsyra i magsäcken kan bidra till att upptaget försämras. Men MSM i pulverform har visat sig underlätta upptaget. Rör ut pulvret i ett glas vatten eller juice och drick. Ämnet blir då optimalt tillgängligt för kroppen – det är bara för tarmen att suga åt sig näringen.

Hur fungerar MSM?

MSM minskar trycket i cellen och fungerar som en cellmjukgörare som gör cellmembran mer genomträngliga, vilket gör att cellerna bättre tar upp näring och syre. Det innebär också att cellen mer effektivt kan lämna ifrån sig de slaggprodukter som uppstår vid själva cellförbränningen.

MSM verkar antiinflammatoriskt, ökar blodcirkulationen och höjer mjölksyratröskeln. Detta visar sig i form av ökad ork och pigghet. Det finns en vetenskaplig studie gjord på tävlingshästar där det konstateras att de hästar som fick MSM, sänkte sina varvtider, fick mindre muskelinflammationer och återhämtade sig snabbare. MSM har av just denna anledning blivit mycket populärt i trav- och galoppkretsar. Det är inte dopingklassat.

Genom att radioaktivt märka MSM har man sett att det i kroppen övergår i aminosyrorna metionin, taurin, cystin och cystein.

 • Metionin behövs för att kroppen ska kunna producera viktiga signalsubstanser som till exempel serotonin, samt kroppens egen smärtlindrare endorfin.
 • Taurin verkar i nervsystemet som en signalsubstans, genom att interagera med glycinerga systemet, glutamat och GABA som hjälper lagringen till långtidsminnet.
 • Cystein är en av kroppens starkaste antioxidanter och behövs för att bekämpa alla de fria radikaler som uppstår i kroppen. Cystein är en av delkomponenterna i tripeptiden glutation, kroppens starkaste antioxidant.

Svavel används dessutom i produktionen av hormoner samt immunglobuliner som immunförsvaret bygger på. Även många av B-vitaminerna, till exempel B1 och biotin, är beroende av organiskt svavel för att kunna utnyttjas optimalt av kroppen. MSM dämpar även de nervsignaler som färdas via de så kallade C-fibrerna i nervsystemet som bland annat förmedlar långvarig och molande värk.

Detoxande

Våra kroppar är beroende av svavel för att avgiftningssystemet ska fungera som det ska. Levern använder svavel och brist på ämnet leder till att vi kan drabbas av överkänslighet mot olika ämnen i form av astma eller olika former av allergi.

Människor som har mycket gifter lagrade i sina kroppar kan märka tillfällig förvärring av existerande symtom, tillfällig värk och trötthet i kroppen eller att gamla skador som man trott varit läkta kan tillfälligt komma tillbaka. Speciellt människor som under längre perioder använt olika mediciner eller varit utsatta för mycket miljögifter kan drabbas. Det är ett tecken på att kroppen startat en läkningsprocess som startar med en storstädning först.

Effekten kommer sig av att kroppen försöker göra sig av med upplagrade gifter snabbare än vad lever och njurar hinner med. Skulle man råka ut för en större utrensning, så rekommenderas att man minskar dosen till hälften, dricker mycket vatten och håller ut. Det kan ta allt från några dagar till någon vecka innan avgiftningseffekten avtar. Kroppen kan även avlägsna skräp genom huden i form av tillfälliga finnar.

Råkar du ut för utrensningssymptom så trappa upp doseringen lite långsammare och gå sedan sakta men säkert upp i dosering när du känner att du klarar av det.

Dosering

 1. Första veckan: ta ett kryddmått om dagen.
 2. Andra veckan: öka till två kryddmått.
 3. Tredje veckan: öka till tre kryddmått
 4. Fjärde veckan: öka till fyra kryddmått eller en tesked. Ligg kvar på denna dosering och se om du får önskad effekt. Får man ingen effekt kan man öka ännu mer.

Man kan under någon månad ta upp till flera teskedar per dag för att kroppen ska få sitt uppdämda behov av ämnet tillgodosett. När det väl gett effekt kan dosen trappas ned till en normal underhållsdos som ligger mellan två och fyra gram per dag. Det är väldigt individuellt så man får prova sig fram för att hitta den minsta dosen som ger maximal effekt.

Hur lång tid det tar att få effekt av MSM är väldigt individuellt. Vissa märker effekt på ett par dagar medan andra kan behöva sex månader innan man helt plötsligt över en natt blir av med sina besvär. Ta tillskott av åtminstone 1000 mg C-vitamin tilllsammans med MSM för bästa effekt.

För människor med känslig mage är det bättre om det tas tillsammans med mat. Vissa kan temporärt bli lite oroliga i magen, men detta försvinner hos de flesta inom någon veckas tid. Ta MSM på morgonen så det inte påverkar nattsömnen.

Utvärtes MSM

Gör din egen MSM-spray genom att ta en del MSM-pulver och blanda det med sex delar vatten. Spraya för att lösa upp nästäppa, minska snarkande samt spraya på olika kroppsdelar. Genom att droppa lite MSM-spray i ögonen så kan man förebygga åldersseende, eftersom MSM mjukar upp linsen så att ögonmusklerna kan fokusera ordentligt.

Eftersom MSM kan tränga igenom det yttersta hudlagret och nå inflammerade områden i kroppen så kan man använda MSM i salvor och krämer, såsom EMS-salva. Genom att behandla besvär både med salvan och genom att dricka MSM löst i vätska, så attackeras problemet från två håll och chansen att man snabbt ska få hjälp ökar. Speciellt vid psoriasis, som MSM ofta har god effekt på. Eftersom MSM också har smärtlindrande effekt så kan salvan användas på reumatiska och värkande kroppsdelar.

Svavel räknas som ett surt mineral så komplettera med alkaliska mineraler såsom kalcium och magnesium. Man bör inte öka intaget av ett ensamt mineral i allt för höga doser utan att kompensera intaget av andra mineraler samtidigt. Basica Vital är ett bra komplement eftersom det innehåller kalcium, magnesium, natrium, kalium, selen och zink som hjälper kroppen att balansera pH-värdet.

Här kan du köpa MSM.

 

MSM hjälper vid:

Värk

MSM har en väldigt god effekt på många reumatiska besvär. Redan på 1930-talet upptäcktes att reumatikers vävnad oftast bara innehöll en tredjedel så mycket svavel som friska individers vävnad. Och i ett dubbelblindtest i USA konstaterades att i den grupp av reumatiker som fick MSM, så svarade 80% av patienterna positivt på MSM och patienternas värk minskade med 82% procent. En indisk studie från 2004 bekräftar detta då man studerat MSM enskilt och i kombination med glukosaminsulfat. Man konstaterade att båda ämnena var för sig hade bra smärtstillande effekt vid ledbesvär. Bäst smärtstillande effekt noterades då man tog båda produkterna samtidigt.

Det är ofta en bra svavelkälla som kroppen saknar då man råkar ut för broskförslitning i leder, det vill säga artros. Svavel är en viktig komponent i ämnena glukosaminsulfat och kondroitinsulfat, som är delaktiga i att bygga upp brosket i lederna. Miljontals celler per sekund byts kontinuerligt ut i människokroppen. Det är därför viktigt att kroppen hela tiden har det byggnadsmaterial som behövs för att kunna generera de nya cellerna. Metyl och svavel är viktiga byggstenar i den processen.

Patienter med Sjögrens syndrom rapporterar att de fått igång sin tår- och salivproduktion med hjälp av MSM och den förlamande trötthet som Sjögrenspatienter känner försvinner även den hos de flesta. Reumatiker får ofta stor hjälp med reumatiska svullnader genom att smörja med MSM-baserad salva. Svullnaderna kan gå ner och värken minska betydligt. Likadant är det med de Heberdenknölar som många reumatiker får på fingrarna.

Hår- och nagelproblem

Naglar och hår innehåller proteinet keratin som i sin tur innehåller den svavelhaltiga aminosyran cystin. Många med håravfall har brist på cystin. I ett dubbelblindtest i USA konstaterades att hundra procent av de som fått MSM som ett tillskott, uppvisade ökad hårtillväxt. Bara en person av de som fått placebo uppvisade ökad hårtillväxt. Och trettio procent av personerna som fått MSM fick bättre hårkvalitet i form av ökad lyster. Ingen av personerna på placebo kunde uppvisa någon förbättrad hårkvalitet.

Ett annat dubbelblindtest visade att alla som fått MSM fått ökad nageltillväxt, samt tjockare och starkare naglar. Bara tio procent av de som fått placebo kunde uppvisa ökad nageltillväxt. Ingen av personerna som fått placebo kunde uppvisa starkare naglar.

Hudbesvär

Svavel är ett av de viktigaste ämnena i kroppens kollagensyntes. Andra viktiga ämnen är bland annat C-vitamin och koppar. Kollagen är kroppens mest förekommande protein och det används till att bygga bland annat blodkärl, bindväv och hud.

När vi får brist på svavel kan det yttra sig som torr och hård hud eller eksem och självsprickor, vanligen under fotsulor eller i handflatorna. Huden kan även bli mycket tunn, vilket kan vara mycket besvärligt, i synnerhet under fotsulorna.

MSM har även en väldigt god effekt på stora upphöjda ärrbildningar, så kallade keloider. Genom att smörja in dessa med MSM löst i salva, så kan man många gånger få ner ärrbildningarna med ca 80%. MSM hjälper ärrvävnaden lösa upp de korsbindningar som uppstått i ärrets kollagenstruktur vid själva läkningsprocessen och huden blir åter slät och mjuk. Detta fungerar även väldigt bra vid sklerodermi, som är en hudsjukdom som yttrar sig som så att huden stramar och hårdnar. Även inre organ påverkas. Likadant gäller för brännskador som kan regenerera hudpartierna och få fram frisk, mindre ärrad hud.

Astma och allergier

MSM brukar kraftigt reducera eller helt ta bort symtom orsakade av astma eller allergi. Sjukvården skulle därför kunna spara mycket pengar genom att börja använda MSM på astma och allergi.

Frågan är om man är intresserad? Eftersom MSM är ett naturligt förekommande ämne så vill läkemedelsbolagen inte jobba med det. De jobbar bara med patenterbara substanser som de får ensamrätt på under många år.

MSM verkar snabbt och astma- och allergibesvär reduceras drastiskt. De flesta kan sluta med allt vad astma- och allergimediciner heter redan efter någon veckas behandling med MSM.

Övriga

Diabetes typ 2 – Det finns visat att diabetespatienter har kunnat trappa ner sitt insulinanvändande – och till och med sluta med det helt efter intag av organiskt svavel.

Depression – I studier utförda framförallt i Italien har man konstaterat att tillskott av SAMe (SAdenosyl Metionin) har lika bra eller bättre verkan på depression än medicinering med SSRI-preparat, till exempel Prozac och Zoloft. SAMe tycks ge ett snabbare tillslag, samtidigt som det inte ger några uttalade biverkningar. Eftersom MSM, precis som SAMe, är en viktig metyldonator, verkar MSM indirekt så att hjärnan kan få sitt näringsbehov uppfyllt för att producera signalsubstanser som dopamin, serotonin och acetylkolin. Observera dock att då man konstaterat att höga doser SAMe till personer som lider av bipolär sjukdom (manodepressivitet) kan resultera i en snabb övergång till mani! MSM har fördelen att det är ungefär 60 gånger billigare än SAMe.

Blödande tandkött och tandfickor – MSM har en god förmåga att få ordning på problem med tandköttsrelaterade besvär i munhålan. Man kan få bra effekt genom att borsta tänderna med lite MSMpulver. Doppa en fuktad tandborste i pulvret och massera sedan in det i tandköttet med borsten. Problem med blödande tandkött försvinner i regel snabbt efter bara några dagar, och du får ett friskare tandkött som resultat. Tandfickor får genom MSM chans att reparera sig och försvinner oftast.

Domningar, känselnedsättning och sömnproblem – Man vet att MSM får igång blodflödet ut i de minsta kapillärerna och det är många som upptäcker att domnade och känselnedsatta partier i kroppen börjar ge sig tillkänna igen när man tar MSM.

Snarkning – En studie vid Oregon Health Sciences University visade att MSM i en 16% lösning i vatten gav en signifikant reducering av snarkandet hos hela 80% av de 35 personer som deltog i studien. Man sprayar lösningen i näsan och svalget strax innan sänggåendet.

Sömnproblem, återhämtning, låg energi – Det kan även ge bättre sömn enligt många som använder tillskottet. Kroppen återhämtar sig snabbare efter ansträngning och läker snabbare efter operationer och olika trauman. Dessutom upplever många som börjar med MSM att dom får mer energi. Man blir piggare och får ett ökat välbefinnande. Man bör dock tänka på att inte överanstränga sig med sin nyvunna energi, utan tänka på att kroppen i början är van vid ett lugnare tempo än man nu kanske vill inse.

Åderförkalkning, kärlkramp och hjärtinfarkt – Eftersom MSM även har en föryngrande och uppmjukande effekt på kollagen och våra blodkärl faktiskt består av just kollagen, så medverkar MSM till att förhindra att det uppstår de små sprickor i blodkärlen som sedan sätter igen med kolesterol och sedemera även kalkavlagringar. Detta leder till den åderförkalkning som leder till kärlkramp och senare hjärtinfarkt.

OBS! MSM kan påverka blodets koaguleringsförmåga, ungefär som Magnecyl, Omega-3, vitlök och Ginkgo Biloba gör. Därför gör man klokt i att konsultera sin läkare om man står på större mängder blodförtunnande mediciner typ Trombyl eller Waran innan man tar MSM som ett tillskott.

Organiskt svavel har visat sig ha verkan mot bland annat:

 • acne
 • Alzheimers (metyl används vid produktion av signalsubstanser)
 • artros
 • astma
 • autoimmuna sjukdomar
 • avgiftning av kroppen
 • belastnings- och förslitningsskador
 • benhinneinflammation
 • blåskatarr
 • bursit (slemsäcksinflammation)
 • Candida (svampangrepp på slemhinnor och andra delar av kroppen)
 • depressioner och nedstämdhet (MSM främjar serotoninproduktionen)
 • diabetes (svavel behövs för insulinproduktion och kolhydratmetabolism)
 • fibromyalgi
 • födoämnesallergier
 • förstoppning och diarré
 • gikt (överskott på urinsyra som ansamlas i lederna, oftast först i stortån)
 • grå och grön starr
 • halsbränna (magproblem med sura uppstötningar)
 • heberdens knölar (reumatiskt orsakade knölar på händer)
 • hjärndimma och koncentrationssvårigheter
 • hudbesvär och eksem
 • hudbesvär och ärrvävnad i huden
 • håravfall
 • höftproblem, reumatiska besvär
 • idrottsskador
 • inflammationer och värk
 • karpaltunnelsyndrom (inflammation i handleden)
 • klimakteriebesvär (vallningar minskar genom att MSM främjar hormonproduktionen)
 • KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom)
 • kronisk huvudvärk
 • kroniskt ryggont
 • kroniskt trötthetssyndrom och utbrändhet
 • Lupus – SLE (Systemic Lupus Erythematosus, autoimmun sjukdom)
 • morgonstelhet i händer och leder
 • muskelkramper
 • muskelvärk
 • nagelproblem (spröda och spruckna naglar behöver svavel)
 • nedsatt cirkulation i vävnaden
 • parasiter (MSM försvårar för parasiter att fästa i tarmarna)
 • PMS (premenstruella besvär)
 • pollenallergi och olika miljöorsakade allergier
 • psoriasis
 • pälsdjursallergi
 • självsprickor på fötter och i händer
 • Sjögrens syndrom (muntorrhet och torra ögon)
 • Sklerodermi (huden hårdnar, drar ihop sig och blir stel)
 • snarkning (spraya i näsan och svalget vid sänggående)
 • sträckningar och stukningar
 • tarmsjukdomarna Crohns och ulcerös colit
 • tendinit (t ex tennisarmbåge)
 • TMD (temporomandibulär dysfunktion – käkmuskelvärk)
 • träningsvärk
 • ödem (vätskeansamlingar många gånger orsakade av nedsatt njurfunktion)

Här kan du köpa MSM.

Här har jag skrivit mer om svavel.

Läs mera:

 • 2000-talets Vetenskap, nr 4 2006
 • MSM Lignisul
 • http://timotejandersen.se/userfiles/files/MSM-2000-Talet.pdf
 • http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/8/4/438.pdf
 • http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/7/1/22.pdf
 • MSM The Definitive Guide, Stanley W. Jacob, Jeremy Appleton, 2003, ISBN 1893910229.
 • The Miracle of MSM, The Natural Solution for Pain, Stanley W. Jacob, Ronald M. Lawrence, Martin Zucker-, 1999, ISBN 0425172651.
 • The Power of MSM, Dr. Earl Mindell, 2002, ISBN 0658014609.
 • MSM The Definitive Guide, Stanley W. Jacob, Jeremy Appleton
 • Sulfur in Human Nutrition and Applications in Medicine, Steven Parcell ND Cand. 2002.
 • The Miracle of MSM, The Natural Solution for Pain, Stanley W. Jacob, Ronald M. Lawrence, Martin Zucker.
 • The Power of MSM, Dr. Earl Mindell
 • Lignisul MSM a double blind study of its use in degenerative arthritis, Ronald M. Lawrence.
 • The Effectiveness of the Use of Oral Lignisul MSM Supplementation on Hair & Nail Health. By Ronald M. Lawrence.
 • Lignisul MSM in the treatment of acute athletic injuries, Ronald M. Lawrence, Ph.D.Daniel Sanchez, D.C., C.C.S.P.Mark Grosman, D.C. Mark Grosman.
 • Alavis MSM Race Horse Study, Ronald J. Riegel, D.V.M.
 • The current status on the use of a new pharmacologic approach (dimethyl sulfone) for the relief of snoring. Oregon Health Sciences University, Stanley W. Jacob.
 • Randomised, double-blind, parallel, placebo-controlled study of oral glucosamine, methylsulfonylmethane and their combination in osteoarthritis. Usha P.R., Naidu M.U.R. Clinical Drug Investigation. 2004;24:353-363.