fbpx

Som de flesta kanske redan vet så äter jag inte 100% raw food varje dag – även om jag äter mycket raw varje dag. Jag kan äta 100% i perioder och sen däremellan äter jag också kokt mat och då brukar jag vanligtvis äta allt mellan 70 och 100% raw food.

När jag äter kokt mat tänker jag ofta i IFD-banor och äkta vara. IFD-mat är alltså inflammationsdämpande mat som håller kroppen frisk. Det påminner om LCHF-kost, men fokuserar kanske mera på hälsosamma kryddor och oljor.

Det var faktiskt från IFD-maten hela min nya matresa började, innan jag upptäckte raw food. Det var delvis tack vare den maten som jag började komma på köl igen efter min utbrändhet 2009. Så det är IFD-maten jag alltid kommer tillbaka till – men aldrig utan min raw food förstås. Raw food är ju också den inflammationsdämpande och basande/alkaliserande i allra högsta grad. Men vill vi ha varm eller kokt mat är det alltså nästan bara IFD-mat som gäller hemma hos oss.

IFD-mat stöder friskprocesserna i kroppen och motverkar inflammation. Det är friskkost som till stor del består av färgglada grönsaker, fisk, olja och nötter. De bästa kryddorna är vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili, som alla är starkt inflammationsdämpande. Kött ska helst vara vilt eller komma från gräsätande djur. Frukt är lätt inflammatoriskt (på grund av sötman) men det är ändå så pass näringsrikt att vi bör äta det varje dag.

Att äta inflammationdämpande mat gör att man blir mjukare i lederna och mindre stel i kroppen, huden ser friskare ut och allergier avtar eller försvinner. Samtidigt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom, astma, cancer, benskörhet, diabetes och andra åldersrelaterade sjukdomar som har inflammation som grund. Det finns bara fördelar för hälsan med IFD-maten.

Låt oss ta en titt närmare på vad IFD-mat egentligen innebär.

Inflammationsdämpande mat

1. Grönsaker

Ät massor av färggranna grönsaker och ät helst av alla färgerna varje dag.

Exempel: lök av alla slag, vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter och linser.

Undvik pommes frites, majs och potatis.

2. Fisk

Ät mycket fisk. Sanna Ehdin rekommenderar att äta fisk tre gånger i veckan.

Exempel: kallvattenfisk (feta fiskar) såsom sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner och ostron.

3. Oljor

Använd rikligt med oljor och varje dag! Välj också omega 3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfröolja.

Exempel: kokosolja, olivolja, rapsolja, hasselnötsolja, avokadoolja, hampfröolja och mandelolja.

Undvik: margarin, solrosolja, vindruvskärnolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja (på grund av för mycket omega-6).

4. Kryddor

Ger smak och höjer hela upplevelsen.

Exempel: vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, curry och alla örtväxter.

5. Frukt

Frukt är milt inflammatoriskt på grund av sötman, så ät mindre mängder. Frukt är samtidigt mycket näringsrikt och rensande så ät gärna varje dag.

Exempel: grapefrukt, blodgrapefrukt, citron, rabarber, hallon och jordgubbar.

6. Nötter

Exempel: mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter. En näve om dagen räcker. En del nötter har låg IFD på grund av hög halt omega-6.

7. Gryn och pasta

Exempel: råris, quinoa, couscous.

Undvik: vitt ris och vit pasta.

8. Mejeriprodukter

Exempel: keso, kesella, yoghurt, färskost, fetaost och mozzarella.

Undvik: sötad fruktyoghurt, glass och alltför mycket hård, lagrad ost.

Jag försöker undvika pastöriserade komjölksprodukter. Men ekologisk opastöriserad mjölk använder vi ibland hemma då vi lagar mat. Getmjölksprodukter är att föredra.

9. Bönor och legymer

Är lätt inflammationsfrämjande så krydda alltid med någon IFD-krydda och raps- eller olivolja för att kompensera!

Vi äter nästan aldrig kokade bönor eller legymer. Vi brukar grodda dem istället.

10. Kött och fågel

Är lätt inflammationsfrämjande. Ät helst från frigående, gräsätande, vuxna djur. Föda med gräs ger mer omega-3-fettsyror, spannmål ger omega-6. Inälvsmat är extremt inflammationsfrämjande så ät sparsamt och krydda med IFD-kryddor.

Exempel: Ekologiskt nötkött, gås och anka går bra.

Ät mindre kalv och lamm.

Vi äter faktiskt kött även om det inte blir så ofta, typ ett par-tre gånger i månaden. Vi köper då älg- och viltkött eller highland-nötkött från ekobonden.

11. Bröd och müsli

Fullkornsprodukter kan ätas i mindre mängd, men håll gärna bort gluten. Havre går bra och är nyttigt.

Exempel: pumpernickel, surdegsbröd av råg och fullkorn, müsli (osötad).

Undvik: muffins, bagel, långfranska (vitt), cornflakes, rice krispies.

Jag äter aldrig produkter som gluten, men glutenfritt bröd slinker ner ibland. Sen lagar jag eget fröknäcke som är raw.

12. Drycker

Exempel: grön juice, morotsjuice, tomatjuice, grönt te, örtte, källvatten.

Undvik: saft, coca-cola och andra läskedrycker.

IFD-skalan

IFD-skalans värden har räknats ut utifrån mängden fett och typen av fettsyror, innehåll av antioxidanter, förekomst av B6, B12 och folinsyra, K-vitamin och antiinflammatoriska fytonutrienter. De underlag som använts för beräkningen av IFD-effekten kommer från det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) och ett forskningsinstitut vid Sydney universitet i Australien (Glycemic Index Research Institutet). Formeln för att bestämma IFD-värdena räknades ut från dussintals publicerade studier av olika näringsämnen och deras samband med inflammation i kroppen. Tillvägagångssättet redovisas utförligt i boken ”The inflammation free diet plan”.

IFD tar ställning till individuella näringsämnen, såväl som det inbördes förhållandet mellan olika näringsämnen. Det inkluderar även matens glykemiska index, det vill säga dess effekt på blodsockerhalten. Viktigt är mängden av ett visst näringsämne och hur stark effekten är. Till exempel har stora doser E-vitamin en god antiinflammatorisk effekt, men de små mängderna som finns i solrosfrön ger bara ett par IFD-poäng och där finns även en hög andel omega-6-fettsyror som sänker IFD. (Källa: www.ehdin.com)

Recept

Sanna Ehdin har skrivit en receptbok som heter Sannas matbok, för den självläkande människan, så där hittar man en massa enkla, mättande recept som baserar sig på IFD-principen. Du hittar mera info om IFD-mat på hennes hemsida.