fbpx

Inlägget om jordning innehåller adlinks till Glimja.

Jag kom först i kontakt med jordning för några år sedan och har sovit på jordningslakan sen 2011. Dessutom går jag barfota så ofta jag bara kan sommartid och vinterbadar vintertid. Inte bara är det skönt, det ger också en massa hälsoeffekter som vi kanske inte tänker på eller ens har hört om.

Du kan beställa egna jordningsprodukter med hög kvalitet till dig och din familj från Glimja som levererar i både Sverige och Finland!

I kontakt med jordens läkande energi

Jordning, alltså att jorda sig innebär att man har direkt hudkontakt med Jorden, alltså att gå barfota på gräs, sand, jord och sten. Precis som människan gjort i alla tider. Att bada i hav och sjöar är ett annat bra sätt att jorda sig.

Jorden under oss är en obegränsad källa till läkande energi i form av fria elektroner. Detta är redan ett välkänt vetenskapligt faktum, men ändå något som de flesta av oss kanske inte känner till. Att vara jordad innebär att man har direkt kontakt med Jorden och då “absorberar” fria elektroner.

Förr gick vi barfota eller i läderskor, rörde oss mycket ute och badade i hav och sjöar. Men vi lever idag isolerade så gott som dygnet runt. Vi går med isolerande gummisulor under skorna och rör oss på asfalt och isolerat trä- eller plastgolv och sover utan jordkontakt.

Vi är bioelektriska varelser

Människan är en bioelektrisk varelse, vilket betyder att vår kropp leder elektrisk ström, alltså att elektroner kan förflytta sig genom kroppen. Hela din kropp med sina celler och organ fungerar elektriskt. Vi mäter ju till exempel hjärnans elektriska aktivitet med EEG eller hjärtats med EKG.

Då du har regelbunden kontakt, återställer och stabiliserar elektronerna kroppens eget elektriska tillstånd. Våra kroppar verkar faktiskt vara konstruerade för att vara i direkt kontakt med Jorden. Om den inte är det, kan det hända att dess fysiologiska processer inte fungerar som de ska, vilket i sin tur kan leda till olika typer av sjukdomar.

Man kan idag mäta att då negativt laddade elektroner når din kropp via kontakt med Jorden, neutraliseras de positivt laddade inflammatoriska radikaler som vi alla bär på och genom det försvinner vår positiva elektriska laddning. Kroppen återgår med andra ord till sin naturliga balans.

Regelbunden jordning restaurerar kroppens naturliga elektriska tillstånd, lugnar nervsystemet, reducerar inflammation och ökar blodcirkulationen. Energin från Jorden reducerar kronisk inflammation som ju är ansedd vara den primära orsaken till de flesta moderna sjukdomar. Hälsofördelarna inkluderar bättre och djupare sömn, en känsla av att vara mer utvilad när man vaknar, reducerad smärta och stress samt högre energi.

Clint Ober ägnade sig åt forskning för att bekräfta detta i moderna, vetenskapliga termer. Det gjorde han genom att samla intresserade forskare med expertis inom elektrofysiologi, cellbiologi och biofysik. Hittills har de producerat ett dussintal studier som visar på unika och fascinerande förändringar i fysiologi, sömn, blodkemi och inflammation. Dessa vetenskapliga studier är sammanfattade i boken “Earthing” (svenska: “Att vara jordad”; finska:”Maadoittuminen”) och dessa studier kan läsas på Earthing Institute hemsida.

Skyddad mot strålning genom jordning

När du är jordad är du samtidigt skyddad mot elektromagnetisk strålning och RF-strålning. Man kan mäta spänningen i kroppen med enkla medel och man har då upptäckt att om du utsätts för strålning så höjs spänningen i din egen kropp och om du rör vid elektriska apparater såsom en laptop, höjs den ännu mera. Men genast du rör vid en jordad matta åker spänningen ner till 0 eller nästan 0.

Här kan du se ett videoklipp där David Wolfe demonstrerar detta.

 

Påtagliga effekter av jordning

Om du börjar jorda dig regelbundet så skriv ner före hur du mår, smärtor du känner, sömnproblem, allergier och liknande innan du påbörjar jordningen. Gå sedan tillbaka till listan varje vecka och skriv ner förändringar du upplever. Vissa märker effekt nästan direkt medan andra kanske inte märker något på en månad eller två.

Det är väldigt viktigt att dricka mycket vatten varje dag, framförallt när man börjar jorda sig. Detta eftersom kroppen sätter igång en utrensning och vattnet hjälper att transportera ut orenheterna. Torr hud är ett symptom på att man dricker för lite vatten och torr hud leder sämre elektricitet, så drick mycket rent vatten.

Några kan också få en stark avgiftningsreaktion som oftast går snabbt över. Är du inne i en period av hög stress eller sjukdom kan det motverka de kännbara positiva effekterna med jordning, men bara fortsätt att vara regelbundet jordad. Alla märker skillnad till det bättre i det långa loppet. Men symptomen är övergående, eftersom det är samma sak att sova på ett jordat lakan som att sova direkt på marken, något som är helt ofarligt men som få människor gör. Det handlar bara om att ha fysisk/elektrisk kontakt med jorden vi bor på.

Bilderna, fotograferade med ett mörkfälts mikroskop, visar blodet hos 3 försökspersoner före (vänster) och efter (höger) 40 minuters jordning. De visar en dramatisk förtunning av blodet.

Att vara jordad

 • Motarbetar inflammation.
 • Reducerar eller eliminerar kronisk smärta.
 • Förbättrar sömnen.
 • Ökar energin.
 • Sänker stressen genom att lugna ned nervsystemet och stresshormonerna.
 • Motverkar hormonell obalans.
 • Normaliserar kroppens biologiska rytmer.
 • Tunnar ut blodet och förbättrar blodtryck och blodflöde.
 • Mildrar muskelspänning och huvudvärk.
 • Minskar hormonella och menstruella symtom.
 • Påskyndar läkning dramatiskt och hjälper till att förhindra liggsår.
 • Reducerar eller eliminerar rubbad dygnsrytm (jet-lag).
 • Skyddar kroppen mot elektromagnetiska fält (lågfrekvent emf) och RF-strålning i omgivningen.
 • Påskyndar återhämtningen efter intensiv idrottsaktivitet.

Jordning skyddar mot lågfrekvent EMF (50-60 Hz). Det finns forskning på det, men ingen vet om det skyddar mot högfrekvent strålning (wi-fi, 4G osv som ligger på ca 2,4 GHz).
Jordningssystem

Nu är det ju så att de flesta inte vill – eller kan – gå barfota ute varje dag. Clint Ober har därför utvecklat ett jordningssystem för inomhusbruk som gör det möjligt att vara jordad både hemma och på arbetsplatsen. Du kan jorda dig med hjälp av olika jordningsprodukter. Jordninglakan, jordningssovpåsar och jordningsfiltar har du när du sover eller vilar. Jordningsmatta används vid datorn, TV:n eller i bilen. Jordningsband och jordningsplåster är bra om du vill behandla lokalt samt när du sover, vilar, jobbar eller tränar yoga.

Jordningslakanet skall ligga ovanpå underlakanet så att ni har hudkontakt med det. Använd inga hudkrämer på de kroppsdelar som är i kontakt med jordningslakanet då de försämrar ledningsförmågan mellan huden och silvertrådarna och kan i värsta fall också korrodera silvertrådarna. Också nattlinne och pyjamas förhindrar hudkontakt med silvertrådarna. Så om du måste ha kläder på dig nattetid, se till att de åtminstone är av naturmaterial såsom bomull eller ylle.

Jordningslakan tvättas som fintvätt vid 40 grader. Jag använder tvättnötter, men det kan vara bra att också tillsätta något fettlösande såsom galltvål eller miljövänligt tvättmedel. Jordningslakanen har testats ingående och efter 100 maskintvättar kunde man inte hitta någon påverkan på ledningsförmågan. Gummimattorna kan man tvätta med tvål och vatten och överdraget till gummimattorna tvättas som lakanen.

OBS! Använd aldrig klorin, blekmedel eller sköljmedel, eftersom de får silvertrådarna att korrodera och då förstörs ledningsförmågan! Undvik också vittvättmedel då det innehåller blekmedel.

Anslut

För att jorda dessa kan man använda jordningsstav. Dra ut ledningen genom närmsta fönster och sätt jordstaven i marken, helst där det är fuktigt, ca 25 cm ut från husväggen. Ledningen som följer med jordstaven är nästan 13 meter lång och räcker i de flesta fall till tredje våningen utan problem. Behöver man längre ledning är det bara att beställa en förlängning.

Man också jorda sig via vattenledningsröret till kökskranen, badrumskranen eller vattenburet element. Om vattenledningen är av metall så kan du skrapa av färgen på röret så du får metall mot metall. Kontrollera först att det inte går någon ström i vatten/värmeledningssystemet med en voltmeter!

I Finland och många andra länder kan man även jorda via vägguttagets jordningskontakt, men det svenska elsystemet har en ”falsk” jordning som är kopplad till nollskenan och är absolut inte att rekommendera. I nybyggda hus skall det dock finnas femledarsystem (Terra Neutral Separate, TN-S) och då är det teoretiskt möjligt att jorda sig via jorden i eluttaget med en speciell adapter.

Jordning och eventuell medicinering

Det rekommenderas att man informerar er läkare om jordning, eftersom det kan påverka hur man mår, era medicinska testresultat och möjligtvis kräva en ändring av doseringen av mediciner ni tar. Det rekommenderas att om man tar blodförtunnande medicin, diabetesmedicin som reglerar blodsockret, antiinflammatorisk medicin eller sköldkörtelmedicin, bör man konsultera er läkare om doseringen av medicin då ni börjar jorda er regelbundet!

www.EarthingInstitute.net i USA finns mer information eller läs boken ”Att Vara Jordad.”

Beställ ett eget jordningslakan från Glimja.

Källa: