Det här är så fantastiskt, så det här får du bara inte missa! Är du stressad, utbränd, trött, i klimakteriet, lider av PMS eller ofrivillig barnlöshet eller någon typisk “kvinnosjukdom” eller kanske har du “bara” problem med hormonbalansen? Då måste du komma och lyssna nu! Ja, men lever du i total harmoni så borde du faktiskt komma ändå. Alla kvinnor borde känna till detta!
Lili-Ann Junell-Kousa (som jag skrev om också i våras) kommer till Österbotten nu i höst och föreläser om kvinnors hälsa, hormonkaos och stress. Lili-Ann Junell-Kousa är förutom föreläsare, även sjukvårdslärare och psykoterapeut i familjeterapi. Hon har i över 20 år varit verksam som utbildare inom hälso- och sjukvård. Här hittar ni också hennes hemsida.
Ni som hört mig föreläsa vet att jag ofta pratar om hur vår hormonbalans störs av en massa kemikalier vi har i vår vardag idag. Men medan jag föreläser om var dessa kemikalier gömmer sig och hur du kan undvika dem och hitta effektiva, billiga och hälsosamma alternativ, så föreläser Lili-Ann om vad som händer i kroppen av kemikalier och stress och hur detta påverkar vår hälsa. Och den som hört Lili-Ann förut prata om hormoner kommer inte att uppleva mycket upprepning! Hon förnyar sig hela tiden och läser ny litteratur och hittar nya intressanta saker som hon vill delge.
Anmäl dig genast och ta med dottern, mamman, syrran och väninnorna!

22.10. Pedersöre MI: Kvinnohjärtats hälsa och ohälsa
Den vanligaste sjukdomen, likaså dödsorsaken bland kvinnor är hjärt- och kärlsjukdomar, inte cancer som flertalet kvinnor har trott. Kvinnans hjärta drabbas av sjukdom i samma utsträckning som mannens, men tio år senare, emedan risken ökar efter klimakteriet. Orsakerna till hjärtohälsa avviker till en del från männens, det samma gäller symtomen. Nästan enbart kvinnor drabbas av tysta infarkter, brustet-hjärta syndrom, rytmstörningar och plötslig död efter en hjärtesorg eller extrem mental stress. Enligt nyare forskning kan det kan hänga ihop med att kvinnohjärtat har ett speciellt emotionellt och socialt rum med plats för känslor och nära relationer. Här hittar vi också riskfaktorerna till olika hjärtstörningar. Servering ingår i kursavgiften.

03.11. Malax-Korsnäs MI: Varför är jag så trött hela tiden?
Långvarig stress, psykosocial, arbetsrelaterad etc. med åtföljande utmattning leder till för höga stresshormoner. Utan återhämtning med ett ständigt påslag av stresshormoner drabbas kroppen med tiden av hälsoproblem, bl.a. i form av binjureutmattning, sköldkörtelunderfunktion, fibromyalgi och i värsta fall av kroniskt utmattningssyndrom – CFS. Du får lära dig om vikten av att upptäcka kroppens tidiga alarmsignaler och om de vanligaste symptomen, men också om vad din kropp behöver för att kunna återställa hormonbalansen och välbefinnandet. Anmäl dig senast 27.10.

04.11.  Vasa Arbis: Kvinnor och hormoner
Långvarig stress, psykosocial, arbetsrelaterad etc. med åtföljande utmattning är påfrestande för kvinnohjärnan. Det leder förr eller senare till omfattande hormonkaos och obalans mellan hormoner och signalsubstanser, med allt från PMS, endometrios, problem i samband med menopausen och depression till symtom som härleder från binjurar och sköldkörteln. Syntetiska hormoner har i åratal erbjudits kvinnor som enda alternativ för hormonell obalans, p-piller som det säkraste alternativet för undvikande av graviditet och SSRI-mediciner i första hand för en misstänkt depression. Men i dag blir kvinnor allt mer upplysta om att kroppen är en helhet och att det numera finns naturliga, riskfria alternativ till hormonbehandling, så kallade bioidentiska hormoner, som kroppen känner igen och mår bra av.

05.11.  Vörå-Oravais-Maxmo MI: Kvinnor och stress
Stress finns av många olika slag och antalet stressorer ökar i takt med samhällsutvecklingen och kraven. Även om vi reagerar olika på stress och påfrestningar, så är stress likaväl den vanligaste orsaken till sjukdom i dag. Kvinnokroppen var aldrig menad för långvarig stress, allra minst s.k. hemstress, inte heller hennes hjärna, som är mycket känslig för psykosocial och arbetsrelaterad stress. Utan stressanering och tid för återhämtning blir följden ett hormonkaos i kroppen, som i värsta fall leder till ohälsa och sjukdom. Är det därför som stressrelaterade sjukdomar är så mycket vanligare hos kvinnor än hos män? Finns det något vi själva kan göra? 

06.11.  Närpes vuxeninstitut: Kvinnor och hormoner
Kvinnohjärnan är betydligt mera stresskänslig än mannens. Långvarig stress kan ge upphov till hormonkaos och påverka kvinnors hälsa och livskvalitet. Syntetiska hormoner har i åratal erbjudits kvinnor som enda alternativ för hormonell obalans. Numera finns det också naturliga alternativ, så kallade bioidentiska hormoner. Sjukvårdslärare Lili-Ann Junell-Kousa redogör för skillnaderna mellan syntetiska och bioidentiska hormoner, och ger tips om hur man kan skaffa bioidentiska hormoner.

20.11.  Kronoby MI: Från hormonobalans till hormonbalans
Hormonell obalans kan uppträda i vilken ålder som helst – före, under eller efter menopausen. Orsakerna varierar och kan inkludera faktorer i omgivningen, i födan vi intar eller ha med ärftlighet och åldrande att göra. De syntetiska hormoner och läkemedel som erbjuds kvinnor idag är mestadels symtomlindrande och räcker sällan till att lindra lidandet som många går igenom. Lyckligtvis finns det naturliga hormoner, tillskott och kompletterande behandling, som kroppen känner igen och som riktar in sig på hela kvinnan.

21-22.11. Pedersöre MI: Sådan mormor – sådan mor – sådan dotter 

Workshop omfattande ca 8 timmar. Begränsat antal deltagare.
Varje kvinna är dotter till en mor, förenade med ett band som består från födseln till döden. Hur stort inflytande hade egentligen våra mammor på oss? Jo, mera än vi tror och vill. Många av de svårigheter som vi möter i livet, i arbetslivet, i parrelationer är länkade till relationen till mamma. Den har en mäktig effekt på våra nuvarande handlingar, med make, barn, vänner och inte minst oss själva. Våra mammor har gjort så gott de kunnat, liksom deras mammor, om än de kanske aldrig kunde se sin vuxna dotter som annat än ett barn. För att bryta negativa mönster som annars går i arv behöver vi se på vår mor med den vuxna dotterns ögon, kliva ut ur hennes skugga och ta eget vuxenansvar.
Här hittar ni fler kurser som Lili-Ann drar runt om i Finland!

Gillade du detta? Då kanske du också gillar följande