fbpx
I söndags for jag och min man på lägenhetsvisning inne i Vasa centrum. Det var nämligen visning på en lägenhet som renoverats med 100% ekotänk! Heja heja, sa vi! Det måste vi ju uppmärksamma, eller hur?

Huset ligger centralt på Museigatan och är byggt 1954, så hela lägenheten blommar av ljuvligt 50-tal i milda färger och nya material. Det är bröderna Jonathan och Isac Hemming som står bakom projektet med sitt företag Vakart. De har valt att bygga utan gifter och onödiga kemikalier som kan störa hälsan, så naturligtvis är det då ekologiskt som är den självklara vägen.

Jag älskar deras nya trägolv. Det var så mjukt och skönt och jag gled fram över golvet i mina “stickastrumpor” under hela vårt besök. Golvet var gjort på gran med en mörkvaxad yta. Det var så vackert och skönt att gå på.

I lägenheten fanns naturligtvis också ett ekokök. Puustelli har nämligen kommit ut med den hittills enda ekologiska köksinredningslinjen i landet! Eller så vitt jag vet i alla fall. Serien har lanserats i höst och de har redan sålt ett 40-tal kök i sin ekolinje Miinus. Snygga dörrar i helträ och luftigt innandöme där inga giftiga kemikalier använts. Så håller ni på och planerar kök ska ni passa på nu!

Bröderna har själva inrett lägenheten med stilrena möbler från Vepsäläinen och Aveo. Och jag tyckte det var så bra att vardagsrummet var inrett utan TV. Det gav en sån skön energi i rummet. Pinna-gungstolen i vardagsrummet blev en ny personlig favorit!

Här kommer några bilder från lägenheten. Jag hade glömt min kamera hemma så fotona är tagna av Jonas Udd. Tack för det!

Hallen
Så här ser det ut när man kliver in.
Retrodörrar till skåpen.
Köket
Köksbänken är gjuten av återanvänd betong och oljad.
Underbara Smeg!

Retrohyllor i trä och mortel i sten.

 Vardagsrummet
Observera nu pinnagungstolen med den rutiga filten. (Syns lite dåligt tyvärr.)
Mörkvaxat trägolv av gran.
Skön energi i rummet.
Smart gardinlösning.

Balkongen

Mysig balkong.
Sovrummet
Luftigt sovrum.
Klädvårdsrum/walk-in-closet
Planlösningen

Vi hoppas bröderna Vakart bjuder på många nya ekolägenheter framöver!