Jag blir så inspirerad av att lyssna på kloka och intelligenta kvinnor (män också förstås)! Och min nyfunna vän Lili-Ann Junell-Kousa är i allra högsta grad en av dem! Henne har jag haft den stora förmånen att få lyssna till ikväll (igen).
Hon fick en närmast fullsatt sal på Kulturskafferiet Ritz, så Vasa Arbis kan vara riktigt stolta över sin satsning! Igår föreläste hon i Petalax med temat ”Varför är jag så trött hela tiden” och hade över 70 ivriga deltagare! Och ännu är hon inte färdig, för imorgon kommer hon till Vörå och pratar om ”Kvinnor och stress” och på torsdag pratar hon igen om ”Kvinnor och hormoner” i Närpes. Ni får bara inte missa detta alltså!
Låt mig dela några guldkorn. Ikväll gick hon in på hur viktiga hormonerna är för oss kvinnor och hur lätt det blir obalanser på grund av många yttre faktorer. Jämför med kvinnan för 100 år sen. Hon fick mens vid 16 års ålder, blev gravid tidigare och hade flera graviditeter, ammade mera och fick mens 100-200 gånger i sitt liv. Dessutom var menopausen naturlig.
Idag får hon mens vid 10-12 års ålder (ibland ännu tidigare), blir gravid senare med färre graviditeter, ammar mindre och får mens 350-400 gånger. Dessutom färgas mensen av ständiga blödningar och/eller sjukdomsliknande tillstånd som migrän, myom, smärtor, anemi, infertilitet, endometrios, pcos, cancer, och så vidare.
Så vad påverkar denna förändring? Den allra störta boven är stress. Stressen gör att våra hormoner hamnar i ett totalt kaos – inte bara könshormoner såsom östrogener, progesteron och testosteron, utan alla våra hormoner. Sen blir det inte bättre av att vi får i oss hormonstörande ämnen från vår miljö, mat, kosmetika, kläder, prylar, plaster och läkemedel.
Men det finns hopp. När det gäller vår mens, stresshantering och hormonbeteende (och nästan allt annat) styrs 75% av de livsstilsval vi gör varje dag. Det är dessa val jag pratar om på mina föreläsningar om raw food, hudvård och ekohushåll.
Dessutom kan vi påverka det med bioidentiska hormoner som är både evidensbasereade och inte har några negativa biverkningar. Jag har redan tidigare skrivit lite om naturligt progesteron när Lili-Ann var till Jakobstad i våras.
Hormonnnivåerna kan man balansera effektivt genom att smörja sig med en bioidentisk östrogenkräm (såsom Estriol-Care) och/eller progesteronkräm (såsom ProgesterAll, Emerita Pro-Gest, Progeste Crem eller Kokoro). Menopauskvinnor tar båda krämerna, medan yngre tar ofta bara progesteronkrämen. Om du vill kan du kolla först hur dina nivåer ser ut! Det finns enkla test du kan göra hemma och skicka till labb för undersökning.
![]() |
Lili-Ann Junell-Kousa |
Får vi däremot i oss syntetiska ”hormoner” såsom gestagen får vi genast biverkningar som depression, oro, dålig sexlust, huvudvärk, acne, värk och på sikt ökad risk för stroke, blodproppar samt bröst-, livmoder- och äggstockscancer. Så skippa p-pillren, tjejer. Här finns tips på bättre alternativ!
Förutom detta behöver vi också ta tillskott som håller hög kvalitet (såsom Holistic eller Helhetshälsa som kan köpas från www.nu3.fi):
- Omega 3 (fiskolja)
- Multivitamin (t.ex Solgar)
- D-vitamin
- Probiotika
- Jod
- Magnesium
- Kalcium (eventuellt)
- Ubiqinon, Q10
- Jättenattljusolja
- Zink
- Vitamin B12 och B6, samt folsyra
Dessutom är det viktigt att vi har en positiv attityd och tänker glada tankar, djupandas, dricker 2,5 liter rent vatten varje dag, äter ekologisk och bra mat samt rör på oss varje dag.
Detta var nu några axplock från över två timmar fullproppade med en inspirerande Lili-Ann. Ni måste definitivt lyssna på henne själva, för denna korta sammanfattning gör henne inte rättvisa.
Dessa kurser alltså på kommande i Österbotten ännu i höst:
- 05.11. Vörå-Oravais-Maxmo MI: Kvinnor och stress
- 06.11. Närpes vuxeninstitut: Kvinnor och hormoner
- 20.11. Kronoby MI: Från hormonobalans till hormonbalans
- 21-22.11. Pedersöre MI: Sådan mormor – sådan mor – sådan dotter
Hon har också fler föreläsningar på gång, avslöjade hon. Bland annat en om sköldkörteln och en om kvinnor och depressioner. Dem ser vi fram emot! Så kanske kommer hon till Österbotten igen till våren? Skicka genast önskemål till Arbis/MI/Vuxeninstitut nära dig!
Jag läste nyss om att morot ska vara bra mot klimakterie-vallningar då det innehåller ett ämne liknande östrogen, vet du nåt om detta? Jag lider av vallningar sedan mars då jag opererade bort min livmoder pga ett stort myom. Har inte sovit en hel natt sedan dess… Fattar inte hur jag ska stå ut i kanske 20-30 år till…