fbpx

Pratade med min yngre lillasyster på telefon idag och hon frågade mig varför jag inte skrivit något om chiafrön på Morotsliv. Jo, men det har jag visst, svarade jag. Men då när jag skulle leta upp det åt henne så insåg jag att hon hade rätt! Inte ett ord har jag skrivit om mitt kära chiafrö som jag ju äter periodvis nästan varje dag! Så kan vi ju inte ha det, så nu ska vi genast göra ändring på det.

Chia – superfröet

Chia (Salvia hispanica) är en ettårig salviaväxt, som kan växa upp till en meters höjd. Chia kommer ursprungligen från Mexiko, men odlas nu i stora delar av Sydamerika och Australien. Blommorna är blå och bildar kapslar som innehåller de vackra chiafröna.


Chia är, sin blygsamma storlek till trots, ett frö som är rena rama bomben näringsmässigt. Chia innehåller massvis med mineraler, fiber, protein och hela åtta gånger mer omega-3 än lax. (Ja, chia innehåller förstås varianten ALA av Omega-3, och inte EPA och DHA som finns i lax. Men vi kan kan omvandla ALA till EPA och DHA, med rätt byggstenar.) Omega-3 är starkt inflammationshämmande och otroligt bra för hjärta och kärl samt motverkar PMS och depressioner.

Chiafrön är en mycket bra källa till vegetabiliskt protein, eftersom fröna har en proteinhalt på 21 procent och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna. Det är lika mycket protein som i nötkött. Chiafrön innehåller mängder av antioxidanter som skyddar kroppens celler från fria radikaler. De innehåller viktiga mineraler såsom magnesium (som är bra för hjärta, muskler, skelett), zink (som är bra för hud och hår), kalium (som är bra för njurarna) samt järn, fosfor, kalcium och kalium.
Energibomber som ger uthållighet och ett stabilare blodsocker

De är otroligt energirika och ger kraft och ork vid tuffa fysiska ansträngningar. Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Enligt den bästsäljande boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” är chiafröet en av anledningarna till att tarahumara­folket, eller rarámurifolket som de också kallas, i Mexiko anses vara världens bästa långdistanslöpare. De lär nämligen ska ha chia som basföda och dricker också drycken Chia Fresca eller Iskiate som är gjord på chia.

Chiafröna är alltså bra för uthålligheten, men de gör också att blodsockernivån stiger långsammare när man har ätit, vilket både motverkar diabetes och fettinlagring. Vid blötläggning bildas det nämligen en gelé, eftersom kostfibrerna i fröna är vattenlösliga. Chiagelén bildar i magen en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer och kolhydraterna i kosten.

De har ett ganska hårt skal som inte hinner smältas ner i sin färd genom vårt mag-tarm-system, men om vi tuggar sönder fröna eller gör chiakross kommer vi åt mera av näringen och energin. Precis som med linfrön med andra ord. Men om du gör chiakross (eller linfrökross också för den delen) så gör det direkt innan du ska äta dem, annars hinner de härskna.

Förutom att de innehåller mycket näring så är de också väldigt bra för tarmen. Nästan 90 procent av kolhydraterna i chiafröet utgörs av vattenlösliga fibrer, som jämnar ut blodsockret och förbättrar tarmfunktionen. När det gäller tarmen så går det bra att äta också hela frön, de måste alltså inte krossas. Fröna sväller när de blötläggs och det gör tarminnehållet smidigare och minskar därför risken för förstoppning. Men då är det förstås viktigt att blötlägga dem först och även att dricka mycket så de inte suger åt sig vätskan i magen och tarmen.
Använd chiafrön
När man blötlägger chiafrön suger de åt sig vätska och bildar ett geléliknande hölje som gör att de börjar se ut nästan som fiskrom i konsistensen.Jag har sett en rekommendation på att man ska äta 1 msk chia per dag, men ibland äter nog jag mera och ibland mindre. Jag har inte märkt av några problem fast jag ätit 2-3 msk per dag. Viktigt förstås att blötlägga och dricka desto mera vatten då.


Du kan enkelt göra chiagéle så här:

  1. Blanda 1 del frön med 9 delar vatten.
  2. Rör om en stund tills fröna sjunkit ner, eftersom de gärna flyter upp till ytan i början.
  3. Låt stå minst 15 minuter eller till och med över natten i kylskåp.
  4. Smaksätt gélen och öt den som den är
  5. Eller blanda ner den i smoothien, gröten eller filet.

Man kan också ha chiafrön till annat, såsom att:

  • Strö dem över salladen och maten
  • Rör ner dem i morgongröten
  • Blanda dem i müsli
  • Mjölersättning – ersätt en del av mjölet med chia om du bakar bröd
  • Äggsubstitut – blanda 1 msk chia i 3 msk vatten och låt dra 15 minuter vid bakning
  • Sylt – blanda 1 msk chia med 3-4 dl bär (beroende på hur vattniga de är), mixa och låt dra 15 minuter.
  • Som sportdryck. Se recept på Chia Fresca / Iskiate här ovan.

Jag kommer inom kort att bjuda på mina favoritrecept med chia här på Morotsliv, så håll utkik!

Handla chiafrön
Chiafrön finns att köpas till och med på större livsmedelsbutiker idag, förutom ekobutiken och hälsokosten.På nu3.fi kan du köpa chiafrön (och allt annat de har att erbjuda) 15% billigare, om du ger ”morotsliv” som rabattkod!