fbpx

Antirynkmask som är billig, helt naturlig, effetiv och som du kan göra själv hemma. Låter det för bra för att vara sant? Det är lätt!

Ansiktsmasker är bra till mycket. De tar bort gamla döda hudceller, hjälper att tömma porer och ger näring och fukt åt huden. För en frisk hy kan man med fördel göra egna ansiktsmasker regelbundet, och det behöver varken vara dyrt eller svårt.

Naturligt antirynk

Om man vill undvika rynkor finns det en massa antirynkkrämer som man får betala skjortan för och som lovar än det ena och än det andra. Men faktiskt så har de ingen större effekt. Det som däremot har effekt är kollagen!

Kollagen är ett fiberprotein som utgör en tredjedel av allt protein hos däggdjur. Kollagen finns framför allt i stödjevävnad som hud, ben, senor och blodkärlsväggar och bildar slitstarka fiberstrukturer som ger struktur, stadga och elasticitet.

Buljong mot rynkor

Om man vill undvika rynkor ska man äta mycket buljong kokt på fiskben, hönsskrov eller andra ben, eftersom du får en massa kollagen från skinnet, benen och brosken. Det gör din hud mera elastisk, vilket ger mindre rynkor. Låt det koka ca 12 timmar med lite lök och grönsaker, en skvätt vinäger och lite salt.

Låt sen svalna, sila av och frys in i lämpliga förpackningar så du har för en tid framöver. Använd i soppor och såser eller drick den som den är. Fantastiskt hälsosamt!

Annat som är bra mot rynkor är att äta mycket antioxidanter som finns i till exempel blåbär, jordgubbar, hallon, hjortron, kiwi, paprika, broccoli, fet fisk, vattenmelon, solrosfrön, mandlar, nötter, olivolja, avokado, morötter, spenat, äggula och rödvin i små mängder. Undvik socker, vitt mjöl och mättat fett (förutom kokosolja förstås). Undvik även stress, rökning och sol.

Antirynkmask som tar bort pormaskar

Även om kollagen gör mest nytta invärtes, kan man också göra små punktinsatser utvärtes. Idag ska vi göra en antirynkmask av gelatin, för gelatin består ju av just kollagen.

antirynkmask

Ingredienser

 • 1 msk gelatinpulver
 • 2 msk varmt vatten
 • 1 msk färskpressad citronsaft
gelatinmask

Gör såhär

 1. Rör ner gelatinpulvret så det löser sig i det varma vattnet.
 2. Tillsätt citronsaften och blanda om.
 3. Applicera på ansiktet och halsen. Använd baksidan av matskeden.
 4. Låt masken verka i 15 minuter.
 5. Skölj med varmt vatten.

Bort med pormaskarna

 1. Gör ett ångbad för ansiktet så porerna öppnar sig av värmen.
 2. Blanda ner gelatinpulver så det löser sig i det varma vattnet.
 3. Tillsätt citronsaften och blanda om.
 4. Applicera gelatinmasken på ansiktet med hjälp av baksidan av matskeden. Undvik ögonbryn, ögon och läppar samt eventuellt skägg om du är man.
 5. Låt masken verka i 20-30 minuter tills den stelnat och blivit skinnaktig, men inte krispig.
 6. Dra bort masken. Nu följer gamla hudceller och de svarta pormaskarna med masken.
 7. Skölj bort eventuella rester och torka med lite jojobaolja.

Tips!

Om man vill ha en vegansk variant så kan man istället använda halva mängden xantangummipulver eller agar agar.