fbpx

Magnesiumbrist är något de flesta av oss har, eftersom vi ofta äter för lite av de gröna bladen som innehåller mycket magnesium och stressar för mycket. Magnesium är vattenlösligt och därför måste vi fylla på med magnesium varje dag för att musklerna ska kunna slappna av, så därför kan det vara bra att ta magnesiumtillskott varje kväll och gärna också morgon.

Men om man får kramp i musklerna eller de blir stela och ömma kan det – förutom tillskotten – vara bra att direkt kunna spraya på magnesium utvärtes för att få en snabb, avslappnande effekt. Därför är den också bra mot stress och för en god sömn.

Avslappnande magnesiumolja

Det är egentligen lite knasigt att det heter magnesiumolja, för egentligen innehåller det bara magnesiumklorid och vatten – ingen olja. Men den känns lite oljig i konsistensen när man smörjer på den, så det är väl därför.

Ingredienser:

  • 1 del magnesiumkloridflingor
  • 1 del rent vatten

Gör såhär:

  1. Koka upp vattnet. Det får gärna vara filtrerat så det inte innehåller andra kemikalier.
  2. Lös upp flingorna i det varma vattnet. Det går också med kallt vatten, men det tar längre tid.
  3. Låt svalna.
  4. Häll i en liten sprayflaska. Du kan förvara eventuell överloppsmagnesiumolja i en större glasburk.
  5. Spraya några duschar på sjuka muskler och smörj in.

Den håller i rumstemperatur i minst 6 månader. Lukta på den så vet du.

Ibland kan det pirra lite i skinnet. Det är inte farligt och försvinner snabbt efter lite tids användning, men om du tycker det känns obehagligt kan du blanda i mera vatten. Om du behöver så kan du skölja bort det efter en hav timme eller så låter du den vara kvar.

Efter några minuter kan du smörja in dig med ekologisk, kallpressad kokosolja och massera lite.

Kort om magnesium

Magnesium är ett väldigt vanligt och mycket viktigt mineral i kroppen som finns i våra celler och ingår i ett hundratal av dina enzymer. Magnesium förbrukas som sagt vid stress, så därför kan man ibland märka av magnesiumbrist genom trötthet och depressioner. Magnesiumbrist kan uppkomma om man äter dåligt, idrottar hårt och svettas mycket, eller använder allt för mycket vätskedrivande läkemedel.

Magnesium ger energi och vitalitet och behövs för att tillverka må-bra hormonet serotonin som verkar lugnande för kroppen. Antioxidanten magnesium är bra för nervfunktionen, leverns funktion, immunförsvaret, hormonsystemet och matsmältningen, hjärtfunktionen och motverkar cancer. Den är också basande och detoxande.

Mediciner, tarmsjukdomar och dålig kost kan ge brist. Begär efter choklad kan vara vanlig vid magnesiumbrist. De flesta utom vegetarianer lider ofta brist på magnesium, och gravida, alkoholister och diabetiker behöver ofta ta tillskott.​

Magnesium behövs för optimalt intag av kalcium. Tyvärr äter vi alldeles för mycket kalcium och för lite magnesium dag. Upptaget av magnesium ökar tillsammans med B6-vitamin. Har du brist på magnesium anses det kunna försvåra upptaget av D-vitamin. Överdosering av zink medför minskat magnesiumintag.