fbpx

Lucka 16

Idag ska vi uppmärksamma männen! Visste du att män ofta satte doftmedel i skäggen förut, men när skäggen försvann mer och mer, gick 1900-talsmannen över till rakvatten och hårvatten för att dofta gott. Men parfymerade sig, nej, det gjorde mannen aldrig. En etikettbok sa så sent som 1958: “En riktig karl parfymerar sig aldrig, på sin höjd kan han dofta en aning hårvatten.”

Så idag ska vi laga ett rakvatten som vårdar, läker och ger en frisk doft. Detta blir ju också en bra julklapp! 
Rakvatten med aloevera
Alkoholen är antispetisk och vinägern ger rätt pH, passar alla hudtyper och är särskilt lämpliga för eksemhud och känslig och lättirriterad hy då den lugnar och lindrar klåda. Trollhassselns garvämnen är starkt sammandragande, blodstillande, sårläkande, antiseptisk, inflammations- och infektionshämmande på hud och slemhinnor.
Saften som kommer från aloeverabladen är mycket inflammationshämmande och ett effektivt sårläkande medel. När saften torkat bildar den ett skyddande lager på huden. 
Den eteriska oljan av sandelträ är bra i rakvatten, eftersom den är sammandragande, stimulerande på blodcirkulationen, antiseptisk, svamphämmande samt lindrande och lugnande på småskador. 
Ingredienser:
 • 1 dl alkohol såsom tinktur, brännvin eller vodka 40%
 • 1 dl ättika eller vinäger
 • 1 dl vatten, björklövsinfusion eller trollhasseldekokt
 • 1 msk aloe vera-saft
 • 50 droppar sandelträ eterisk olja (sandelträ kan doseras högre än andra eteriska oljor)
 • 10 droppar av citron, pepparmynta, petitgrain eller rölleka eterisk olja

Gör såhär:

 1. Mät upp vätskorna och blanda samman i en skål.
 2. Man kan köpa 100% aloe vera i hälsokostbutiken eller göra som mig och filéa ett blad direkt från plantan och mixa.
 3. Häll allt i en vacker glasflaska med tätt lock.
 4. Sätt på en fin etikett.
 5. Efter rakningen häller man en skvätt rakvatten i handflatan och gnider ut över båda händerna och klappar in i kinderna.
Tips för rakningen! 

Ångbad

Före rakningen kan det vara bra att förbereda huden genom att gå i bastun eller ännu bättre göra ett ångbad för ansiktet. Så här gör du ångbadet:

 1. Sätt en näve torkade eller färska björklöv i ett kar och häll på hett vatten.
 2. Luta ansiktet över bunken med en handduk över huvudet som ett tält. 
 3. Sitt så i ca 5 minuter.
 4. Låt huden lufttorka, påbörja helst rakningen genast.

Raklödder från olivtvål

Sen vill du säkert slippa kemikalierna från raklöddret man kan köpa i butiken? Jo, jag kunde ju tro det. Då ska jag berätta att som raklödder är olivtvål fantastisk skön! Dessutom är den billig. Arbeta upp ett lödder på kinderna, hakan och halsen och sätt gång med rakningen. Olivtvålen torkar inte ut som många andra tvålar gör.

Aleppotvål

Om du lyckas få tag i ekologisk aleppotvål med mycket kallpressad lagerbärsolja är det ännu bättre. På grund av dess antibakteriella egenskaper är lagerbladsoljan i aleppotvålen bra vid skärsår och blåmärken. Oljan har antiseptiska egenskaper är bra för allergisk hud och hud med utslag. Ju högre halt av lagerbärsolja, desto mer fuktighetsbevarande verkar tvålen.

Både olivtvål och aleppotvål funkar också bra om du vill raka benen eller armhålorna!

Lycka till!