fbpx

Lucka 20

Jag har länge letat efter ett bättre alternativ för spolarvätskan till bilen. Jag tycker att det är helt otroligt hur starkt den där vanliga spolarvätskan stinker när man sprutar den på vindrutan. Hela bilen fylls av stanken och man måste hålla andan ett bra tag medan man öppnar fönstren och vädrar. Detta kan ju aldrig vara bra, tänker jag då. Så idag ska vi röra ihop ett bra alternativ som inte stinker parfymer utan snarare doftar citron och lite ättika och som ger en glänsande ren vindruta.

Schysst spolarvätska

Detta recept ger ca 3,5 liter färdig spolarvätska.

Ingredienser:

  • 3 liter vatten
  • 4,5 dl ättika, 10%-ig
  • 2 msk ekologiskt diskmedel
  • ev. 20 droppar eteriska olja av citron
  • ev. några droppar blå livsmedelsfärg
Gör såhär:
  1. Hitta en passlig kanister och fyll på med vatten.
  2. Blanda i ättikan och rör om ordentligt. Om du har 24%-ig ättika räcker det med ca 2 dl.
  3. Rör försiktigt i diskmedlet.
  4. Droppa i några droppar eteriska olja av citron för en frisk doft. Kan lämnas bort.
  5. För säkerhets skull, som varning så ingen går och dricker spolarvätskan av misstag, kan man ännu tillsätta några droppar blå livsmedelsfärg. Kan lämnas bort.
Vintervariant
Sällan behöver man använda spolarvätska vintertid, men det händer ju ibland när det är bara några grader kallt. Men när det blir minusgrader kan denna frysa. Därför kan det vara bra att tillsätta sprit i sin spolarvätska under vintern. (Sommartid hjälper spriten också till att tvätta bort de envisare insekterna man krockat med.)
Enklast hittar man kanske T-sprit eller T-röd (kallas också teknisk sprit eller taloussprii på finska) som man kan köpa på bensinstationen. Den tillsätts enligt följande tabell, beroende på hur kallt det är där man bor. Mängden är baserad på 3,5 liter färdig schysst spolarvätska.
Tillsätt så här:

1,17 liter T-sprit vid -11°C
1 del T-sprit  + 3 delar schysst spolarvätska
1,75 liter T-sprit vid -17˚C
1 del T-sprit + 2 delar schysst spolarvätska
3,5 liter T-sprit vid -28˚C
1 del T-sprit  + 1 del schysst spolarvätska
Varning!
T-Röd är jättestark eftersom den innehåller 95-procentig etanol. Den är denaturerad och är svagt rödfärgad. T-Röd är brandfarlig! Vid spill spolas ytan med vatten, torka upp eller låt dunsta. Sörj för god ventilation och tänk på brandrisken.