fbpx
Enligt RFSU använder ca hälften av vuxna sexleksaker och även om en del tycker sexleksaker är lite av ett tabubelagt ämne så är det ingalunda någon ny grej. Tyska arkeologer har funnit en 28 000 år gammal dildo i sten och utöver detta så anser forskarna att sexleksakernas ursprung förmodligen finns att hitta i Kina. En del produkter används främst för att göra sexlivet lite roligare, andra för att underlätta sexualiteten för personer med en funktionsnedsättning.

När nu filmen “50 Shades of Gray” hade premiär i helgen förväntar man sig att försäljningen av sexleksaker ska öka i landet. I Europa steg försäljningen redan då böckerna lanserades, men då märktes inte mycket i Finland. Men nu tror man det kan bli ett större intresse.

Och vackert så. Men tyvärr innehåller många leksaker kemikalier som man kanske inte vill ha att göra med. Speciellt inte just “där”. Luktar de kemikalier är det bäst att slänga dem, men även den som inte luktar kan vara luriga.

Farliga kemikalier

När Testfakta undersökte fyra olika dildos 2012, upptäckte man flera farliga ämnen i alla fyra sexleksakerna. En av dem innehåller DIDP, en farlig så kallad ftalat som är hormonstörande och kan skada levern vid höga halter. Man hittade även cyclohexane dinonyl ester i tre av dildosarna medan den fjärde innehöll, iso-/tereftalater och di(2-ethylhexy)adipat.

Danska kemikalieinspektionen fann också de höga ftalatnivåer i sexleksakerna för några år sedan och Greenpeace fick så oroväckande resultat att det tyska miljöpartiet gick ut och varnade för hälsoriskerna med sexleksaker. Det positiva med detta var att följderna blev att en del tillverkare i dag marknadsför sina produkter som ftalatfria.
Alternativa lekgrejer
Om man vill hitta sexleksaker utan skadliga kemikalier eller av naturmaterial, så finns det faktiskt flera alternativ. Men det kan vara bra att först fundera på vad som är viktigt för dig, för det är ju alltid en smaksak. 
Ska den till exempel vara hård eller mjuk? Hård yta upplevs ofta som större än mjuka och förmedlar vibrationer bättre, medan mjuka är mera verklighetstrogna. Ska den ha en slät yta eller en som ger mer friktion? Vilken storlek? Hur lång livslängd bör den ha? Hur ska man sköta hygienen? Och hur mycket får den kosta?
När du ska köpa är det viktigt att se till att leksaken har en tydlig innehållsförteckning och en tydlig avsändare. Seriösa företag är stolta över sina produkter, intresserade av kundernas feedback och därför enkla att nå. Mjuka sexleksaker av jelly, latex, pvc och cyberskin är svårare att rengöra och kan innehålla varierande halter av ftalater, även om de nu bör hålla sig nu inom EU:s gränsvärden vid beteckningen ”non-toxic” och vara märkta CE. Men det är ändå ofta just dessa som ställer till med problem. 
Naturgummi och latex kan man tycka vore bra, men de är tyvärr ofta en miljöbov om de inte är miljömärkta och kvaliteten varierar mellan olika fabrikat. Det är ganska vanligt att vara allergisk eller överkänslig mot naturgummi och latex. Naturgummi är dessutom poröst och kan vara svårt att rengöra bra. 
Men det finns bättre alternativ gjorda av glas, sten, keramik, silikon, trä och metall som är giftfria, lätta att rengöra och säkra att använda.
Glas

Det finns en del olika glasdildos på marknaden som är tillverkade av extra hållbart borosilikatglas och som kan hålla en evighet. Det är reptåligt, allergivänligt och har unika egenskaper som tål extrema temperaturskillnader. Men om du råkar tappa den mot något hårt och hittar en spricka i din leksak så ska du inte använda den. Glas har mellantung vikt passar bra för lekar med värme och kyla. 

Glidmedel
Glas funkar tillsammans med alla typer av glidmedel. Ekologiskt kallpressad kokosolja fungerar fint.

Rengöring

Rengör med en mild tvål och vatten eller antibakteriellt rengöringsmedel (gärna alkoholfritt). 
Glas kan köras i diskmaskinen och kokas.
Sten
Stenleksaker är tunga, hårda och har ofta mer friktion än glas och metall. Dessutom kan sten hålla värme eller kyla i timtal. Det finns också så kallade yoniägg som även hjälper att bygga upp muskulaturen samt motverka inkontinens och framfall.

Glidmedel

Sten funkar tillsammans med alla typer av glidmedel. Ekologisk, kallpressad kokosolja fungerar fint.

Rengöring

Rengör med en mild tvål och vatten eller antibakteriellt rengöringsmedel (gärna alkoholfritt). 
Sten kan också köras i diskmaskinen och kokas. 
Keramik

Keramikleksaker har en hård, glansig yta och håller en livstid. Vissa är dessutom ihåliga så att du kan fylla dem med varmt eller kallt vatten.

Glidmedel
Keramik funkar tillsammans med alla typer av glidmedel. Ekologisk, kallpressad kokosolja fungerar fint.

Rengöring

Rengör med en mild tvål och vatten eller antibakteriellt rengöringsmedel. 
Keramik kan också köras i diskmaskinen och kokas.

Silikon

Silikon är enligt många ett av de absolut bästa materialen för sexleksaker. Silikon kan vara allt från supermjukt till stenhårt och kan vara helgjutna eller ha silikonöverdrag. Det har lång livslängd, är enkelt att hålla rent och allergi eller överkänslighet mot silikon är sällsynt. 
Glidmedel
Undvik silikonbaserade glidmedel, de kan skada ytan. Ekologisk, kallpressad kokosolja fungerar fint.
Rengöring
Rengör med mild tvål och vatten. Helgjutna leksaker kan tvättas i diskmaskinen eller kokas. Undvik rengöringsmedel som innehåller alkohol, bensin eller aceton som torkar ut och kan ge sprickor.

Trä

Dildos gjorda i till exempel körsbärsträ har också blivit populära och finns i olika design och utformning och är väl polerade för att inte ge några stickor.

Glidmedel
Trä funkar tillsammans med alla typer av glidmedel och ekologisk, kallpressad kokosolja fungerar utmärkt.
Rengöring
Rengör med en mild tvål och vatten eller antibakteriellt rengöringsmedel.
Metall/rostfritt stål

Metall är mycket hårt och tungt och kan vara lämpligt för lekar med värme och kyla. Metall har väldigt lång livslängd.

Glidmedel

Metall funkar tillsammans med alla typer av glidmedel, så ekologisk, kallpressad kokosolja fungerar fint.

Rengöring

Rengör med en mild tvål och vatten eller antibakteriellt rengöringsmedel (gärna alkoholfritt). 
Metall kan vanligtvis också köras i diskmaskinen och kokas.

Vegetarisk

Eller varför inte plocka fram dina gamla träslöjdsskills, skulptera en morot till önskad storlek och form och använd förslagsvis tillsammans med en fairsquared kondom? Alla sätt är visst bra, utan de dåliga. 😉
Källor:
http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2012/06/08/didp-i-din-dildo
http://www.kopa-sexleksaker.se/sexleksaker-och-historia
http://spirastockholm.se/e-butik?category=1
http://www.fairsquared.info/bath-bedroom-beyond
http://www.justinejuliette.se
http://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/54325
http://www.hd.se/mer/2013/03/17/gront-sex
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2778&artikel=5801243