Inlägget om sjögräs och alger innehåller adlinks till Glimja.
Två tredjedelar av Jorden är täckt av vatten och under ytan har vi världens största trädgårdsland av vilda växter. Jag menar förstås alger! Dessa havets grönsaker kan göra dig både piggare, friskare och vackrare.
Tack vare otroliga hälsoegenskaper och en minimal miljöpåverkan har algerna blivit allt vanligare bland hälso- och matintresserade. Algerna är snabbväxande, skonsamma mot sin omgivning och innehåller otroligt mycket näring i unika kombinationer. Dessutom är det är enkelt att extrahera ämnen ur algerna och torka och mala dem utan större påverkan av näringen.
Ätbara sjögräs och alger är fullproppade med nyttiga mineraler som hämmar inflammationer och ger dig vackert hår. De ska också skydda sköldkörteln från skadligt fluor, brom och klor, tack vare sitt jodinnehåll. Det finns en uppsjö olika alger. Man kan dela in dem i två grupper: saltvattensalger och sötvattensalger.
Näringsrika sjögräs och alger
Sjögräs och alger kallas också havets sallad, men är betydligt rikare på nyttigheter än vanlig sallad. De är fulla med mineraler som kalcium, jod och järn och innehåller vitaminer och antioxidanter.
Till skillnad från växter som växer på land så tar algerna upp näring ur havet direkt genom cellväggen och innehåller därför en massa näringsämnen som ger renande och stärkande effekter på kroppen, men även naturliga antibiotiska ämnen som skyddar mot bakterieinfektioner.
Sjögräs och alger innehåller också de livsnödvändiga omega-3-fetterna samt högvärdigt protein med essentiella aminosyror. Dessutom innehåller alger viktiga antioxidanter och klorofyll som är renande, läkande och stärkande för blodet och immunförsvaret.
De är också, precis som vete- och korngräs, även renande för lymfan samt motverkar en dåligt fungerande lever och främjar sköldkörtelns aktivitet.
Avgiftande sjögräs och alger
Brunalgens fibrer, alginat, ska kunna binda tungmetaller och gifter och hjälpa kroppens avgiftning.
De blågröna mikroalgerna chlorella och spirulina kan också vara kraftigt utrensande så det är bra att bara äta dem periodvis. Även de är effektiva om man vill avgifta sig från tungmetaller.
Om du har låg energi ska du inte börja med att äta utrensande mat, utan börja då istället med värmande mat med saltvattensalger som är stärkande, så att energin höjs innan du börjar rena.
Sjögräs och algers hälsoeffekter
- Stärkande för blodet och immunförsvaret.
- Renande för lymfan.
- Motverkar en dåligt fungerande lever.
- Främjar sköldkörtelns aktivitet.
- Skyddar mot bakterieinfektioner.
- Hjälper kroppen att avgiftas.
- Förbättrar matsmältningen.
- Stärkande för hår och hud.
- Förbättrar viktnedgång.
Sjögräs och alger från salta vatten
Sjögräs och alger som växer i saltvatten kallas ofta saltvattensalger innehåller jod och har en mild smak. Det finns en del lokalt växande sjögräs, såsom blåstång, och sen finns det massor av importerade.
Nori kan man köpa som flingor att strö över all slags mat eller i ark och rulla sushi. De behöver inte blötläggas.
Jag brukar blötlägga arame eller hijike en liten stund i rumstempererat källvatten och sätta med i sallader eller använda dem som ersättare för nudlar.
Kombu brukar jag låta ersätta spagetti eller tillsätta i soppor och grytor i mindre bitar.
Det finns fler alger än så här naturligtvis, men dessa är de alger jag själv äter och tycker om. Testa dig fram och hitta din egen favorit.
Tillagningstips!
Oftast låter man sjögräs och alger blötläggas några minuter, förutom nori som man brukar äta som snacks eller rulla kring till exempel sushi. Kombu kan man också koka en stund. Har du sett mitt recept på sjögräslasagne?
Det finns också ”salladsalger” som är lätta att blötlägga och addera till en vanlig sallad, och sjögräsnudlar och sjöspaghetti istället för vanliga nudlar eller spaghetti.
Blåstång – lokalt växande smaksättare
Blåstången är en flerårig brunalg. Den har en sötaktig och lite fiskliknande smak som gör den en lämplig smaksättare av olika maträtter. Blåstång används också till te. Man kan köpa den som flingor att strö över maten.
Blåstången växer i Östersjön och man kan hitta den på klippor och stenar runt nästan hela finska och svenska kusten. Blåstången är viktig för Östersjöns ekosystem.
Arame – kalcium- och jodrika nudlar
Arame är en brunalg med söt smak, vilket gör den till en fin alg för nybörjare. Den innehåller höga halter av kalcium och jod.
Den ser lite ut som svarta trådliknande nudlar och ska blötläggas innan den används i matlagning. Då sväller den till dubbel volym.
Arame lämpar sig ypperligt till sallader, soppor, grytor, och vegetariska rätter samt som ersättare för nudlar och pasta och kommer från Japan.
Kombu – jodrik och avgiftande pastaersättare
Kombu kallas också kelp och är en brunalg. Den har ett högt jod- och kaliuminnehåll. Innehåller alginsyra och andra ämnen som kan hjälpa mot magproblem och hjälpa kroppens avgiftning. Den säljs i stora bitar som ser ut som tjocka stänger.
När man ska tillreda kombu ska man blötlägga och koka den i minst 15 minuter. Kombu passar suveränt bra till soppor och grytor. Klipp den till passliga bitar då den blivit mjuk. Jag tycker också om att koka den och använda som lasagneplattor eller klippa den till smala band och använda den som ersättare av färsk spenatpasta. (Om vi gör snabbmat och kokar quinoapasta brukar jag dryga ut den med kombu. Mums!)
Pulvriserad kombu kallas ofta kelp och ingår i örtsalt och algtabletter. Kombu kommer från Östasien.
Wakame – kalcium- och kaliumrik och god i soppor
Wakame är en brunalg med mild, sötaktig smak. Den har ganska höga halter av fibrer och protein och innehåller mycket kalcium och kalium. Wakame ska blötläggas några minuter och blir då grön i färgen. Den ser svart ut i torkad form.
Wakame passar fint till fisk, grönsaker, sallader och soppor. Det är den som man hittar i misosoppan.
Wakame har sitt ursprung i Östasien.
Hijiki – fiberrik och god i stekpannan
Hijiki kallas också iziki och är en brunalg med lite starkare smak. Denna lär också ska vara lite knepigare för nybörjare, men den är faktiskt en av min mans favoriter och han är ganska kräsen med maten. Hijiki är mycket fiberrik och har mycket höga halter av kalium och kalcium och innehåller även mycket jod och järn.
Hijiki blir mildare i smaken då den blötläggs. Den kan också stekas eller kokas för att dämpa smaken ytterligare. Den blir suverän med lite sojasås och äpplejuice och passar fint med lök och söta rotfrukter som morötter och kålrötter. Den kommer från Östasien.
Nori – till sushi eller som flingor
Nori är en rödalg som har ganska stark sötsalt smak. Vissa menar att den kan vara lite knepig för nybörjare, men det är faktiskt den första algen jag bekantade mig med tack vare sushi. Nori är mycket proteinrik, upp mot 40 procent av innehållet. Den är också fiberrik och innehåller mycket A-, B- och C-vitamin.
Nori säljs som flingor eller ark. Arken är ofta lätt rostade, vilket också ger dem en lite annan smak och gör att de inte faller sönder lika lätt som råa ark. Arken kan användas till sushirullar eller klippas över mat. Flingorna passar att strö över all slags mat eller att tillsätta i dressingar, såser och dip. Nori kommer från Östasien.
Dulse – järnrik och god till gröten
Dulse kallas också för rödsallat eller dillisk (söl på isländska) och är en rödalg med en mild kryddig smak. Den innehåller mest järn av alla alger och har även höga halter av jod och kalium.
Dulsen ska blötläggas och klippas i lagom storlek och kan tillsättas i havregrynsgröten, sallader, soppor och vegetariska rätter. Man kan även äta den som snack och den lär också fungera bra mot baksmälla.
Dulse kommer från Island och från norra kusterna i länder i Atlanten och Stilla havet.
Irish moss – näringsrik och perfekt till efterrätter
Irish moss kallas också karragenalg, karragentång, pärlmossa, brosktång eller bara karragenan. Det är en rödalg som till färgen kan variera från grön-gul till röd-vit-lila. Irish moss är rik på proteiner (10%), mineraler (15%), samt på jod, sulfur, järn, mangan, selen, zink, kalcium och magnesium.
Irish moss används mot hosta, bronkits och lungproblem, mot magproblem som katarrer och gastritis samt influensavirus. Tidigare gavs det som näringsgivande mat till invalider och som återhämtning efter svår sjukdom.
Om man kokar Irish moss bildas det ett slem som är näringsrikt och lättsmält. Den innehåller nämligen naturligt karragen och ett alternativ till gelatin och är perfekt för puddingar, krämer och mousse-liknande råa efterrätter. Den används till allt från förtjockningsmedel i soppor och såser till att ätas som grönsak. Irish moss växer ut med svenska västkusten samt Atlantens kuster i Europa och Nordamerika.
Agar-agar – som gelatin i olika maträtter
Agar-agar är en rödalg som används främst som vegetariskt alternativ till gelatin. Den ska blandas med vätska för att sedan stelna och kan köpas i form av flingor, stänger och pulver. Den kommer från Asien.
Sjögräs och alger från söta vatten
Sen finns också sötvattensalger såsom de blågröna mikroalgerna chlorella och spirulina. De innehåller ingen jod och har en ganska distinkt smak och är väldigt avgiftande.
Sötvattensalgerna lär ska passa olika till olika blodgrupper. Använd den mindre basiska spirulina om du är blodgrupp O. Chlorella är mer basisk än Spirulina och passar för dig med blodgrupp A och B.
Det finns även i produkter med en blandning av de båda.
Spirulina – rik på protein
Spirulina är en blågrön mikroalg som är mycket rik på protein (aminosyror) och klorofyll. Spirulina har faktiskt upp till 65 % protein. Spirulina är en av få växter vars protein går direkt ut som byggstenar i kroppens muskulatur. Den innehåller höga halter av mineraler såsom kalium, järn, kalcium och magnesium samt innehåller omega-3 fettsyror, antioxidanter och många olika vitaminer, till exempel vitamin B12. Dagligt tillskott av spirulina kan stärka immunförsvaret hos seniorer och förebygger anemi som framkommer i samband med åldrande.
Spirulina säljs som pulver och lämpar sig väl för smoothies, juice och till bakning och blandas ofta med söta ingredienser som banan eller blåbär. Man kan även köpa den som kosttillskott i form av piller. Spirulina kommer från Centralamerika, med odlas också i USA, Chile och Asien.
Chlorella – rik på näring och omega-3
Chlorella är också en blågrön mikroalg. Den är naturens mest näringsrika växt och innehåller mer klorofyll än något annat livsmedel i världen – nästan 5 gånger mer än Spirulina. Den är också mer basisk och är en 4 gånger kraftigare antioxidant än Spirulina. Chlorella innehåller mer än 60 procent proteiner samt alla aminosyror, vitaminer och mineraler plus alla essentiella fettsyror, alltså också omega-3, och har naturliga antibiotiska ämnen som skyddar mot bakterieinfektioner.
Chlorella säljs som pulver och lämpar sig väl för smoothies och juice. Man kan även köpa den som kosttillskott i form av piller. Den odlas i bland annat Asien.
Notera
De blågröna mikroalgerna spirulina och chlorella tillverkar ett skydd som de släpper ut det i vattnet för att hindra konkurrerande alger från att växa. För att vara säker på att algerna inte innehåller detta ämne ska de nyttiga ämnena vara extraherade – produkterna ska alltså inte innehålla hela alger. Leta efter texten att de har krossad cellvägg.
Andra sjögräs och alger, såsom de bruna, röda och gröna saltvattensalgerna, fungerar däremot inte så.
Här kan du köpa sjögräs och alger
Saltvattensalger hittar man ofta i asiatiska butiker. Men man börjar nu hitta mer och mer alger också i hälsokostbutiker och i vissa välsorterade matbutiker. På nätet hittar man både salt- och sötvattensalger att köpa.
Glimja har ett stort utbud och skickar både till Sverige och Finland.
Källor
- www.ehdin.com
- www.zarahssida.se
- www.vegan.se
- ”Seaweed: Nature’s secret for a long and healthy life?”, Jane Philpott och Montse Bradford, The Nutrition Practitioner, 2006
Intressant läsning, ha blivi riktit ekofreak sedan ja va på din ekostädar-föreläsning i Kstad… Ska invänta pengar åså ska ja shoppa ekostädprylar 😀
Förresten, glömde fråga på kursen, men hur sköter du ditt hår? Har nästan slut på mina hårvårdsprodukter och läste på om ingredienserna, blev nästan livrädd över alla kemikalier och skräp i mitt hår, inte konstigt att det är så risigt och dåligt i skick!
Det finns på Ekosoppi och Punnitse & Säästä i Vasa.
Jo, åtminstone Spirulina ska man vara försiktig med. Vet inte om Chlorella är likadan, men jag skulle kunna tänka mig det. Du kan läsa mer om Spirulina här på Zarahs sida: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2850&print=1
Jag har inte testat så mycket alger förutom noriark till sushi och kelp tillskott men det skulle vara intressant att prova på mer i matlagningen. Brukar du köpa algerna på nätet eller finns det att få här i Vasa också? Har sett att Ekosoppi nog har något i hyllan.
Har annars läst att vid autoimmuna sjukdomar och reaktioner ska man undvika spirulina och chlorella eftersom de kan stimulera det redan överaktiva immunförsvaret och därmed förvärra symptomen.
Kvicksilvret lagras i fiskens fett. Därför har fetare fisk mera kvicksilver. Sill och strömming som ju är feta fiskar rekommenderas ju inte åt gravida.
Tång är ju en växt, så jag tror att risken för kvicksilverförgiftning är förhållandevis liten.
Mvh, Ila
Intressant!
En undrar har jag dock; ta blåstången t.ex. Om man är gravid eller ammar så rekommenderas det ju att man inte äter fisk från Östersjön, då fisken kan innehålla bl.a. kvicksilver. Hur är det men tången/algerna? Tar de inte upp samma skadliga ämnen i sig?