fbpx

Det har igen varit på tapeten i finländsk media kring hårfärger och hur vanliga kommersiella hårfärger ställer till det för vår hälsa och miljö. (Se: “Ingen hårfärg på unga under 16 år” och “Hårfärgning trots gifter”.)

Vanliga hårfärger är fruktansvärt giftiga och jag rekommenderar alla (barn, unga, vuxna och äldre) att undvika kommersiella hårfärger. Både såna man färgar/tonar/bleker med hemma och även hos frisören.

Men det finns ju alternativ! Jag har redan tidigare skrivit om hur man kan använda sig av olika slags hårsköljningar för att tona håret i olika nyanser. Ni kan läsa det inlägget här. I detta inlägg ska vi se närmare på recept för olika hårinpackningar som ger mera långvariga färgresultat.

Växtfärger kontra syntetfärger

Syntetfärger innehåller starkt och extremt allergiframkallande och cancerogena kemikalier. Frisörer som använder syntetfärger har oftare svårigheter att bli gravida och får oftare barn som är mindre till storleken och har mera missbildningar. Dessutom löper de fem gånger större risk att få urinblåsecancer om de jobbat i 10 års tid med dessa kemikalier! Dessa kemikalier är inget att leka med.

Men som tur är finns det alternativ! I naturen hittar vi växter som ger ifrån pigment vid olika typer av behandlingar och som vi kan använda för att färga våra hår.

Den största skillnaden är att med växtfärgning är att växtfärgen lägger sig som ett vårdande lager runt hårstrået medan syntetfärg tränger in och skadar hårstrået. Det finns inga exakta färgkartor för växtfärger, utan man får prova sig fram.

Att färga håret med växtfärger ger till och med bättre hållbarhet än syntetfärger. Något annat som är bra med växtfärger är att de sen mattas av på ett mera naturligt sätt. Håret blir betydligt friskare, glansigare och får mera volym. Sol, väder, vind, styling, rengöring och bad i salt- eller klorvatten kan påverka färgens hållbarhet, precis som vid färgning med konventionella, syntetiska färger.

Gå till en ekofrissa som kan färga ditt hår skonsamt med örter och växter. De blir bara fler och fler hela tiden. Här (i Finland) kan du hitta en ekofrisör nära dig. Men om man vill färga hemma ska jag berätta här hur man kan gå till väga.

Färgkarta

Det är svårt att förutspå exakt vilken färg håret blir. Det beror på hur mycket grått man har i håret, hårets kvalité och hur det behandlats innan och sådana faktorer. Men man kan få en massa färger och nyanser med växtfärger. Extremfärger som neonrosa eller lila kan däremot vara lite svårare, men man kan testa ljusare nyanser av rosa, blått, lila eller grönt. Tyvärr funkar det inte på alla så man måste prova sig fram. Testa gärna på en hårslinga först och sen kan man justera receptet vid behov.

Det kan bli mera röda toner första gången man färgar med henna, för att sen djupna mer för varje färgning. Ibland kan även gröna toner framträda direkt efter ursköljningen av färgen. Det är helt normalt och uppträder oftast på gråa hårstrån eller mycket ljusa/blekta hår. Det avtar ofta inom ca 3 dygn.

Vissa gråa hårstrån tar åt sig växtfärg riktigt bra, medan andra kan behöva fler försök. Om det inte tar så kan man testa att göra en så kallad “förpigmentering” innan man färgar med den önskade nyansen. Be en ekofrissa om hjälp som är proffs.

Före växtfärgning

Om man inte använder sig av ekologiska och naturliga hårprodukter utan konventionella schampon och balsam som man hittar i butiker och vid frisörer så behöver man börja med att tvätta håret med tvållera eller rasullera. Den rengör på djupet och avlägsnar silikon, plast och syntetiska ämnen som lagt sig på hårstrået, vilket annars hindrar växtfärger från att ta fast.

Allergi

Allergiska reaktioner av växtfärger sker i mycket mindre utsträckning jämfört med syntetfärger, men givetvis kan en allergisk reaktion ändå uppstå om man är allergisk en viss växt. Prova en liten färgklick i nacken eller armvecket och testa först om du är osäker. Vanligast är allergi mot indigo och även korsreaktioner kan uppstå med till exempel björk.

Gravida och ammande

Det finns ingen forskning som påvisar att växtfärg skulle ha en skadlig effekt på foster eller vid amning, men det finns så klart örter som inte skall intas i massiva mängder. Undvik därför rosmarin, kanel, neem och andra örter som inte rekommenderas för gravida.

Dags för växtfärgning

Örtpulver

Man kan köpa olika pulvriserade örter såsom henna, indigo eller rabarberrot som man använder som bas.

Vätska

Dessa blandas ut i hett vatten eller ett örtavkok såsom kamomill, hibiskus eller salvia. Välj ört enligt önskat resultat. Här kan du läsa mera om de olika örtavkokens effekter.

Effekthöjare

Man kan också tillsätta vinägervatten, rödvin, te, kaffe, eteriska oljor och kryddor för olika effekt.

Alla örter och vätskor har olika effekter på det slutgiltiga resultatet. Dessutom reagera olika hår olika. Skriv alltid ner hur du gör så att du kommer ihåg till nästa gång. Man tror att man ska minnas, men tro mig, man gör inte det!

Skydda hud, hår, naglar och ytor så du inte får oönskade fläckar. Fläckarna kan vara förvånansvärt svåra eller till och med omöjliga att få bort. Hud kan skyddas med bivaxsalva i hårfästet och på öronen.

Efter att färgen blandats så kan den appliceras direkt eller så kan man låta den stå och dra ett par timmar före man applicerar den i håret för att den ska hinna släppa ifrån sig mera pigment.

Verkningstiden är upp till 2 timmar. Det behöver lång tid på sig, eftersom man inte använder något oxidationsmedel som krävs för påskynda färgningsprocessen. Längre tid ökar risken för allergier. Vill man få ett starkare färgresultat kan värme vara en effektiv faktor. Använd INTE schampo när färgen ska sköljas ur. Vid långt hår kan man eventuellt använda lite naturligt balsam. Färgen som nu syns är inte det slutgiltiga resultatet. Den fortsätter att oxidera i luften ett par tre dagar efteråt innan man ser det slutliga resultatet. Vänta 2-3 dagar innan tvätt och tvätta då med ett ekologiskt, naturligt schampo eller “nopoo”. Det vill säga med ägg, honung eller andra schampofria metoder.

Blont hår / blekning

Det är lite knepigt att bleka hår med växtfärger, men dock fullt möjligt. Växtfärger ger ett mera naturligt resultat, eftersom de ljusnar upp de befintliga pigmenten medan syntetfärger spränger sönder dem. Blekningarna ger inte särskilt tydliga resultat efter bara 1 behandling, men om man upprepar behandlingen någon gång i veckan i ett par veckors tid så blir det snart en märkbar skillnad.OBS! Indigofärgat hår kan inte blekas (det blir blågrönt), men är det enbart färgat med henna, så blir det en ljusare röd ton. Blont blir det dock inte.

Med citron
 1. Pressa citroner och massera in vätskan i håret och låt verka några timmar. Citronen kan torka ut håret, så det kan vara bra att göra oljeinpackning efteråt.
 2. Eller spraya citronsaft i håret och gå ut i solen och låt det torka. Om det torkar i solsken fås bäst resultat.
Med honung
 1. Blanda honung med olivolja eller balsam
 2. Låt blandningen stå i rumstemperatur i ca 15 minuter.
 3. Smeta in blandningen i håret och låt det verka i ca 45 minuter.

Med kamomill

 1. Låt kamomillte dra länge i gett vatten.
 2. Blanda det varma teet med lite balsam som en inpackning och låta verka några timmar eller över natten.
 3. Eller häll kallt te i en sprayflaska och spraya håret innan du går ut i solen.

 

Rött hår

För rött hår passar henna eller indisk henna utmärkt och det är min personliga favorit. Henna ger ett permanent färgresultat och kan inte tvättas ur eller blekas. Eftersom henna behöver en tid på sig för att börja släppa ifrån sig färgen kan den blandas upp till 24 timmar innan du har tänkt att färga håret.

 1. Häll upp hett vatten eller örtte i en skål (men inte kokande).
 2. Vispa försiktigt ner 100 g hennapulver.
 3. Tillsätt eventuellt 1 matsked av äppelcidervinäger eller andra effekthöjare.
 4. Applicera i håret.
 5. Låt verka 15 minuter – över natten beroende på önskad effekt.

Anpassa vattenmängden till en smet tjock som pannkakssmet och yogurtsaktig konsistens.Vill man ha någon annan färg gör man ofta färgningen i omgångar. Då börjar man med att färga med henna och sedan med den andra färgen. Så för att till exempel få mörkbrunt hår färgas håret först med henna och sedan med indigo.OBS! Hennainpacka inte permanentat, kraftigt behandlat eller mycket torrt hår. Undvik även vid graviditet eller sjukdom – inte för att det skulle vara skadligt, utan för att håret får annorlunda kvalitet.

Gult hår

Den underbara gurkmejan ger en vacker gul ton i blont hår.

 1. Koka upp 5 dl vatten.
 2. Tillsätt 4 msk gurkmeja och rör tills den löst upp sig.
 3. Låt blandningen svalna helt.
 4. Häll blandningen i en sprayflaska, spraya i håret och arbeta in (använd handskar).
 5. Spraya i 2-3 omgångar och låt verka i 15-30 minuter.
 6. Skölj ur håret tills vattnet är genomskinligt.

Upprepa behandlingen tills du får önskat resultat.

Gyllene hår

Om man har vitt eller blont hår och vill ha en mera gyllene ton fungerar rabarberrot eller cassia ypperligt!

 1. Mal rabarber-rot till pulver eller använd cassiapulver.
 2. Blanda med kokande vatten.
 3. Låt svalna.
 4. Applicera blandningen i håret.
 5. Låt verka 2-3 timmar.

Upprepa behandlingen tills du får önskat resultat.

Rosa hår

Rosa färg håller en ganska kort tid innan den blir grådaskigt och du behöver ha blont hår för att det ska synas. För rosa toner kan man använda lingon eller rödbeta.

 1. Koka lingon med lite vatten.
 2. Mixa den slät och applicera i håret.
 3. Låt verka över natten.
 4. Skölj ur.
eller
 1. Riv en rödbeta fint och sila av.
 2. Applicera rödbetsjuicen i håret. (rinnigt)
 3. eller
 4. Värm upp rödbetsjuicen och blanda i lite icke-färgande henna för en tjockare konsistens.
 5. Låt verka några timmar eller över natten.
 6. Skölj ur.

Upprepa behandlingen tills du får önskat resultat.

Lila hår

För blå-lila toner kan man färga med blåbär. Ju ljusare hår desto tydligare resultat.

 1. Koka blåbär med lite vatten.
 2. Mixa den slät och applicera i håret.
 3. Låt verka över natten.
 4. Skölj ur.

Upprepa behandlingen tills du får önskat resultat.

 

 

Blått hår

Blått hår får du med indigopulver. Gör blandningen cirka 1 timme innan du ska färga håret, vattnet ska svalna till rumstemperatur.

 1. Häll upp hett vatten i en skål (inte kokande).
 2. Vispa försiktigt ner 100 g indigopulver.
 3. Applicera i håret.
 4. Låt verka 2-3 timmar.

OBS! Tillsätt inget annat när du använder indigo! Det kan ge ett överraskande slutresultat.
Anpassa vattenmängden till en smet tjock som pannkakssmet och yogurtsaktig konsistens.Upprepa behandlingen vid behov.

Musgrått hår


Musgrått hår är ju på modet nu. Då är katam är perfekt för dig som har vitt hår eller ljusblont hår.

 1. Häll upp hett vatten i en skål (men inte kokande).
 2. Vispa försiktigt ner 100 g katampulver.
 3. Applicera i håret.
 4. Låt verka 2-3 timmar.

Anpassa vattenmängden till en smet tjock som pannkakssmet och yogurtsaktig konsistens.

Brunt hår

Du kan färga håret brunt på två olika sätt.
Första är att köra två färgningar och då färga första dagen med henna och nästa dag med indigo. Tillsammans med henna ger indigon ett mörkbrunt resultat. Se instruktionerna ovan för rött hår och blått hår.Det andra sättet är att blanda katam och henna i samma blandning. Detta ger en lite ljusare brun färg på håret. Följ receptet för rött hår, men tillsätt både henna och katam.

 1. Häll upp hett vatten i en skål (men inte kokande).
 2. Vispa försiktigt ner 100 g örtpulver enligt önskad metod.
 3. Applicera i håret.
 4. Låt verka 2-3 timmar.

Upprepa vid behov.

Svart hår/mörkbrunt

Svart valnötspulver ger permanent resultat och färgar sakta men säkert mörkbrunt eller svart. Gör utdraget lätt alkaliskt med en nypa bikarbonat om du vill få starkare effekt.

 1. Blanda 2 msk svart valnötspulver med 4 dl hett vatten. Sätt mera valnötpulver för mörkare resultat och vice versa.
 2. Låt stå och dra i några timmar eller över natten.
 3. Applicera i håret.
 4. Låt verka i 1-3 timmar och skölj ur.

OBS! Valnötsfärgblandningen färgar lätt av sig på kläder, hud, naglar och badrumsytor. Så var försiktig och skydda överallt där du inte vill få färgfläckar.

Efter växtfärgning

Skriv alltid upp det exakta receptet på hur du blandat! Det gör det också lättare nästa gång ifall du behöver justera. Prova dig fram till det recept som passar dig perfekt.

Vårda håret genom att använda naturborste, undvik stylingprodukter, skydda håret från sol och vind och klorvatten. Annars kan det kan påverka färgens hållbarhet och göra att pigment lossnar snabbare. Vårda håret genom att göra en hårinpackning ungefär en vecka efter växtfärgning.

Lycka till!

Observera att bilderna i detta inlägg är enbart illustrationer och är inga autentiska färgresultat.