Media skriker om katastrofer, krig, död, sjukdomar och elände. Och rubriker som ”Population Bomb” och ”Global befolkningskollaps” har skrämt upp miljoner, kanske miljarder, människor till att tro att Jorden håller på att överbefolkas och hela världen kommer att svälta ihjäl då maten inte kommer att räcka till.
Addera miljöförstöringen, klimatuppvärmningen, GMO samt lite andra godbitar och Jordens undergång börjar se ut som ett faktum – och det inom en väldigt snar framtid.
Dr Hans Rosling menar dock att det inte finns anledning till panik. I hans föredrag presenterar han på ett humoristiskt sätt, och med en härlig svenska accent, statistik med grafer och bilder på en futuristisk skärm framför sig, varvat med dokumentärsnuttar samlade från hela världen.
Men befolkningen ökar ju faktiskt…?
Ja, det gör den. Och om du är över 50 år har du upplevt något otroligt: en fördubbling av världens befolkning. Otroligt! För 10.000 år sedan fanns det bara 10 miljoner människor på vår planet. Det dröjde till 1800-talet för oss att nå vår första miljard. 1960 var vi redan uppe i tre miljarder och på endast ett halvt sekel har vi lagt ytterligare fyra och ligger idag på ungefär 7 miljader människor.
I Bangladesh 1972 var medellivslängden lägre än 50 och den genomsnittliga kvinnan hade mer än sju barn. Nu är den förväntade livslängden över 70 och den genomsnittliga kvinnan har cirka 2,2 barn.
Och detta ser man hända runt om i hela världen. Vi går över från korta liv och stora familjer till långa liv och små familjer. För femtio år sedan hade den genomsnittliga kvinnan fem barn. Nu är har hon knappt 2,5.
Rosling visar även en bild över hur ekonomin varit fördelad under de senaste århundradena. Hur ekonomin rör sig och blickar mot framtiden det mest logiska scenariot. Så intressant! Även för den som är totalt ointresserad av statistik och ekonomi.
Till och med schimpanser gissar mera rätt
Men vi vet inte hur bra det ligger till, menar Rosling. Då de gjort undersökningar i England visade det sig att majoriteten av britterna fortfarande tror att bangladeshiska kvinnor skjuter ut hela plutoner av barn. Han suckar och säger lite lustigt att han skulle ha fått fler rätt svar om han hade frågat schimpanser istället för brittiska akademiker.
Goda nyheter VS katastrofer
Jag deltog i ett seminarium för några veckor sen, där professor Esko Valtaoja också belyste detta. Hur bra vi har det, hur bra det ser ut att bli, men hur helvetiskt vi tror att allt är och ska bli. Han menade att en delorsak till hemska nyhetsrubriker är att hemskheter händer så pass sällan nu för tiden och därför blir det så stora rubriker. Bra saker är så vanliga att de inte skrivs om för de ser som triviala.
Jag tror det ligger något i det! Vi har aldrig krigat så lite som nu till exempel, men vi tror lätt det motsatta. Att det bara blir värre och värre och mera krig. Så visar galluparna.
Jag ser inte på nyheterna längre
Jag mår faktiskt så illa av dessa katastrofrubriker att jag för ganska längre sedan slutade följa med nyheterna. Låter det galet? Kanske det. Men jag snappar upp det viktigaste ändå via media, men jag sållar friskt. Jag mår dåligt av att höra om hemskheter jag inte kan göra något åt.
Men jag är inte helt befriad från verkligheten trots att jag inte följer nyheterna slaviskt! Jag ser också olika dokumentärer som ibland kan vara ganska skrämmande. Och då kan jag slås av tanken ”Hur ska detta gå?”.
Jo, jo, klart att vi inte bara kan stoppa ner huvudet i sanden heller, men det måste väl finnas någon slags mellanväg?! Jag hjälper till så mycket och så ofta jag kan och där jag kan, men jag kan inte engagera mig överallt. Jag räcker inte till.
Be the change you wish to see in the world
Var den förändring du vill se i världen, sa Mahatma Gandhi! Jag tror att vi kan göra mer för varandra och för vår framtid genom att fokusera på att bygga upp, hjälpa varandra, visa medkänsla och kämpa FÖR något istället för att bara kämpa mot. Åtminstone är det så jag försöker leva. Ibland lyckas jag ganska bra, tycker jag, och ibland går det inte alls som jag hade tänkt. Men så är det. Det enda vi kan göra är att fortsätta försöka, fortsätta förlåta och fortsätta älska.
Se ”Don’t panic”
Du kan se Dr Hans Roslings föredrag ”Don’t panic” på Vimeo. Det är ett grundligt och informativt föredrag, men framför allt är det optimistiskt. Det är sällsynt och faktiskt riktigt uppfriskande att se en dokumentär som säger att vi inte behöver få panik – för en gångs skull.
DON’T PANIC — Hans Rosling showing the facts about population from Gapminder on Vimeo.
tack! jag behöver nog påminnas om att det inte är kört med planeten då å då…drar ned på negativa nyheter men håller mig up2date så jag inte flyr verkligheten och tycker att minsta lilla i-världsproblem är himlans stort här hemma 😉
iaf rosling e kul å påläst. men vad bidrar det han sa ovan till då, kanske det stora ekonomiska klyftorna som fortsätter öka…? för hur räcker alla resurser till om fler måste dela p dem annars…där kanskevi har svaret iaf ett på varför korruptionen ochpolitiker lobbyismen är så stor idag?