När vi flyttade ut till Klippan rymdes inte vår gamla säng in i det lilla sovrummet. Det är nämligen bara 2,4 x 3 meter, så ytrummet mellan vägg och säng skulle då bli ynka 30 cm på varje sida. Alltså onödigt trångt. Vi försökte först sova i en äldre säng som var 160 cm bred, vilket gav lite mera rum att röra sig på. Men efter några nätter hade vi båda ont i ryggen på grund av den alltför mjuka sängen. Dessutom hade den metallfjädrar, vilket gjorde den till en enda stor antenn. Inte så trevlig tanke att ligga där och ”grillas” varje natt. För att inte tala om bäddmadrassen av syntetmaterial.
Skumma madrasser
Skummadrasser innehåller fler kemikalier än ett fat olja, enligt Monica Kauppi som skrivit boken ”Impotensmadrassen”. Många av kemikalierna är inte bundna i materialet och lossnar därför i olika grad och tas upp i kroppen. Kauppi har bland annat funnit flamskyddsmedel, bekämpningsmedel, antimögelämnen, perfluorerade ämnen och tungmetaller i madrasser. Naturmaterial som ekologisk ull och bomull eller ren naturlatex är därför att föredra.
Min syster Lisette och hennes sambo Simon investerade i fjol i en futon av naturmaterial och de har varit otroligt nöjda med sin. Här kan du läsa om det på hennes egen blogg Småvilda Val. När vi var barnvakt hos dem nyligen sov vi på deras futon och blev ännu mera förtjusta. Christian tyckte absolut att vi skulle byta till futon vi också.
Futon från Björneborg
Så för några veckor sen gjorde vi en tur till Björneborg för att provligga och hitta den rätta futonen för oss. Det finns nämligen olika materialsammansättningar som gör dem olika mjuka och hårda. På Porin Villa ja Peite mottogs vi av en trevlig Antti, som dessutom kunde en hel del svenska. Vi fick jättebra info om de olika futonerna och fick provligga kombinationer av olika madrasser och bäddmadrasser. Dessutom fick vi rundtur i fabriken.
För mig är det viktigt att hela företaget har en god etisk standard och tar hänsyn till hälsa och miljö. Och Porin Villa ja Peite värnar om naturen och miljön och använder sig av giftfritt naturmaterial och till stor del ekologiska material. All bomull är till exempel ekologisk.
Det finns många olika webshoppar idag som säljer futonmadrasser. Här är ett urval från en enkel sökning på google, men jag har personligen ingen erfarenhet av dessa.
- www.futonnetti.fi
- www.truefuton.com
- www.futonia.fi
- www.futon-shop.fi
- www.futon-1.fi
- www.futonshopen.se
- www.futon.se
Futonens skötsel
Futonen ska rullas med jämna mellanrum för att hållas i bra skick, men exakt hur ofta beror på vilket material man väljer och på vilket underlag den vilar. Överlag sägs det att den första kvartalet ska rullas varje gång man byter lakan och sen rekommenderas det att man rullar den en gång per kvartal, alltså var tredje månad. Man ska samtidigt vända på den eller snurra på den så man sover på lite olika ställen. I början är den lite tyngre och styvare att rulla, men den blir mjukare och lättare bearbetbar efter en tid.
Man kan med fördel också låta den sola ute en vacker sommardag. Vänd på den och låt den sola båda sidorna. Då blir den fluffigare och håller sig fräsch.
Futonens överdrag i bomull har dragkedja och kan därför tvättas i svalt vatten och få torka (så det inte krymper) vid behov. Men man har så klart lakan på bäddmadrassen som tvättas varje gång, så det ger längre livslängd på madrassen.
Traditionellt vilar futonen på tatamis, japanska mattor som vanligtvis täcker alla golv i hemmen, men de kan också vila på vanlig sängbotten av trä. Vi ville sova på golvnivå, men valde istället för tatamis en luftig, måttbeställd kokosmatta som täcker hela golvet på bredden.
Futonmodeller

Bomull. Traditionell, mjuk futon.

Naturgummi och ylle.

Ylle, bomull och kokos. Den hårdaste och vårt val!

Ylle, bomull och naturgummi. Mest lik en vanlig skummadrass.

Hästhår, bomull och kokos. Den skönaste lyxvarianten.
Kassettbäddmadrasser

Kassettbäddmadrassen kan även fås med olika fyllning.

Ylle leder bättre bort lukt. Vårt val.

Naturgummi. Mest lik vanlig skumgummibäddmadrass.

Bomullsfyllning till kassettbäddmadrassen.

Hästhår med kokos till kassettbäddmadrass. Mjuk och skön.
Tunnare bäddmadrasser och skyddsmadrasser

Tunnare bäddmadrass eller skyddsmadrass med ylle eller bomull.
Bilderna ovan är från Porin Villa ja Peite. Jag kan varmt rekommendera dem, för de var väldigt proffsiga och miljömedvetna och hade trevlig och snabb betjäning. Man kan beställa direkt från deras hemsida, men jag skulle ändå rekommendera att man ändå gör ett besök dit för att provligga futonerna först.
De gör även sängbottnar och madrasser för bebisar och barn med förlängningsdel samt måttbeställda kokosmattor för dem som vill ligga på golvet.
Man kan även beställa täcken, dynor eller hela set i ekologisk bomull eller ylle samt andra textilier.
Vårt nya kemikaliebantade sovrum
Efter mycket provliggande valde vi kokosmadrassen av kokos och ekologisk bomull med bäddmadrass av ylle. Samtliga med en yta av ekologik bomull. Man kan sätta futonmadrassen i en vanlig sängbotten av trä, men vi ville ha en så bred madrass som möjligt och vi ville dessutom sova på golvet. Antti gav så förlag på att låta futonen vila på kokosmatta istället för tatamis (som är mycket tätare och inte andas lika bra) och den idén köpte vi. Två veckor senare levererades allt direkt hem till vår stuga på Klippan.
Här kommer några bilder från vårt nya sovrum.

Vi har dämpade färger med grått, beige, vitt, svart och senapsgult.
Futonen ligger på en 4 cm kokosmatta närmast golvet. Futonen är alltså en bomullkokosmadrass med en yllekassettbäddmadrass ovanpå. Men man kan också placera madrassen i vanlig träsäng om man föredrar det! I sovrummet finns också batteridriven väckarklocka och nattdukslampa. Mjuka linjer på nattduksborden som är originalmöbler från när mormor och morfar bodde här på sommarstället. Orkidéer står på ett litet bord och på väggen finns varsin klädkrok där man kan hänga upp kläderna till natten.
Feng shui principer
Tidigare nämnda syster är dessutom feng shui konsult, vi har också försökt inreda enligt feng shui principer. Det vi ännu saknar är tavla, någon röd färgklick, en orkidé (har redan flera, men de blommar inte just nu) och en passande sänggavel.
- Det lugnaste rummet i hemmet ska vara sovrummet.
- Från sängen ska man ha fri sikt ut från rummet och sänggaveln ska stå mot en vägg.
- Inred inte i för starka färger. Naturfärger som grönt, blått, grått, brunt och beige är bäst. Starka, intensiva färger som rosa och rött gör det svårare att slappna av.
- Någon enstaka detalj i rött kan däremot förstärka passionen.
- Prylar som stärker pars tvåsamhet kan också fungera, till exempel tavlor med erotiska motiv eller ett bröllopsfoto.
- Par ska ha likadana lampor och nattduksbord och en gemensam sänggavel.
- Möblerna bör inte ha vassa hörn.
- Orkidéer ska vara de perfekta blommorna till sovrummet.
- Delad madrass bör undvikas och är inte bra för sexlivet.
- Hyllor ovanför sängen kan skapa oro och ge en tryckande känsla.
- Ha inte för stark belysning. Dämpat ljus gäller.
- Dofter eteriska oljor kan ha en lugnande och positiv effekt.
- Undvik saker som för tankarna till jobb och stress. Datorer, pärmar och telefoner kan ge stress och är inte bra för vare sig sömnen eller sexlivet.
Kemikaliebanta sovrummet!
Slutligen kan vi sammanfatta sovrumsplaneringen så här:
- Välj giftfri säng, täcken, kuddar och sängkläder av naturmaterial!
- Vädra sovrummet gärna varje dag! Eller sov med öppet fönster om vädret tillåter.
- Minska på elektroniken i sovrummet! Undvik mobiltelefon, dator och TV i sovrummet. Om du måste ha mobilen i sovrummet få sätt den i flygplansläge nattetid. Ladda inte telefonen bredvid ditt huvud!
- Se till att sängen inte ligger nära eluttag eller värmeradiatorer. De ger ifrån sig elektromagnetisk strålning som stör sömnen och kan påverka hälsan negativt.
- Placera grönväxter och blommor i sovrummet! De renar luften från kemikalier och strålning, återfuktar luften och tar upp koldioxid och ger syre.
- Möblera gärna enligt feng shui och låt sängen ligga i kraftposition med utsikt över dörren och fönstret.
Ja det är samm som finns i madrassen.
Vi är ute efter samma lösning. Köpte ni kokosmattan på samma ställe eller var köpte ni den? -Zandra
Tack. 🙂
Hej!
Om du besöker hemsidan http://www.villajapeite.fi kan du gå in och välja den madrass du är intresserad av och storlek. Då ser du priset för just den madrassen. Det är ganska stor skillnad mellan med billigaste och den dyraste.
Sen beror det också på om du vill ha en dyrare kassettbäddmadrass eller en tunnare och billigare bäddmadrass/madrasskydd.
Man måste så klart se till både egen hälsa och plånbok när man väljer madrass. Man spenderar ju trots allt 1/3 av livet i sängen. Så för oss är det en klar prioritet. Vi sparar hellre på mera onödiga saker.
Lycka till!
Mvh, Ila
Låter intressant, men vad koster det på ett ungefär?