fbpx

En av de bästa vanorna man kan tänka sig är vetegrässhots varje dag! Vetegrässhots har en självskriven roll inom Levande Föda-rörelsen och används ofta inom komplementörmedicinen när man vill bli fri från kroniska eller svåra sjukdomar.

Vetegräsjuice har otroligt stort potential och renar och bygger upp blodet och kroppen. Den innehåller alla mineraler, vitaminer, 17 olika aminosyror, samt en massa spårämnen och enzymer.

På ett av våra favoritställen här i Chiang Mai, Juicy4U heter det, får man en vetegrässhot för 60 baht, alltså ca 1,50 €. Och idag tog min man sitt livs första vetegrässhot. Han rynkade nog lite på näsan först, men jag tror det berodde på att han strax innan sa att något så hälsosamt måste helt enkelt smaka hemskt. Men efteråt sa han att det var helt ok och att detta ska vi fortsätta med. Kolla in hans min på Instagram!

Så här kommer en lista över 12 orsaker till att börja dagen med en shot färskpressad vetegräsjuice.

1. Motsvarar kilovis med grönsaker

Vetegräs innehåller upp till 70% klorofyll och detta gör det till en fantastisk blodbyggare. Klorofyllets molekylstruktur är nämligen nästan identisk med våra röda blodkroppars. Skillnaden är att klorofyll binder till magnesium (grönt) medan de röda blodkropparna binder till järn (rött).

Klorofyll finns i alla gröna växter, men i vetegräs finns dessutom över 100 andra nyttigheter som vi behöver och om det odlas i ekologisk jord tar det upp 92 av de 115 kända mineralerna.

En vetegrässhot på 4 cl motsvarar klorofyllet i ca 1,2 kg grönsaker!

Man behöver inte vara rädd för överdosering. Man har inte ännu kunnat nå en toxisk dos klorofyll för varesig människor eller djur.

2. Bromsar åldrande

Klorofyll innehåller superoxiddismutas (som också finns i röda kroppar) som är en stark antioxidant. Den tar hand om fria radikaler som bland annat gör att vi åldras snabbare.

Det kan även läka ärr om det intas dagligen i 7-8 månaders tid.

3. Renande

Vetegräs är den mest renande juicen av alla. Den slår till och med morotsjuice och andra grönsaks- och fruktjuicer.

Klorofyll bromsar tillväxten av skadliga bakterier. Det gäller både inuti kroppen och utanpå. Bland annat är det bra mot eksem och kliande hud.

Det skyddar även mot skador från strålning och driver ut droger och gifter ur kroppen. Till och med mot tungmetaller är den effektiv.

4. Tar bort dålig lukt

Vetegräsjuice fungerar som ett tvättmedel för kroppen och tar bort dålig andedräkt eller annan oönskad kroppslukt.

5. Bra för organen

Klorofyll har visat sig ha otroligt fina effekter på hjärtats, blodkärlens och de inre organens funktion. Det sänker ett högt blodtryck, ökar cirkulationen i kapillärerna och är bra mot alla möjliga blodåkommor.

Det hjälper även matsmältningen om man låter vetegrässhotten ingå i måltiden.

Klorofyll renar också levern som har en viktig uppgift i att ta hand om fettlösligt slagg och dylika toxiner i kroppen, göra om dem till vattenlösliga och skicka dem ut ur kroppen.

Tarmen och de inre organen mår också väldigt bra av att tillsätta vetegräsjuice i lavemang.

6. Klarare tankar

Vetegräs är väldigt rik på syre och hjärnan, alla celler och all vävnad i kroppen behöver syre för att fungera optimalt. När de får mycket syre, tänker vi klarare, immunförsvaret fungerar och cellerna förnyas som de ska.

7. Energidryck

Här har vi den ultimata energidrycken! Stärkelsen i vetegräs är samlad superenergi och tas upp inom 20 minuter eftersom det krävs väldigt lite energi för att komma åt näringen. Perfekt efter ett träningspass.

8. Tillfredsställer matbegäret

Eftersom kroppen får i sig klorofyll motsvarande 1,2 kg grönsaker per shot så stängs hjärnans appestat av. Appestat är en funktion i hypotalamus som går igång när kroppen behöver mera näring så  att vi blir (eller förblir) hungriga, men som stängs av när näringsnivåerna är tillräckligt höga i blodet.

Vetegräsjuicen stabiliserar också blodsockernivåerna och är bra för diabetiker.

9. Smärtstillande

Skölj munnen med vetegräsjuice i 5 minuter vid tandvärk. Det drar ut bakterier från tandköttet. Man kan öven gurgla med vetegräsjuice om man har halsont.

10. Ökar fertiliten

Infertila kor sätter man vetegräsdiet. Klorofyllet som är rikt på magnesium, bygger enzymer som återställer sexhormonerna.

11. Behåller hårfärgen

Vetegräs håller bort gråa hår.

12. Bli en superhjälte

Genom att dricka vetegräsjuice varje dag kan man känna hur styrkan och uthålligheten ökar. Immunförsvaret får en riktigt boost och man känner hälsan och spiritualiteten växa och får en holistisk känsla av välmående. Man känner sig som en superhjälte, helt enkelt!

Kan också användas utvärtes

Vetegräsjuice både renar huden och kan absorberas genom den och ge näring. Häll juicen i badet och ligg och dra i det 15-20 minuter. Skölj sen med svalt vatten. Jättebra också om man bränt sig i solen.

Mot artit kan man låta vetegräsjuice dra in en bit bomullstyg som placeras lokalt på det drabbade stället.

Mot problem med ögonen kan man blanda ut lite vetegräs i vatten och låt bomullsrondeller dra i sig vätskan. Placera dem på ögonlocken. Man kan öven skölja ögat i 15-30 sekunder.

Vid förkylning kan man spraya vetegräsjuice i näsan. Det drar ut toxiner ur slemhinnorna och gör att snor och slem förvinner.

Massera in vetegräsjuice i hårbotten och låt verka i ca 15 minuter mot mjäll.

Man kan även duscha underlivet med vetegräsjuice för att bli kvitt olika åkommor såsom svamp eller urinvägsinfektioner.

Lätt att odla hemma

Vetegräs odlar man enkelt i en låda hemma på fönsterbrädet. När det blir 10-20 cm högt klipper du ner det, pressar juicen ur det och slänger resten i komposten.

Vetegräs är glutenfritt! Det är i kärnan som glutenet sitter.

Här har jag skrivit om vetegräs i ett tidigare inlägg.

Källa:

  • http://thechalkboardmag.com/50-reasons-to-drink-wheatgrass-everyday
  • http://www.organicauthority.com/health/15-uses-for-wheatgrass-juice.html
  • http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1073-wheatgrass.aspx?activeingredientid=1073&activeingredientname=wheatgrass