fbpx

Media har gjort det igen. Gått ut med felaktig information för att skrämma upp oss. Studien är i sig under all kritik och det i sig tycker man kanske vore en större nyhet. Jag menar nu förstås nyheten om att Antioxidanter påstås förvärra cancer. Till och med kostdoktorn, som ju brukar ha huvudet på skaft, skrider denna skrämselpropaganda.

I artikeln i Science Translational Medicine 29.2.2014 med titeln “Antioxidants Accelerate Lung Cancer Progression in Mice” visar en grupp forskare från Göteborg, att lungcancer hos möss växer fortare, om mössen tillförs N-acetylcystein (NAC) och Trolox som är en vattenlöslig, mindre aktiv form av E-vitamin. Jag ska försöka förklara kort varför detta är så galet.

Vad är en antioxidant?

Fria radikaler bildas som en biprodukt då vi bränner energi. Dessa ska bland annat förstöra bakterier och sånt i kroppen, men om vi har för mycket fria radikaler kan de angripa våra egna celler och det kan utgöra en bidragande orsak till kemisk toxicitet, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, strålskador, inflammationer, åldrande, artrit och nedsatt immunförsvar. Antioxidanter är fantastiska ämnen som kan skänka av sina elektroner till de fria radikalerna så de blir lugna och fina och inte gör skada i kroppen.

Antioxidanter är till exempel vitaminer, mineraler och färgpigmenten i maten, alltså karotenoider och flavonoider. Dessa finns naturligt i bra mat och får säljas som kosttillskott.

N-acetylcystein och vattenlöslig E-vitamin testades

NAC är ett läkemedel som används mot slem i luftvägarna. Det får inte finnas i kosttillskott, så därför är det heller inget vi behöver vidta åtgärder för att undvika. Det råder dessutom delade meningar om huruvida denna alls ska räknas till gruppen antioxidanter eller ej.

Den andra antioxidanten är E-vitamin. Men den form de använder heter Trolox och är en syntetisk, vattenlöslig form av E-vitamin som skiljer sig ganska mycket från den naturliga, fettlösliga E-vitaminen som finns i kosttillskott. E-vitamin har hittills inte visat sig ha större effekt i att förebygga cancer, så man undrar varför de valt just den. Däremot är E-vitamin en antagonist till zink som är vital när det gäller att stoppa cancerceller! (Men antagonist menas att stora mängder kan hämma zinkupptaget i kroppen.)

Otroligt stora doser i testningen

Man testade dessa på möss som delades in i olika grupper.  En grupp fick en dos på 12,5 mg och en grupp fick 61,5 mg E-vitamin/kilo kroppsvikt. Kontrollgruppen fick inga antioxidanter.

Det motsvarar en dos på 875 mg resp 4305 mg för en person som väger 70 kilo. Det ska jämföras med myndighetens rekommendation på 12 mg per dag för vuxna personer. Alltså 358 gånger mer än rekommenderad dos! Hur mycket zink tror ni kroppen lyckas ta upp då?

Bristande slutledningsförmåga

När man använder sig av antioxidanter är det för det första alltid viktigt att ha ett brett spektrum av olika antioxidanter. Bra antioxidanter är till exempel C-vitamin, selen, quercetin, kurkumin med flera, som redan tidigare visat sig ha bra effekter mot cancer. Selen har till och med visat sig vara effektivare än cellgifter! Varför skriver inte media om detta istället?!

Att forskarna tvingar fram ett negativt resultat och sen drar alla antioxidanter över en kam och drar slutsatsen att alla antioxidanter är farliga är rent av bisarrt. Och att media sprider dessa helt galna “nyheter” är enligt min mening absolut förkastligt.

Så vi kan tryggt fortsätta äta våra vitaminer och kosttillskott!

Här finns mera att läsa: