fbpx

Flera av er har önskat att jag berättar lite mer om våra förberedelser och planer här i Thailand. Jag skrev för ett par månader sen om att vi bestämt oss för nya äventyr, men jag går inte så mycket in på detaljer kring Thailandsresan där. Så nu ska jag göra det.

Vi har visum för tre månader klart.För att vara riktigt ärlig så har vi försökt göra så lite planer som möjligt. Men när vi åkte från Finland hade vi följande ramar klara:

  • Vi åker först till Chiang Mai och sen ser vi hur länge vi stannar och vart vi far sen.
  • Christians pappa och hans sambo kommer till Aonang i mitten av november och stannar två veckor. Då åker vi dit.
  • 4.1.2016 tar vi färjan till Langkawi, Malaysien för att ansöka om nytt visum.
  • Mina föräldrar kommer till Aonang i mitten januari och stannar två veckor. Då ska vi vara där.
  • När det blir för hett i Thailand, vilket det antagligen blir i april eller maj, så tänkte vi kanske besöka Bali. Men vi får se vart det bär.
  • Vi har reseförsäkring i kraft till midsommar 2016, men vi kommer hem då vi känner för det.
  • Jag har tjänstledigt fram till 31.7.2016.

Boende

Vi kommer att försöka hitta så billigt boende som möjligt, men vi vill ändå att det ska vara rent och välskött. Det visar sig att Agoda ofta är billigare än att gå in på ett hotell och fråga! Det hade vi faktiskt inte trott.

Vårt första boende var kanske i dyrare laget. Det blev ca 30€/natt. Men vi valde ett bra ställe så att vi hade något som väntade på oss när vi kom fram, trötta efter flygresan. Vi har nu en natt kvar på det hotellet. När jag frågade pris för nästa vecka, ifall vi hade velat stanna längre, fick jag ett pris på 42€/natt!

Vi kommer alltså att flytta imorgon och vi bokade faktiskt nyss 4 nätter på ett annat hotell för 20€/natt. Då ingår frukost och gratis wifi, vilket vi behöver. Agoda är bra att utgå ifrån och sen besöka hotellet och se hur man gillar atmosfären. Antingen bokar man då via Agoda eller direkt i receptionen, beroende på vilket som blir billigare.

Telefon

Vi har satt våra finländska anslutningar på 0 sms, 0 minuter och ingen data medan vi är borta. Det kostar bara 1,90€/månad. För vi använder ju inte dem här då det skulle bli alldeles för dyrt, utan kör allt via wifi.

Vi använder FaceTime eller Skype om vi ska ringa och då får vi ju dessutom video! Min morfar var mäkta imponerad när vi Facetimade idag för första gången! I övrigt använder vi WhatsApp för meddelanden och bilder. Och alla är förstås gratis. Men strålningen kommer vi dessvärre inte undan här.

Mat

Vi kommer att äta massor av frukt och smoothies och dricka massor av färska grönsaks- och fruktjuicer om dagarna. På café kostar en stor smoothie kring 40-70 baht, alltså 1-2 €. Kokosnötter dricker (och äter) vi varje dag och de kostar mellan 30 och 40 baht, alltså ca 1 €.
(40 baht = 1 €)

Kvällstid, då det är lite svalare, så äter vi thaimat. Gärna ekologisk om det är möjligt. Västerländsk mat kan man äta hemma, tycker vi. Billigast äter vi för 35-40 baht på “streeten”. Ekologiskt och dubbelt så stora portioner får vi för 70 baht på café. Juicy4U och Nice Kitchen har bra, ekologisk mat. Båda finns i östra delen av Old Town av Chiang Mai.

Motion

Vi kommer att vandra minst 12.000 steg varje dag. En gräns som visat sig vara mycket snabbt nådd Igår gick vi över 24.000 steg. Christian har en Fitbit som också visar avlagda kilometer för varje dag.

Jag skulle så småningom också vilja hitta ett gym och träna upp styrkan i mina muskler. Och förutom det så skulle jag behöva töja mera, för jag är så stel i kroppen. Jag har därför tänkt återuppta yoga.

Jag gör också djupandningsövningar varje dag. Jag har slarvat lite de senaste veckorna före vi flög hit. Jag märker det genast på min energinivå. För att inte tala om meditationsövningarna som lyst med sin frånvaro nu igen… Men det är ju bra att det finns rum för förbättring, om man säger så.

Jobb

Ja, vad ska vi göra egentligen under så här lång tid i ett främmande land? Man kan ju inte bara åka iväg och slappa runt heller?

Några av er visste det redan, men nu blir det officiellt: Jag ska skriva min bok! Jippi! Äntligen! Jag började skriva på en bok för tre år sen, men sen blev tiden knapp och den fick läggas på hyllan. Nu ska jag ta tag i den igen. Blir antagligen att göra om det allt och lite till, men det ska bli så himla kul! Mitt mål är att det ska bli en bok med mycket inspiration och många bilder från mitt Morotsliv.

Sen blir det förstås också att planera för kurser hösten 2016. Om ni har önskemål för nya kurser så tipsa mig gärna! Hösten 2015:s nykomling var “Gör egna ekotvättmedel” och den kom till tack vare era önskemål, så det lönar sig att fråga.

Min man då? Jo, han gick ju och drog hem ett sprakande tredjepris i SFV:s novelltävling i somras, så han ska jobba på sin första novellsamling. Jag är så stolt över honom! Hur han vågat bryta sig fri från ett arbete där han inte trivdes, ta en paus från musiken och satsa på en passion han inte vågat eller kunnat ge tid och energi till tidigare. Det blir alltså mycket skrivande för vår del, om man säger så.

Hälsa

Tack vare värmen och all underbar frukt som vi är omgivna av här, så är det ett perfekt tillfälle att detoxa kroppen. Dessutom är dagarna väldigt avslappnade och stressfria, vilket ju är A och O när man vill detoxa.

När man ska detoxa är det viktigast att lämna bort raffinerat socker, kött, spannmål, mjölkprodukter, alkohol, kaffe samt halv- och helfabrikat. Det är ju hur enkelt som helst här.

Förutom att vi äter stora mängder frukt och dricker massor av vatten och juice, så kör jag torrborstning genast då jag stiger upp och oil pulling efter frukosten och tandborstningen varje morgon. (Ja, vi försöker lära oss äta frukost! Vi som vanligen äter “frukost”/lunch först på eftermiddagen hemma i Finland.) Näskannan lämnade dessvärre hemma, men jag ska försöka se om jag hittar en ny här.

Vi kommer också att gå på massage, men det har vi faktiskt inte tagit uti med ännu. När man ligger på stranden faller det sig mera naturligt att ta massagepauser, men här har vi ju ingen strand och solar följaktligen inte.

Jag har tyvärr inte med mina detoxörter från Holistic. Vågade inte ta med dem på flyget. Men Pao d’Arco-kapslarna är med, starka sådana! Det är en effektiv ört mot parasiter, svamp, bakterier och virus.

Sen när vi acklimatiserat oss lite har vi också pratat om att kanske köra en längre fasta. Börjar bli ett tag sen sist.

Skriv gärna i kommentarsfältet vad ni vill att jag ska skriva mera om nu under vår resa i Asien. Vad vill ni höra mera om? Vardagen här? Inslag om olika caféer eller platser värda ett besök? Borde jag hålla mig till mina “sammanfattande” inlägg om olika teman (som jag brukar göra)? Eller vill ni ha fler videos? Let me know!

Sawadee ka! <3