fbpx

Många idag lever med övervikt och näringsbrist. Övervikten beror ofta på en obalanserad kost och näringsbristen på för liten mängd eller dålig variation av grönsaker, bär och nötter. Så där i stora drag. Och det är ofta då vi tycker vi blivit för tjocka eller om vi blivit sjuka som vi börjar fundera på maten och hur vi äter. Problemet är ofta att vi söker de snabba fixen som ska göra oss smala och lyckliga på kort tid och detta ger ofta en helt ny problematik.

Vi ändrar kosten från en obalanserad sammansättning till en annan. Och till en början kan det ge riktigt bra resultat, men så slutar den fungera och vi är tillbaka där vi började. Varför? Därför att vi äter för att få bort ett symptom, inte för att bli friska! Och dieterna finns i oändlighetens många variationer och det blir en stress när vi inte vet vilken vi ska välja.

Men det är faktiskt inte så himla krångligt. Om vi är i grunden friska, äter bra näringsrik och balanserad mat fungerar energiförbrukningen och fettförbränningen som den ska och kroppens självläkningsförmåga aktiveras och stärks. Vi tappar alltså övervikt och blir friska. För när kroppen helar sig helar den allt!

Dieter går ofta ut på att utesluta
Lägg till bra grejer istället!

Makronäring

När jag skriver om makronäring, då menar jag protein, kolhydrater och fett. Ni känner säker till att protein finns i kött, fisk och bönor, kolhydrater i socker, frukt och spannmål samt fett i oljor och smör. Så där förenklat. För nästan all mat innehåller samtliga grupper makronäring i olika grad!

Protein, kolhydrater och fett ger oss energi (kalorier) som vi behöver för att fungera. När det gäller energi så ger kolhydrater och protein 4kcal/g samt fett 9 kcal/g. Alkohol ger 7kcal/g. Mest energi hittar vi alltså i fett, vilket är tacksamt.

Obalanserade dieter är ohälsosamma

Obalanserade dieter fokuserar en eller två typer av makronäring, medan man undviker den tredje typen. Att leva som vegan på uteslutande frukt eller köra Atkins diet och bara käka kött är båda ohållbara dieter i längden och kommer att ge problem med hälsan.

Men det kan vara gynnsamt att dra ner ordentligt ett tag om man ätit för mycket av en sort, för att hitta en mera balanserad hälsa. Därför finns det så många olika metoder som ger samma mål och resultat.

Jag tror inte på ensidiga ”dieter” i den formen att man utesluter en typ av makronäring. Däremot bör man utesluta raffinerad mat dålig kvalitet!

Att äta för mycket protein

Protein är viktigt för att bibehålla och bygga muskelmassa och ofta får man höra kritiska röster om veganer och vegetarianer nu månne får i sig tillräckligt med protein. Och att ha bra proteinkällor varje dag är viktigt, men vi behöver inte vräka i oss stora mängder kött för det! Kött är dessutom svårsmält och tar längst tid på sig att komma genom vårt matsmältningssystem samt är försurande och i en försurad kropp trivs sjukdomar.

En diet med mycket protein och väldigt lite fett och kolhydrater kan ge näringsbrister med symptom som huvudvärk, diarré, trötthet, lågt blodtryck mm. Har man även problem med njurar eller lever bör man vara försiktig med ett högt proteinintag, eftersom det belastar dessa organ mer.

Att äta för mycket kolhydrater

Mat som innehåller raffinerat socker (det vill säga skadliga kolhydrater) ger upphov till inflammation och kroniska sjukdomar. Det är ingen nyhet att maten idag innehåller sjukt stora mängder socker av olika slag och då ofta raffinerat, vitt socker. Därför har LCHF-dieten, då man drar ner på kolhydrater och ökar fettet, haft så jättebra genomslagskraft och gett så fina resultat.

Snabba, raffinerade kolhydrater är försurande för kroppen, vilket gör den mera sårbar för en mängd inflammatoriska sjukdomar.

Glukos höjer blodsockret och ger ett insulinpåslag. Insulin tar hand om det socker som frisatts i din blodbana genom att “låsa upp” cellerna och släppa in sockret. Insulinet är det nyckelhormon som hjälper glukos att lagras i muskler och fettvävnad så att sockerhalten i blodet inte ska bli för hög, eftersom det kan leda till skador på blodkärlen och i förlängningen ge bland annat hjärtkärlsjukdomar.

Fruktos är jättesött och belastar levern och kan i värsta fall ge fettlever. Fruktos ökar fettinlagringen och kan ge insulinresistens och dyslipidem. Fruktos höjer inte blodsockret direkt och ger ingen mättnadskänsla. Det minskar ämnesomättningen samt ger urinsyra som blockerar kväveoxid och ökar risken för gikt och njursten. Fruktos finns rikligt i läskedrycker.

Frukt är fantastiskt! Frukt renar kroppen och innehåller antioxidanter som stärker vår hälsa. Men att leva på bara frukt ger stora mängder glukos och fruktos i kroppen och väldigt lite fett och protein.

Att äta för fel sorts fett

Men LCHF kan man också äta på ett lite galet sätt genom att äta mat som innehåller härdat eller härsket fett (alltså skadligt fett) som också det ger upphov till kroniska sjukdomar. Och värre blir det om man glömmer grönsakerna. Jag är själv en vän av LCHF, men tycker att det är viktigt att poängtera hur viktigt det är att äta mycket grönsaker(!) när man äter denna typ av diet och att välja hög kvalitet på sitt fett.

Om man äter raw food är det lätt att få i sig bra fett. Men om man vill tillreda sin mat genom att grilla, woka, steka eller på annat sätt värma upp maten, blir det genast knepigare, eftersom de mera instabila oljorna kan ändra struktur vid upphettning, oxideras och tappa sina hälsogynnande egenskaper och bli rent av hälsovådliga och cancerogena! Genast när oljan ändrar färg vet du att hettan håller på att ändra oljans struktur.

Mikronäringen då?

Mikronäring såsom vitaminer och mineraler ger ingen energi! Men de är ack så livsviktiga för vår hälsa och för att bygga och förnya celler kroppen varje dag. Bästa källan för mikronäring är faktiskt de typiska kolhydratkällorna. Men för att kunna ta upp fettlösliga vitaminer och antioxidanter behöver vi också se till att vi har med fett i kosten.

Från grönsaker, bär, frukt, nötter och frön får vi i oss stora mänger av mikronäring såsom vitaminer, mineraler och antioxidanter, men vi kan också hitta mikronäring i till exempel fisk. Antioxidanter stoppar fria radikaler i kroppen och de är de färgämnen som finns naturligt i kosten.Därför är det viktigt att äta en regnbåge varje dag. Vitaminer och mineraler är byggstenar och behövs för kroppens alla processer och funktioner. Vi kan inte fungera utan mikronäring och tillgången på mikronäring kan vi justera med kosten.

Har vi brister behöver vi ofta komplettera med tillskott tills vi hittat balans igen. Det är då viktigt att vi äter kosttillskott av bra kvalitet. Jag brukar använda produkter från Egenvårdspoolen, Holistic, Helhetshälsa, Thorne och AlphaPlus samt några till som jag vet håller hög standard. Boka tid till en näringsterapeut som kan se över din näringsstatus och ge rekommendationer för vilka kosttillskott du behöver och som kan följa upp dig dig sen också.

Satsa på ekologiskt och hög kvalitet

Vi behöver alltså få i oss högkvalitativ makronäring och en bred variation av mikronäring från ekologiska källor för att hålla oss friska, pigga och lyckliga.

För att allt ska fungera är det A och O att vår tarmflora är i skick. Se därför till att äta fermenterade grönsaker varje dag och gärna ta ett kosttillskott med mjölksyrabakterier.

Vi behöver förstås också röra på oss för att hållas friska. Läs mera här om Tabata som är det enklaste och snabbaste sättet att komma i form, gå ner i vikt och bygga muskler.

Proteinkällor

Proteiner får vi från bönor, linser, nötter, groddar och alger. Bra källor är också ägg och opastöriserade mjölkprodukter, helst från får eller get. Ät gärna vild fisk och vilt kött ibland om du inte är vegetarian. Läs mera om bra fisk.

Kolhydrater

Kolhydrater får vi från grönsaker, bär och frukt. Se till att äta mångsidigt och av alla regnbågens färger varje dag för att få en bred bas av antioxidanter, vitaminer och mineraler samt enzymer.

Kolhydrater finns också i spannmål och där är det bra att välja ekologiska fullkornsvarianter av ris, havre, bovete, quinoa och hirs. Råg och korn är också bra, speciellt i surdegsbröd.

Fett

Välj fett från ekologiska, kallpressade oljor såsom kokosolja, avokadoolja, mandelolja. Dess är de enda oljorna jag rekommenderar för matlagning. Olivolja, valnötsolja, sesamolja och jordnötsolja är också lämplig för sallader eller rätter där de inte hettas upp. Andra fina källor är avokado och ekologiskt smör.

Fokusera på att addera!

Köp hem sånt som du vet är bra för dig och ta små steg. Var inte för hård mot dig själv. Vi har för mycket negativitet runt omkring oss idag hur som helst.

Genom att sätta fokus på det som är bra för dig så kommer det dåliga så småningom att fasa ut sig självt. Njut av livet!