fbpx
Bakom dagens lucka väntar ett städtips: ättika. Den är perfekt då man snabbt vill få bort lukt, smuts och kalkavlagringar!

Kort sammanfattning

Här kommer nu kort sammanfattning med några tips på var man kan städa med ättika!

Kalkfläckar

Spraya ättiksvatten på duschväggen, i diskhon, kring kranen där kalkavlagringar samlats. Torka rent med mikrofiberduk. (Spraya inte på kalkfogar!)

Kalka av vattenkokaren och kaffebryggaren med ättiksvatten som du kokar upp/genom några gånger. Avsluta med att koka med rent vatten tills lukten försvunnit. (Ättika brukar trots allt inte lukta mer än två timmar.)

WC-stolen

Spraya med ättiksvatten, skrubba med WC-borsten och spola.

Vid ingrodd smuts: Ta på gummihandskar, ta ättika på en svamp och torka i och runt toastolen, även på golvytan närmast toastolen. Häll ca 2 dl ättika (24 %) ned i kröken och låt verka nån timme. Skrubba med WC-borsten och spola. Avsluta eventuellt med lite tallsåpa som löser fett och ger en friskare doft.

Skinande rena fönster

Blanda ättiksvatten och några droppar diskmedel i en sprayflaska. Spraya fönstret och torka fönstren rena med mikrofiberduk. Använd sen en fönsterskrapa eller torka torrt med gammalt tidningspapper så blir fönstren skinande blanka.

Varning! Även om ättiksyra är en organisk syra kan den i höga koncentrationer vara frätande. Lösningar med högre koncentrationer än 25 % kan ge ifrån sig frätande ångor, men lägre koncentrationer som 5 % är ganska ofarliga förutom om man dricker lösningen, då strupen kan skadas.
Koncentrerad ättiksyra kan också vid höga temperaturer brinna.

Använd INTE på marmor och kalkfogar!