fbpx
Det finns tre växter vi kan odla inomhus för att få all den rena luft vi behöver för att hålla oss friska. Allt detta enligt NASA:s forskning. Alla tre växterna kan med fördel placeras i husets eller lägenhetens i alla rum!

1. Svärmorstunga för sovrummet
(Sansevieria Trifasciata)

Svärmorstunga är vanlig planta man hittar i många hem. Den är både extremt lättskött och nyttig ur hälsosynpunkt.

Den konverterar koldioxid till syre nattetid, vilket gör den till den perfekta sovrumsplantan. Vi behöver 6-8 st plantor per person.

Den renar dessutom luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen.

Plantan står gärna ljust och även i direkt solljus, men klarar också mörkare platser. Vattnas högst en gång i veckan.

Det finns olika varianter av svärmorstunga, med helgröna eller brokiga blad. Så småningom blir plantan stor och tung, även om den växer långsamt. Plantera om den ca. 1 gång / år och ställ i bastanta krukor. Blir den för stor och skickar upp många sidoplantor kan du helt enkelt dela på den och plantera i nya krukor.

Svärmorstunga blir nästan aldrig angripen av sjukdomar.

2. Guldpalm för köket
(Chrysalidocarpus lutescens)

Guldpalm, kallas även Arecapalm, tar upp koldioxid och producerar syre även dagtid och passar därför i köket, vardagsrummet eller andra rum man spenderar tid i om dagarna. Den tar också hand om gifter och fuktar luften.

Vi behöver 4 st axelhöga plantor per person.

Guldpalmen vill inte stå i brännande sol, men behöver mycket ljus, så den ska helst inte ens stå mot en vägg eller i ett hörn. Den gillar inte heller svalka, temperaturväxlingar eller drag.

Palmen ska vattnas med några dagars mellanrum så att jorden hålls fuktig men inte blöt, och får inte torka ut. Kom ihåg att torka damm av löven ofta, helst varje vecka. Man kan också ställa den i duschen. Den växter i steril jord eller vatten (hydroponics) och behöver för komma ut var tredje till fjärde månad.

Guldpalmen växer långsamt, men kan bli upp till två meter hög inomhus om den sköts väl. Gula blad tyder på att man behöver tillsätta näring.

3. Gullranka för vardagsrummet
(Epipremnum aureum)

Gullranka är vanlig, lättskött, flerårig, klättrande ört som tar upp bensen och formaldehyd, ökar luftfuktigheten och orsakar sällan besvär hos allergiker.

Plantan ska varken stå för ljust eller för mörkt, men klarar viss variation åt endera hållet. Den vattnas bäst med hydroponics, alltså att den står i vatten.

Gullrankan växer rätt fort och bildar långa rankor som antingen får hänga eller binds upp på stöd. Den blir sällan angripen av sjukdomar.Växten är inte särskilt giftig, men innehåller irriterande ämnen som om den äts kan ge sveda i munnen och magbesvär.

Används ibland i akvarium, då den placeras på toppen av akvariet med rötterna nedsänkt i vattnet. Detta är fördelaktigt både för växten och vattenkvalitén då den tar upp nitrat för att växa.

På jobbet

Många lider av dålig luftkvalitet på sin arbetsplats. Tipsa genast chefen att enligt NASA ska ni köpa in redigt grönväxter!

Att ha många dessa växter i arbetsmiljön har gett följande dokumenterade resultat från en undersökning som gjordes 2008:

 • ökar produktiviteten
 • drar ner energikostnaderna eftersom man behöver mindre maskinell luftrening
 • sänker kostnaderna för företagshälsovård, eftersom de motverkar:
  • ögonirritation
  • andningsproblem
  • luftvägsproblem
  • astma
  • huvudvärk