fbpx
Troget tvättar vi tänderna varje dag och har gjort så i tiotusentals år med hjälp av olika växter och rötter. Det viktiga är det nämligen det mekaniska gnuggandet som polerar tänderna rena.

TIPS! Klicka på länkarna som kommer nedan, så får du läsa mera om vad jag skrivit om just det ämnet.

Ta hand om tänderna

Idag tuggar vi sämre samt äter socker och annan mat som ger mycket kraftigare syraangrepp på tänderna, vilket gör att bakteriebalansen är en helt annat i munnarna. Vi spottar ut över tre deciliter tandkräm per person per år i våra avlopp. En vanlig tandkräm kan innehålla en mängd oönskade ingredienser såsom:
  • Skummande tensider som torkar ut slemhinnorna och kan ge dig afte (smärtande blåsor i munnen)
  • Triclosan som ska döda bakterier (giftigt)
  • Sötningmedel så att den ska smaka gott
  • Fluor som kan bidra till skelettcancer, missfärgade tänder, försvagad emalj och påverka hjärnans utveckling i barndomen

Jag har inte använt fluor på säkert tio år. Jag har lagat egen tandkräm som jag brukar varva med Weledas tandkräm.

Bland annat har jag använt mig av detta recept. Många har sagt att de fått vitare tänder av den och sluppit ilningar i tänderna. Jag har personligen inte märkt så stor skillnad på tändernas färg, men så har jag redan ganska vita tänder eftersom jag varken röker eller dricker kaffe och te.

Tandkräm

  • 4 msk kallressad kokosolja (smält i vattenbad)
  • 4 tsk finmald MSM (mortla)
  • 1 tsk matsoda (=bikarbonat)
  • 1 tsk kolloidalt silver
  • några droppar eterisk olja av kanel, pepparmynta, eukalyptus och/eller teatree
OBS! Spotta i skräpkorgen och inte i handfatet! Kokosoljan stelnar vid 25 grader så du vill inte få stopp i rören.

Jag har tidigare delat ett recept på hemlagat tandpulver. Andra goda alternativ är naturlig tandkräm med aloe vera, krita eller soda (bikarbonat). Weleda, Dr. Hauschka och Urtekram har bra tandkrämer.

Satsa på en jonisk tandborste

Vi använder också joniska tandborstar som neutraliserar syran i munnen och sönderdelar och löser upp plack fotoelektroniskt. Du kan läsa mer om hur det fungerar här.

OB! Jag använder denna tandborste med tandpulver eller inget alls, alltså bara vatten eller saliv. Jag använder eltandborste för tandkrämsreceptet ovan.
Julklappstips:
Du kan beställa din egen Soladey J3X tandborste (och andra tandvårdsprodukter) från KolmiNaisuus. Genom att uppge rabattkoden MorotsLIV får du i rabatt 11€ om du bor i Finland eller 100 kronor om du bor i Sverige.Du kan också beställa din egen Soladey J3X tandborste från Balansbutiken i Sverige. Genom att uppge koden morotsliv i meddelandet får du en 4-pack soft borsthuvud på köpet då du beställer två tandborstar vid kortbetalning!

Tandtråd och tungskrapaAnvänd regelbundet tandtråd för att få bort plack och matresten som lämnat mellan tänderna. Om man inte gjort det tidigare kan tandköttet blöda de första gångerna. Men det beror på att tandköttet antagligen är inflammerat. Så fortsätt ändå, det slutar snart blöda och tandköttet blir friskt igen.

Med tungskrapan skrapar du bort slagg och bakterier som lagt sig på tungan. Finns att köpa på apotek eller beställa på nätet.