fbpx

 

Vardagsrutiner

Genom att skapa nya, hälsosamma rutiner kan man hitta ett bättre välmående, mera energi och bli friskare och piggare. Eftersom ni bett mig berätta om mina egna rutiner tänkte jag dela dem med er idag.

Känn efter om du tror att någon av ritualerna skulle passa dig i din vardag! Eller har du egna rutiner som du känner är givande? Dela gärna dem i kommentarsfältet så att vi andra får inspiration och nya idéer!

1. Djupandning

De djupandningsövningar jag gör har jag fått ordinerade av en expert som utgår från mätningar syre- och koldioxidhalten i min utandningsluft samt puls. Jag kan varmt rekommendera ett besök till Anders Lönedahl på coolmind.se.

Det finns också rekommendationer på mera allmänna andningsövningar som ska passa de flesta. Läs mera om dem här: Djupandning

2. Torrborstning

Genom att borsta huden så tar man bort stagnerade gamla hudrester (bl.a. sura avfallsprodukter) samtidigt som man stimulerar lymfsystemet. Torrborstningen hjälper att hålla hudporerna öppna och rena och avlastar därmed även såväl levern och njurarna i sitt reningsarbete.

Här kan du läsa om hur du väljer borste och hur du ska gå till väga när du torrborstar kroppen: Torrborstning

3. Nässköljning

Dessvärre glömde jag min netipot hemma, men nässköljning hör vanligtvis till mina dagliga rutiner.

Att skölja näsan med saltvatten kan lindra problem vid förkylning, pollenallergi, nästäppa och torra slemhinnor. Lös upp 5 ml rent salt i 5 dl 37 gradigt vatten och låt det rinna in genom ena näsborren och ut genom andra. Skölj näsan morgon och/eller kväll, eller vid behov.

Ingående inlägg om detta kommer snart.

4. Tandborstning

Jag har redan pratat och skrivit om tandvård i julkalendern. Kolla in lucka 16!

Här finns kalenderluckan med receptet på tandkrämen och här finns mitt tandvårdsschema.

5. Oil pulling

Kallpressad kokosolja eller sesamolja skölj runt i munnen i ca 15 minuter och “drar ut” skadliga bakterier, svampar och andra organismer ur munnen, från tänderna, tandköttet och halsen.

Läs mera om Oil Pulling här.

6. Citronvatten med olivolja

Denna drink dricker vi både för att rena olika organ såsom levern. Den är också basande för kroppen och ger C-vitamin.

7. Fysisk rörelse

Rör på dig varje dag. Det behöver inte vara hård träning, men bara så man får upp flåset och blir lite svettig. De träningsformer jag varierar med är tabata, löpning, solhälsning, yoga och qigong. Hitta din egen favorit som passar dig. Bra om man stretchar sina muskler varje dag också.

Här kan du läsa mera om Tabata.

8. Bra frukost

Många vill ha en rejäl frukost med mycket grönsaker, kanske stekt ägg eller mysli. Varken jag eller min man vill ha frukost tidigt på morgonen så ofta blir det en grön juice med morot och ingefära samt en kopp svampte eller örtte, som vi dricker 3 ggr/dag. Vi byter örttesort ungefär var tredje vecka.

Tips! Svampte och svampkaffe köper jag från FourSigmaFoods och det kan du också göra. Du får det billigare genom att använda morotsliv som rabattkod vid kassan.

När det gäller kosttillskott tar vi i allmänhet våra vitaminer morgon och mineraler kväll. Men följ de ordinationer din näringsterapeut har rekommenderat.

Under dagen dricker jag smoothies i olika färger och kokosvatten samt äter sallader och thaimat med mörkt ris eller inget ris alls.

Jag har skrivit mera om hur jag äter och vad jag tycker är bra mat här.

9. Mentalt och andligt välmående

Det är viktigt att också slappna av och landa. Meditation, avslappningövningar och lugna promenader längs med stranden eller i skogen gör susen för mig. Jag försöker också jobba med affirmationen och utöva tacksamhet över allt jag har och får uppleva.

Jag försöker också unna mig massage på stranden eftersom den är ganska billig här i Thailand. Men jämna mellanrum gör jag också hårinpackningar och har mitt eget lilla hemmaspa.

Jag jobbar också med min andlighet och med att känna inåt och lyssna på min intuition och känna in energier. Jag försöker också göra energisortering varje kväll.

10. Mata din kreativitet

Att få vara kreativ är viktigt för mig och jag tror det är något som alla mår bra av att få utöva. Ibland genom att “ta in nytt” och ibland genom att “ge ut”. Några exempel som jag själv gillar att göra är:

  • Läsa en spännande eller inspirerande bok
  • Se dokumentärer
  • Lära mig en ny thailändsk bokstav
  • Åka på utflykter och äventyr
  • Skapa / måla / vara kreativ
  • Dansa / sjunga / spela
  • Jobba med morotsliv.com 😉

Sporadiska rutiner

Jag mår väldigt bra av att rena min kroppen 1-4 gånger i året. Det jag brukar göra då är ett eller flera av följande:

Hoppas du fick någon ny idé för var du kan introducera i dina rutiner. Kanske blir det ett nyårslöfte?

Tipsa oss andra om dina egna goda rutiner i kommentarsfältet! Vad får dig att må bra?