fbpx
Parfymer doftar av friska blomster, exotiska kryddor eller söta frukter och alla har vi vår favorit. Eller? Visste du att det blir fler och fler överkänsliga personer varje dag som reagerar kraftigt på dessa parfymer?

Parfymer var (relativt) hälsosamma en gång i tiden. Då när de ännu gjordes av blommor, örter och kryddor. Men framför allt sedan 1900-talet början har det smugit in kemikalier som faktiskt visat sig vara direkt skadliga. En parfym kan idag innehålla hundratals olika kemikalier varav ca 95% härstammar från petroleumindustrin. Detta deklareras inte på förpackningen så vi har inte en chans att ta ställning till om vi vill absorbera eller andas in dessa hälsofarliga ämnen eller inte.

Visste du att det till och med görs parfymer enkom för barn? Hur sjukt är inte det? Och de har dessutom visat sig vara precis lika allergiframkallande och hormonstörande som de som görs för vuxna, så låt er inte luras!

Men när vi tänker på parfymer är det inte bara vanliga parfymer på flaska som vi sprayar på hals, handleder och i urringning som räknas. Parfymer finns i en hel uppsjö av produkter där man kanske inte alltid tänker på att de lurar.

Parfym hittar vi i:

 • deodoranter
 • våtservetter (även sådana för små barn)
 • hudlotion
 • schampoo
 • balsam
 • tvål
 • mensskydd(!)
 • tvättmedel
 • sköljmedel
 • hårstylingprodukter
 • rakprodukter
 • smink
 • leksaker
 • kläder och skor
 • rumsspray, osv…

Passiv parfymering och konsekvenser

Parfymer kan innehålla formaldehyd, tolken och bensen – samma kemikalier som tobaksrök. Används därför parfymfria produkter så inte heller andra behöver utsättas för dessa och många andra kemikalier som finns i parfymerade produkter.

I en analys av parfymer hittade man allergiframkallande ämnen i samtliga, hormonstörande ämnen i de flesta och föbjudna ämnen i några. Forskarna tror att de här ämnena kan orsaka cancer, diabetes 2, infertilitet och ADHD-liknande symptom och de befarar att det inte finns någon säker gräns. Sommartid kan också parfymerna ge pigmentfläckar på huden.

Parfymöverkänslighet är ett stort växande problem i dagens samhälle där precis allting ska lukta, och det ska vara mycket, och starkt. Gärna flera olika dofter blandade. Kort sagt en mardröm för allergiker.

Parfym påverkar inte bara den som använder parfymerade produkter. Parfym påverkar omgivningen. Huvudvärk, yrsel, illamående, trötthet, förvirring och irritation är bara några symptom som kan drabba omgivningen. Har man Kemisk Intolerans/MCS och blir sjuk av kemikalierna i parfymer och parfymerade produkter kan effekten bli att man inte ens kan vistas i offentliga miljöer på grund av andra människors parfymer.

Naturliga dofter och eteriska oljor

I ekobutiken kan man hitta doftande, ekologiska parfymer som är baserade på naturliga ingredienser såsom eteriska oljor. Det brukar alltid finnas testexemplar, så pröva dig fram till vilken som passar dig bäst.

Även om eteriska oljor är naturliga och inte innehåller samma skadliga kemikalier som parfymerna, så kan man så klart reagera allergiskt om man har otur.

Var uppmärksam på att huden kan irriteras också av naturliga ämnen, eftersom eteriska oljor är väldigt koncentrerade. Om du vill göra egen parfym blandar du enkelt några droppar eterisk olja i en neutral olja såsom jojobaolja. Den kan lätt smörjas in i huden. Eller använd eteriska oljor i din kokosoljedeodorant eller på kläderna så irriteras inte huden.

En stor del doftkänsliga klarar av eteriska oljor. Andra inte. Använd därför även eteriska oljor med försiktighet.

Parfymfritt bland barn

Tänk på vad du utsätter barn för. Om barnet blir lätt kinkig, grinig och sjuk kan det bero på din parfym. Har du barn eller arbetar med barn bör du vara extra uppmärksam på detta. Använder du parfym eller sköljmedel kan du göra någon i din närhet sjuk, så använd alltid parfymfria produkter! Och gärna annars också.

Hur är det med dig? Använder du själv parfymer? När då?