fbpx

Rejuvelac är en väldigt uppfriskande, fermenterad superdryck. Rejuvelac kommer, precis som vetegrässhottarna, från Ann Wigmores teorier kring Levande Föda. Den är traditionellt gjord på hela ekologiska eller biodynamiskt odlade vetekorn som groddas för att få bort gluten. Rejuvelac kan också göras från andra säd och frön såsom råg eller korn samt quinoa eller hirs för ett garanterat glutenfritt alternativ.

Jag gillar rejuvelac för att den är enkel att göra och inte behöver en startkultur såsom mina andra favoriter kombucha och kefir (kommer snart inlägg om kefir). Därför är den också enkel att laga om man är på längre resa eller så, eftersom det tar en knapp vecka från start till färdig dryck.

Ett bättre, naturligt alternativ

Rejuvelac är ett mycket bra och naturligt alternativ till många probiotiska produkter som finns att köpa och innehåller mycket mer probiotika än till exempel fil eller yoghurt. Det sägs att man skulle behöva dricka 7 liter fil med tillsatt probiotika, för att ha någon terapeutisk effekt på matsmältningen. Dessutom är inte pastöriserade komjölksprodukter att rekommendera för någon som har problem med matsmältningen. Läs mera om komjölken här. 

Viktkontroll, immunförsvar och matsmältning

Man kan förenkla det såhär: Enzymer behövs för matspjälkningsprocessen för att spjälka sönder stora molekyler av protein, kolhydrater och fett. Mjölksyrabakterier behövs för tarmens funktion att ta upp näringen som enzymerna spjälkt samt hålla ett sunt immunförsvar.

Idag vet vi också att den bakterieflora vi har i tarmen starkt påverkar hormonbalansen och vår vikt. Så genom att äta fermenterad föda balanserar vi detta och kroppen kan faktiskt få hjälp med att bränna överflödigt fett.

Läs mera om vikten av att ha en god tarmflora här.

Fermentering ger högre näringupptag

Fermentering är en jäsningsprocess då organiska ämnen bryts ner. Detta gör att protein, kolhydrater och fett börjar spjälkas upp redan innan vi äter eller dricker dem. Dessutom ökar mängden enzymer som kan hjälpa matsmältningen och mjölksyrabakterier som vi dessutom behöver för vårt immunförsvar. Kroppen kan tillgodogöra sig näringen från en fermenterad produkt på ett enklare sätt än om de hade varit råa.

Rejuvelac, surkål och andra fermenterade produkter är mycket omtyckta då de kräver liten arbetsinsats för kroppen och ger stort näringsupptag. Därför passar det bra att dricka rejuvelav strax före måltider, då den främjar matsmältningen genom de enzymer och mjölksyrabakterier som bildas under fermenteringsprocessen.

Stöder detox

Rejuvelac är en underbar dryck som är väldigt hjälpsam vid detox eller kostomläggning då magen är känslig. Förutom att dricka den som den är kan man också använda den i smoothies och matlagning.

Den färdiga rejuvelacen innehåller proteiner, kolhydrater, dextriner, fosfater, sackarider, enzymer och mjölksyrabakterier. Enzymet amylas (som naturligt produceras i saliven då vi äter) bryter ner kolhydrater och i rejuvelac kommer amylas från den rismögelsvamp som finns i vetekornen. Mögel kan låta lite oroväckande, men det är ingen fara så länge man annars är noga med hygienen. Det är tack vare bland annat amylas som rejuvelac gör att vi känner oss mindre bubbliga i magen efter att ha ätit bönor eller dylikt.

Gör egen rejuvelac 

Det är lekande lätt att göra egen rejuvelac. Man behöver varken startkultur eller många ingredienser eller verktyg. Dessutom blir det billigt.

Var noga med hygienen och tvätta alltid händerna först och använd rena glasburkar och tygdukar vid tillverkningen. Om omständigheterna är optimala blir rejuvelacen klar på 5 dagar, men om det är lite kallt kan det ta upp till en dryg vecka.

Du lagar egen uppfriskande rejuvelac i 4 enkla steg.

1. Blötlägg

 1. Skölj 3 dl hela ekologiska vetekorn väl.
 2. Blötlägg dem under natten eller 8-12 timmar i rumstemperatur i glasburk med lock.
 3. Häll av vattnet och skölj med nytt vatten. Ta bort ev. skadade korn.
2. Grodda
 1. Häll upp de blötlagda kornen i stor glasburk, nu utan vatten.
 2. Spänn en ren handduk över burken med ett gummiband och ställ den i rumstemperatur, till exempel i ett köksskåp. Det viktigaste är att kornen får frisk luft och står i mörker.
 3. Skölj dem och sila bort vattnet ca 2 gånger om dagen i 2 dygn tills de är groddade och har fått fina små “svansar”.

3. Fermentera

 1. Efter 2 dygn häller man över groddarna i en större glasburk eller kärl som rymmer drygt 3 liter.
 2. Tillsätt 3 liter vatten.
 3. Tillsätt 3 matskedar honung (en matsked för varje liter vatten). Det aktiverar fermenteringen.
  • Tips! För en veganversion kan man byta ut honungen mot ekologiska russin.
 4. Täck över med handduken igen.
 5. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. Är det kallare klimat kan det ta upp till en vecka.

4. Häll på flaska och drick

 1. När vätskan blir vitgrumlig är det dags att sila av groddarna och hälla upp den färdiga rejuvelacen på flaskor.
 2. Förvara flaskorna i kylskåp. Där håller de sig i ca 7 dagar. Drycken kan få en lite sötare smak under tiden.
 3. Drick ca 2,5 dl varje dag för att underhålla en god bakterieflora.
 4. Drick upp till 1 liter rejuvelac per dag om du har problem med magen.

5. Gör en sats till

 1. Släng inte bort groddarna! Du kan fermentera en omgång rejuvelac till på dem.
 2. Häll tillbaka dem i stora burken med nytt vatten.
 3. Tillsätt mera honung (eller nya russin).
 4. Låt den stå och fermenteras i 1 dygn denna gång. Det brukar räcka.

6. Odla vetegräs av kornen

Efter andra satsen rejuvelac kan man så groddarna och odla vetegräs och göra egna vetegrässhottar.

Gick något på tok?

Rejuvelacen skall vara svagt vit grumlig samt lukta och smaka litegrann som yoghurt. Om det börjar lukta illa och kraftigt surt så kan det bero på att man glömt hälla av vattnet under blötläggningen eller att man har haft på stängt lock under groddning och fermentering. Man behöver inte nödvändigtvis slänga allt. Försök att skölja groddarna ordentligt, häll på nytt vatten och honung och börja igen.

Gillar du inte smaken? Det kan ta ett tag innan man vänjer sig. Testa isåfall att blanda ut den med lite vatten och pressa i lite ekologisk citron så smakar det bättre. Om man gör sin rejuvelac på 2 dl vete och 1 dl råg blir det också väldigt god smak. Experimentera dig fram till din favorit!

Rejuvelac som startkultur

Rejuvelac är rik på enzymer och kan användas som startkultur om man vill syra grönsaker eller laga egen cashewost.

Här kan du läsa om hur man gör egen surkål.

Här kan du läsa om hur man gör egen cashewost.