fbpx


Tänk på din hälsa och på miljön när du tänder ljus

Stearinljus

Stearin är mer miljövänligt, eftersom paraffinljus bidrar till den globala uppvärmningen och brinner inte lika rent. Välj gärna stearinljus som är miljömärkta med svanen och därmed uppfyller vissa krav när det gäller sotpartiklar. Ett stearinljus av hög kvalitet kännetecknas av att veken brinner med en låga som är stor, stabil och inte sotar samt att stearinet inte rinner över kanten utan brinner upp utan att bli flytande i ljusets skål.

OBS! Det förekommer att namnet “stearinljus” används även om paraffinljus (se nedan). Stearin är lite dyrare än paraffin, men så brinner det mycket längre också och osar och sotar inte lika mycket. Stearinet är också fastare i konsistensen vid rumstemperatur, är biologiskt nedbrytbart och har en högre kvalitet än paraffinet.

Bivaxljus

Bivaxljus är miljövänliga och enkla att göra hemma. Viktigt är att välja 100 % ren bivax. Bivax brinner upp till 5 gånger längre än paraffin, droppar/rinner/ryker inte och är den renaste formen av ljus. De doftar gott och naturligt av honung. Bivaxljus kan även tillverkas genom att man rullar en vaxkaka runt en veke. Detta är ett snabbt och ofarligt sätt att tillverka ljus.

Sojaljus

Sojaljus har långt samma egenskaper som bivax. Sojavaxen brinner med lägre temperatur. Den är giftfri och passar att bra använda även i närheten av barn. Det är enkelt att stöpa sojaljus i formar själv hemma. Eventuella fläckar är väldigt enkla att ta bort.

Vita ljus
Vita ljus är mest skonsamma för miljön och brinner bäst! Färger tillverkas nämligen av olika blandningar av metaller och kemikalier. All massa skall ju förbrännas genom veken och färgrester täpper till porerna i veken och försämrar brinnegenskaperna. Välj därför ljus som bara är färgade på ytan.

Värmeljus

Värmeljus. Det är väldigt viktigt att återvinna metallkoppen från värmeljusen! Metaller är sådana ämnen som man vinner mycket energi på att återvinna. Stål kräver ungefär dubbelt så mycket energi att nyproducera och aluminium kräver upp emot trettio gånger så mycket jämfört med återvinning!

Undvik

Paraffinljus

Paraffin används ofta i en blandning med stearin till ljustillverkning (kompositionsljus). Det är vitt till färgen med varken lukt eller smak, men något mer genomskinligt, mjukare och segare än stearin. Paraffin är en petroleumprodukt som när det förbränns avger samma sotprodukter som en dieselmotor, till exempel toluen, bensen, metyletylen och naftalen. Paraffin består av brännbara estrar, stearinsyra eller alkaner och är en restprodukt från raffineringen av petroleum, d.v.s. råolja/mineralolja, men kan också tillverkas syntetiskt. I dagsläget används tyvärr i första hand paraffin som råmaterial till levande ljus.
Doftljus

Doftljus använder oftast parfymer som är petroleumprodukter. De kan innehålla höga halter av
bensen och formaldehyd men även styren som kan irritera hud och ögon samt ge effekt på syn,
hörsel och nervsystem.