1. Ekologiskt färgsprakande julbord
Köp ekologiska råvaror! Hårdbesprutade julklassiker som kaffe, russin, ananas och citrusfrukter är extra viktiga att byta till eko.
När du planerar julbordet, satsa på lådor, gratänger och annan färgsprakande mat från växtriket. Krydda med havssalt, vitpeppar, kanel, ingefära, senap, vitlök, apelsin och andra juliga favoriter. Välj sallader av olika kålsorter och rotfrukter och servera dem varma, kalla eller råa.
Här är några recept som jag hittade på DN och som jag tycker ser riktigt goda ut:
- Morotslax. Genom att baka morötter och lägga in dem i sötsur lag med dill får man smaken av gravlax.
- Krämig havre- och sellerivegansson. Havrebaserad matlagningsgrädde ger den rätta krämigheten och kryddpeppar ger smaken i den här fiskfria varianten på en Janssons frestelse.
- Julbullar på kikärtor. Det här receptet ger fasta bullar som håller formen, eftersom kikärtorna inte är förkokta. Dessutom går de bra att förbereda.
- Bakade betor och kapris med senapsdressing. Den här salladen blir också ett gott tillbehör om man har kött, som skinka eller köttbullar, på julbordet.
- Rostad grönkålssallad med sharonfrukt och granatäpple. Den här salladen är härligt salt, krispig, söt och syrlig på en och samma gång. Dessutom är den vacker och passar till julbordets smaker.
- Saffranspannkaka med kokosgrädde. Här får man den klassiska saffranssmaken och en krämig grädde till. Körsbär och mullbär ger pigg syra och rund sötma.
- Hasselnöt- och senapsbakad kålrot. Helbakade rötter har blivit populärt de senaste åren. Förkoka kålroten med lite ginger ale för att förhöja dess sötma och panera med hackade hasselnötter för extra ”crunch”.
2. Sjyssta fiskar
Svenska julbordsklassiker som sill, ansjovis, braxen och abborre är bra fiskar. De är inte hotade och innehåller heller inte så mycket miljögifter. Se till att lutfisken är MSC-märkt sej eller torsk.
3. Satsa på härligt julgodis
Julgodis innehåller raffinerat socker som gör oss sjuka och palmolja som är en riktig miljövärsting. Största delen av palmoljan odlas nämligen i Indonesien och Malaysia och en betydande del av oljepalmsplantagerna har anlagts på bekostnad av regnskog med väldigt många djur som nu får betala priset.
Fyll istället godisskålarna med nötter. För att göra dem mera lättsmälta och snällare för magen kan du först blötlägga i lättsaltat vatten i ca 8 timmar och sen skälja dem och låta dem torka i ugnen på 50-100 grader. Före du torkar dem kan du salta dem med lite fint havssalt. Du kan också krydda dem med ingefära, chili eller kanel.
Vill du ha söta mandlar doppar du dem i lite honung och kryddar dem sen med kanel eller rivet apelsinskal och rostar dem i gjutjärnspannan.
Du kan också doppa dem i choklad efter torkningen. Kolla in receptet på min julchoklad som är gjord på ekologisk kokosolja och lokal honung. (Länk nere på sidan.)
En gran från egen skog eller närodlad är bästa valet. Om du måste köpa gran så är det rödgran eller Picea rabies du ska leta efter. Kungsgran (Abies nordmannia) är inte lika bra, eftersom man vid odlingen ofta använder bekämpningsmedel.
Sämst är plastgranen, trots att man använder den i många år. Den totala miljöpåverkan om man räknar in produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning blir störst med en plastgran.
Du kan också tillverka din egen gran av naturmaterial med lite fantasi. Om fantasin tryter finns har jag samlat lite idéer här: Kolla in Morotslivs bildsamling Inspirational Christmas trees på Pinterest.
5. Hitta julpyntet utomhus
Satsa på julpynt av frukt, bär, kvistar, kottar, ris, stenar, sand, tyg, garn, halm, papper och andra naturmaterial. Sy, virka, sticka, limma och vik beroende på vilket material du jobbar med allra helst. Låg gärna barnen hjälpa till!