fbpx

1. Ekologiskt färgsprakande julbord

Köp ekologiska råvaror! Hårdbesprutade julklassiker som kaffe, russin, ananas och citrusfrukter är extra viktiga att byta till eko.

När du planerar julbordet, satsa på lådor, gratänger och annan färgsprakande mat från växtriket. Krydda med havssalt, vitpeppar, kanel, ingefära, senap, vitlök, apelsin och andra juliga favoriter. Välj sallader av olika kålsorter och rotfrukter och servera dem varma, kalla eller råa.

Ät upp resterna i mellandagarna och baka bröd eller limpor på lådorna om du tröttnar på dem.

Här är några recept som jag hittade på DN och som jag tycker ser riktigt goda ut:

2. Sjyssta fiskar

Svenska julbordsklassiker som sill, ansjovis, braxen och abborre är bra fiskar. De är inte hotade och innehåller heller inte så mycket miljögifter. Se till att lutfisken är MSC-märkt sej eller torsk.

3. Satsa på härligt julgodis

Julgodis innehåller raffinerat socker som gör oss sjuka och palmolja som är en riktig miljövärsting. Största delen av palmoljan odlas nämligen i Indonesien och Malaysia och en betydande del av oljepalmsplantagerna har anlagts på bekostnad av regnskog med väldigt många djur som nu får betala priset.

Fyll istället godisskålarna med nötter. För att göra dem mera lättsmälta och snällare för magen kan du först blötlägga i lättsaltat vatten i ca 8 timmar och sen skälja dem och låta dem torka i ugnen på 50-100 grader. Före du torkar dem kan du salta dem med lite fint havssalt. Du kan också krydda dem med ingefära, chili eller kanel.

Vill du ha söta mandlar doppar du dem i lite honung och kryddar dem sen med kanel eller rivet apelsinskal och rostar dem i gjutjärnspannan.

Du kan också doppa dem i choklad efter torkningen. Kolla in receptet på min julchoklad som är gjord på ekologisk kokosolja och lokal honung. (Länk nere på sidan.)

Även torkade frukter och bär passar fint i godisskålen.4. Välj vanlig gran

En gran från egen skog eller närodlad är bästa valet. Om du måste köpa gran så är det rödgran eller Picea rabies du ska leta efter. Kungsgran (Abies nordmannia) är inte lika bra, eftersom man vid odlingen ofta använder bekämpningsmedel.

Sämst är plastgranen, trots att man använder den i många år. Den totala miljöpåverkan om man räknar in produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning blir störst med en plastgran.

Du kan också tillverka din egen gran av naturmaterial med lite fantasi. Om fantasin tryter finns har jag samlat lite idéer här: Kolla in Morotslivs bildsamling Inspirational Christmas trees på Pinterest.

5. Hitta julpyntet utomhus 

Satsa på julpynt av frukt, bär, kvistar, kottar, ris, stenar, sand, tyg, garn, halm, papper och andra naturmaterial. Sy, virka, sticka, limma och vik beroende på vilket material du jobbar med allra helst. Låg gärna barnen hjälpa till!

Jag har samlat en del vackra julpyntstips på Pinterest här: Kolla in Morotslivs samling Inspirational Christmas decorations på Pinterest.

6. Släck en lampa – tänd ett ljus

Spara på elen och fixa julmys med levande ljus. Välj ljus med färre sotpartiklar och onödiga kemikalier.

Här hittar du min guide för bra ljus.