Grattis på självständighetsdagen, Finland! Idag skålar vi i härlig, bubblande kombucha!
Kort sammanfattning:
- Brygg 2 liter svart te i en kastrull genom att låta 2 tepåsar dra i minst 15 minuter.
- Lös upp ca 1 dl socker i teet (sockret blir sen uppätet av svampen.
- Låt svalna till rumstemperatur och häll över det i ett kärl av glas, porslin eller glaserat stengods.
- Tillsätt 2 dl färdig kombuchadryck (eller vinäger om du nyss fått en svamp) för att få en bra start på jäsningsprocessen och för att skydda från skadliga mikroorganismer. I den sura miljön kan inga skadliga bakterier utvecklas.
- Lägg kombuchasvampen i teblandningen. En ny svamp kommer sen att bildas på ytan.
- Täck över behållarens öppning med en tunn kökshandduk och fäst med ett gummiband för att skydda den från myggor och damm.
- Ställ behållaren på en lugn och varm plats. Frisk luft och värme (helst minst 23°C) är viktigt. Starkt och direkt solljus är skadligt för svampen.
- Låt kombuchakulturen stå i 8 – 12 dagar och ju varmare det är desto snabbare går det. Sen är det dags att ”skörda”.
- Tag med rena händer upp den nya kombuchasvampen, skölj försiktigt av den under rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg den tillfälligt i en liten glas- eller porslinsburk.
- Häll på ca 2 dl (eller 10%) av den färdiga drycken och sätt på ett lock. Detta tillsätter du i nästa kombuchasats du gör. Den gamla kombuchasvampen kan du spara i en glasburk med lite kombuchadryck i kylskåpet och sen ge bort till dina vänner.
- Häll genom en sil upp resten av den färdiga drycken på flaskor, sött på kork och låt stå i rumstemperatur i nära dagar för att bilda kolsyra. (Ju sötare dryck desto fler bubblor.)
- Förvara drycken svalt i kylskåpet. Där står den sig minst ett år!
Dela sen med dig av kombuchabebisarna till dina vänner!
Smaksätt kombucha
När du brygger din smaksatta kombucha i två fermenteringssteg:
- Det första sker medan du odlar fram den i glasburken.
- Det andra sker när den är klar och du tappat upp den på flaska eller glasburk med tät kork och låter den stå i rumstemperatur några dagar innan du ställer den i kylskåpet. Det är under denna andra fas som vi smaksätter kombuchan.
Du kan smaksätta din kombucha med nästan vad som helst. Det var vara frukt, bär, örter eller blommor och de kan vara i bitar/hackade/puréade eller som juice.
Låt det sen dra några dagar tills den får en fin kolsyra och härlig smak.
Du kan behöva pröva dig fram till den smak du önskar.
Okej jag undrar vad som funkar bäst, vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger eller någon annan sort? Har precis fått min första scooby och detta ska ju bli så roligt. DU säger att svart te funkar bäst.. ekologisk earl gray?
Hej Anna!
Jag brukar använda äppelcidervinäger. Det vikigaste är att få ner pH-värdet för att kombuchascobyn ska trivas och växa till sig duktigt.
Ekologisk earl gray funkar säkert bra. 🙂
Lycka till!
Nejdå. Jag älskar kombucha! <3
Min syster gör också kombucha och min 2 åriga systerdotter frågar nu för tiden ofta efter "buschaaa"! Hennes favoritdricka! 😀
Vilken mysig julkalender du har, och TJOHEJ för en aktiv blogg med kombucha! Jag har sökt efter såna, men mest snubblat över gamla inlägg (jag har varit här, också, men på ett äldre inlägg, så jag trodde – felaktigt som tur är – att du gett upp kombuchan). Så glad att ha hittat hit! 😀